«Η κριτική της Νέας Δημοκρατίας περί πολιτικής σκευωρίας για την υπόθεση Novartis είναι παράλογη», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι «ξεπερνάει τις δυνατότητες οποιασδήποτε κυβέρνησης να κάνει κάτι τέτοιο με ένα μείζον διεθνές θέμα. Και σίγουρα, δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση στη δικαιοσύνη».
Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, «τα πράγματα είναι δεδομένα και μονόδρομος η διαλεύκανση του θέματος με συντεταγμένο τρόπο. Ήδη έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος, ο δεύτερος κύκλος είναι η προανακριτική».
«Μόλις αυτή ξεκινήσει τις εργασίες της, από τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει συζήτηση αλλά και τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν, θα φανεί η διάρκειά της και ποια θα είναι η συνέχεια», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «φαντάζει αδιανόητο η Νέα Δημοκρατία να είναι ένα μονολιθικό κόμμα, με μια φωνή για όλα τα θέματα. Λογικό είναι στο εσωτερικό της να έχει διαφοροποιήσεις. Ο τρόπος που τις αντιμετωπίζει είναι δικό της θέμα».
Αναφορικά με το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «αυτό δίνει έκπτωση 30% σε όσους καλύπτουν τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος.
Η βασική τομή είναι ότι για όσους λαμβάνουν κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης η αύξηση αυξάνεται σε 70%. Πρόκειται για 300.000 νοικοκυριά. Από 150 ευρώ που είναι ο μέσος όρος των χρεώσεων τετραμήνου για το ρεύμα, αυτοί θα πληρώνουν λιγότερα από 50 ευρώ.
Επίσης προσθέσαμε κάποιες προστατευτικές δικλείδες, χάριν της ισονομίας και της προστασίας του νόμου απέναντι σε φαινόμενα δόλιας χρήσης.
Τέλος αυξήσαμε τα εισοδηματικά όρια ένταξης των ΑμεΑ και όσων χρίζουν μηχανικής υποστήριξης. Τέλος, εξοικονομήσαμε 10 εκατ. ευρώ για όσους είχαν υπαχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο αλλά τους έχει κοπεί το ρεύμα (1.342 νοικοκυριά το 2017). Με αυτά θα πληρωθεί το κόστος επανασύνδεσης και η οφειλή, ανάλογα με την εισοδηματική τους κατάσταση».
Κληθείς να σχολιάσει τα χρέη ύψους 2 δισεκ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, ο υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε ότι η επιχείρηση ήδη πραγματοποιεί μελέτη για την ανάλυση των οφειλών. «Για παράδειγμα περίπου 600 εκατ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις που έχουν κλείσει. Ταξινομώντας επακριβώς τη φύση των χρεών η προσπάθεια ανάκτησης αποκτά αξιοπιστία, καθώς για κάθε υποκατηγορία κατανάλωσης θα ληφθούν κατάλληλα μέτρα, ώστε τα χρέη να ανακτηθούν εκεί που μπορούν κι εκεί που δεν μπορούν να υπάρξουν ρυθμίσεις ευνοϊκότερες απ’ ό, τι στο παρελθόν».
Όσον αφορά τα «κόκκινα δάνεια» ο Γιώργος Σταθάκης δήλωσε πως η πρώτη κατοικία είναι πλήρως προστατευμένη με βάση τα κριτήρια του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, που πλέον περιλαμβάνει και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ τα νοικοκυριά μπορούν να ρυθμίζουν οφειλές τόσο προς τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο.
«Δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν καθόλου πλειστηριασμοί, έχει συσσωρευτεί ένα υψηλό απόθεμα. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πλειστηριασμοί που θα αφορούν κυρίως συναλλαγές που εμπίπτουν στο εμπορικό δίκαιο. Δίνεται η εντύπωση ότι θα γίνει ένα μπαράζ πλειστηριασμών. Δεν ισχύει αυτό. Οι πλειστηριασμοί θα είναι μετρημένοι και λελογισμένοι επειδή δεν υπάρχει αγορά και οι στόχοι των τραπεζών είναι ρεαλιστικοί».
Τέλος, ερωτηθείς για την έξοδο από τα μνημόνια ο υπουργός ανέφερε ότι «μετά τον Αύγουστο η ελληνική οικονομία δεν θα χρειάζεται χρηματοδότηση, οπότε μιλάμε για καθαρή έξοδο. Η όποια εποπτεία θα είναι ανάλογη αυτής που ισχύει για Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Συμφωνία ουσιαστικά της επόμενης ημέρας θα είναι το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων για την ανάπτυξη, για την κοινωνική στήριξη και για τις μεταρρυθμίσεις που θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα».