Δύσκολες οι τέσσερις επόμενες ημέρες για τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου αφού με την απόφαση του να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και στη συνέχεια να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή, ανοίγει το παραθυράκι ενός νέου γύρου σεναρίων όπου αυτή τη φορά θα είναι πραγματικός «εφιάλτης».
Πως ένας συνδυασμός ανασχηματισμού – ψήφου εμπιστοσύνης μπορεί να μετατραπεί σε πολιτικό εφιάλτη; Αν ακολουθήσουμε κατά γράμμα τον κανονισμό της Βουλής –λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι αύριο πάει σε ανασχηματισμό- το μεσημέρι θα πρέπει να ορκιστεί η νέα κυβερνητική σύνθεση στο προεδρικό Μέγαρο, το απόγευμα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο ψήφο εμπιστοσύνης γα την νέα υπουργική σύνθεση τότε η συζήτηση στην Ολομέλεια αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της πρότασης.
Με τον τρόπο αυτό το Σάββατο ξεκινούν οι διεργασίες στο κοινοβούλιο οι οποίες διαρκούν τρείς ημέρες. Την Δευτέρα, τρίτη και τελευταία ημέρα των διαδικασιών, πραγματοποιείται η ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποίας θα δείξει εάν η νέα κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.
Όμως, δεν αποκλείεται να έχουμε απόκλιση από το γράμμα του κανονισμού της Βουλής ώστε η συνεδρίαση της ολομέλειας να ξεκινήσει την Παρασκευή και το αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης να το γνωρίζουμε την Κυριακή το βράδυ.
Κανείς δεν θέλει να φανταστεί το σενάριο η νέα κυβερνητική σύνθεση να μην λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης αφού θα σημαίνει κυβερνητική αστάθεια και εκλογές.
Όλη αυτή η διαδικασία φρενάρει τις διεργασίες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος όπου σημειώνεται ότι σήμερα Τετάρτη στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων ξεκίνησε η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου η οποία θα ολοκληρώνονταν την ερχόμενη Παρασκευή.
Όμως, χωρίς υπουργό Οικονομικών δεν μπορεί να συνεχιστεί η κοινοβουλευτική διεργασία του νομοσχεδίου. Με τον τρόπο αυτό το μεσοπρόθεσμο θα επανενταχθεί στις διαδικασίες της Βουλής, από την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα με νέο υπουργό Οικονομικών και αυτό μόνο στην περίπτωση που η καινούρια υπουργική σύνθεση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.