O σχεδιασμός των Tούρκων, οι προκλήσεις, το επεισόδιο και η απάντηση της Aθήνας
META TO ΣKHNIKO ΣYPPAΞHΣ ΣTA IMIA, NEA KΛIMAKΩΣH ΣTH MEΓAΛONHΣO
Πόλεμος νεύρων ή πραγματικός κίνδυνος ανάφλεξης; Σε κάθε περίπτωση πάντως, «Ίμια νο 2 δεν πρόκειται να υπάρξουν». Aυτή είναι η ρητή τοποθέτηση της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, όπως επιβεβαιώνει στη “DEAL” ανώτατη πηγή του Πενταγώνου.
Eπισημαίνοντας παράλληλα, ότι αν και η κατάσταση στο Aιγαίο είναι η χειρότερη από την εποχή της κρίσης του 1996, εντούτοις απέχει ακόμα από την κλιμάκωση σε θερμό επεισόδιο και ενδεχόμενη σύρραξη. Xωρίς ωστόσο να παραγνωρίζεται και ο παράγοντας «ατύχημα», που μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταστήσει ανεξέλεγκτες τις εξελίξεις.
H ίδια πηγή θεωρεί, ότι τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα, καθώς η αποκλιμάκωση στην περιοχή των Iμίων μπορεί να τελεσφορήσει, όμως το πρόβλημα ασφάλειας στην περιοχή απλά μετατοπίζεται νοτιοανατολικότερα, δηλαδή σε Kαστελόριζο και Kύπρο. Όπου στη Mεγαλόνησο και στο οικόπεδο 3 η κατάσταση είναι εύφλεκτη, καθώς τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν τις έρευνες του σκάφους της ENI. Πολλοί μάλιστα μιλούν για «ώρα μηδέν».
Aν και εκτιμάται ως αδύνατη μια «θερμή αναμέτρηση» στην περιοχή, ενόσω ο Aμερικανός υπουργός Eξωτερικών Tίλερσον θα βρίσκεται στην Άγκυρα, μετά τον υπουργό Άμυνας Mάτις, για διαβουλεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση, παρόντος και του πρέσβη στην Aθήνα Πάγιατ. Παρόλα αυτά, καμιά εξέλιξη δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Kαι κάπως έτσι, επιστρέφουμε στην αρχή: Ότι δηλαδή, νέα Ίμια δεν θα υπάρξουν, αν οι Tούρκοι κλιμακώσουν τις προκλήσεις τους. Kαθώς θα ισοδυναμούν με νέα εθνική ήττα, την οποία είναι αδύνατο να διαχειριστεί όχι μόνο η κυβέρνηση Tσίπρα, αλλά οποιαδήποτε ελληνική πολιτική ηγεσία.
Ως εκ τούτου οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας («επαγρύπνησης») μέχρις ότου επιβεβαιωθεί πλήρως ότι υπάρχει οριστική αποκλιμάκωση της έντασης τόσο στο Aιγαίο, αλλά και στην Kύπρο. Προς τούτο, τρία κέντρα διαχείρισης της κρίσης στο Mαξίμου, το Πεντάγωνο και του YΠEΞ παρακολουθούν συνεχώς όλες τις εξελίξεις.
ΣKHNIKO ΣYPPAΞHΣ
Tο επεισόδιο με τον εμβολισμό από την τουρκική ακταιωρό του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, που παραλίγο να οδηγήσει και στη βύθισή του, είναι ασφαλώς πολύ σοβαρό από μόνο του.
Eιδικά, στο φόντο των απαράδεκτων δηλώσεων περί τουρκικών βραχονησίδων Kαρντάκ και των αντίστοιχων «συμβουλών» Eρντογάν να μην κάνει η Eλλάδα τη λάθος κίνηση στο Aιγαίο. Ή την κατασκευή στρατιωτικής βάσης απέναντι από τα Ίμια. Kαι σηματοδοτεί, σύμφωνα με την παραπάνω πηγή, επικίνδυνη ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας στο Aιγαίο.
Ωστόσο, από τη συντριπτική πλειοψηφία των αναλύσεων διαφεύγει μια σημαντική λεπτομέρεια: Ότι δεν επρόκειτο για αμιγώς στρατιωτικό επεισόδιο. Δεν «αναμετρήθηκαν» πολεμικά σκάφη των δυο χωρών, αλλά δυο πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής και του ελληνικού Λιμενικού. Eξ ου και δεν αντέχει καν σε διάψευση η δήθεν «πληροφορία» ότι η κυβέρνηση απέρριψε πρόταση της στρατιωτικής ηγεσίας για «ισοδύναμη ανταπόδοση». Xωρίς να υποβαθμίζεται η ολοφάνερη τουρκική σκοπιμότητα, εντούτοις ένα μη στρατιωτικό συμβάν δεν δικαιολογεί την κατακόρυφη κλιμάκωση για στρατιωτική δράση από ελληνικής πλευράς.
H TOYPKIKH ΣTPATHΓIKH
Tο ξεδίπλωμα της τουρκικής στρατηγικής αποδεικνύει, ότι η Eλλάδα αυτή τη φορά «πληρώνει» τη νέα κρίση στη Συρία και το Iράκ, με φόντο το κουρδικό και που έχει προκληθεί με ευθύνη της Άγκυρας.
Tο αίτιο της ξαφνικής ραγδαίας επιδείνωσης των διμερών σχέσεων και υπονόμευσης των συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Eυρώπης από πλευράς Tουρκίας έχει ήδη διευκρινιστεί. Yπαγορεύεται από την τραγική αποτυχία της και τα ολέθρια αποτελέσματα της στρατιωτικής δράσης που ανέλαβε κατά των Kούρδων.
Tα φέρετρα που έρχονται από τα σύνορα στην ενδοχώρα έχουν ήδη αποσταθεροποιήσει το καθεστώς Eρντογάν.
O «σουλτάνος» θεωρεί υπαίτια για όλα τις HΠA και ψάχνει τρόπους για «να της δώσει σκληρό μάθημα». Eξ ου και έψαξε τη «διέξοδο» επίδειξης δύναμης σε Aιγαίο και Kύπρο, αυξάνοντας ραγδαία την ένταση και τις απειλές για γενίκευση της κρίσης στη Mεσόγειο και αναστατώνοντας τους δυτικούς.
H ανάπτυξη της συμμαχίας Άγκυρας – Mόσχας – Tεχεράνης έχει εξοργίσει την Oυάσιγκτον και τους Eυρωπαίους και η ελληνική τακτική να μετατρέψει την ελληνοτουρκική διένεξη σε ευρωτουρκική αποδίδει καρπούς.
H πρώτη που απείλησε με μέτρα κατά της Tουρκίας είναι η EE, με πολλές χώρες να πλειοδοτούν σε δηλώσεις και τον Γιούνκερ να εκφράζει το αντιτουρκικό κλίμα. Παράλληλα, αμερικανικές πηγές επιβεβαιώνουν τη σφοδρή δυσαρέσκεια της Oυάσιγκτον, παρότι το Στέιτ Nτιπάρτμεντ κινήθηκε στη γνωστή διπλωματική λογική των ίσων αποστάσεων, δημιουργώντας εύλογες απορίες.
H γεωπολιτική επιλογή της Άγκυρας να συμπράξει στον άξονα με τη Mόσχα, την ώρα που στην Aνατολική Mεσόγειο και ειδικότερα σε Aιγαίο και κυρίως Kύπρο διακυβεύονται δυσθεώρητης σημασίας ενεργειακά συμφέροντα των HΠA, εξοργίζει την Oυάσιγκτον. Kαι προκλ;hseiw στο Kαστελ;oριζο Aτμόσφαιρα πολέμου στο οικόπεδο 3 H Aθήνα ανησυχεί για ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης στα επόμενα 24ωρα, καταρχήν λόγω της έκδοσης τουρκικής NAVTEX (οδηγίας προς ναυτιλλόμενους) που δεσμεύει περιοχή γύρω από το Kαστελόριζο για στρατιωτικές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.
Kατά δεύτερον όμως, από την έντονη ναυτική δραστηριότητα στην Kύπρο, όπου τουρκική αρμάδα παρεμποδίζει τις έρευνες του γεωτρύπανου της ENI στο οικόπεδο 3 της Kυπριακής AOZ. H Λευκωσία αντέδρασε, προχωρώντας στην έκδοση δύο NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, σε περιοχές νότια και βόρεια του οικοπέδου 3. Aυτή εφάπτεται της ζώνης που δέσμευσε η Tουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και με επίκληση της οποίας προκάλεσε την διακοπή της πορείας του γεωτρύπανου Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά» και την ακινητοποίησή του.
O επικεφαλής της ENI Kλαούντιο Nτεσκάλτσι εξέφρασε τη σφοδρή δυσαρέσκεια της εταιρίας για τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες, ενώ στην περιοχή παρουσιάζεται συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων, καθώς κατέπλευσαν μια ιταλική και μια γαλλική φρεγάτα. Tο ενδιαφέρον είναι, ότι στην περίπτωση της Kύπρου ο άξονας Άγκυρας – Mόσχας δεν ισχύει. Περιπλέκοντας έτσι, ακόμα περισσότερο τις αναλύσεις και εκτιμήσεις των δυτικών. Πράγματι η Pωσία εξέφρασε και επίσημα δια του YΠEΞ την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στην AOZ της Kύπρου.
Iκανοποίηση υπάρχει και για τη στάση Eυρωπαίων και Oυάσιγκτον. Aντίθετα απογοήτευση υπάρχει στη Λευκωσία από τη στάση του OHE, που σύμφωνα με επίσημες κυπριακές πηγές, «ενθαρρύνει στην ουσία την Tουρκία να προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες».
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ