Ως ένα «κατεξοχήν πολιτικό σκάνδαλο» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την υπόθεση Novartis, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Νέα Σελίδα, σημειώνοντας ότι στη Νέα Δημοκρατία διεξάγεται μία σύγκρουση ιδεολογικών και πολιτικών ρευμάτων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει «σχεδόν παραδώσει το τιμόνι της παράταξής του στην ακροδεξιά πτέρυγά της».
Εκφράζει δε την εκτίμηση, ότι το πολιτικό προσωπικό της ΝΔ που αυτοπροσδιορίζεται ως φιλελεύθερο ή κεντροδεξιό, δεν είναι ευχαριστημένο με την «χωροφυλακίστικη και εμφυλιοπολεμική ρητορική του κ. Σαμαρά».
Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή πολιτικών προσώπων, είπε ότι «είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ενδείξεις που καθιστούν εύλογη μία τέτοια εκτίμηση» προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης, αλλά των δικαστικών αρχών».
Πάντως, στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν στο βαρύ άρωμα του σκανδάλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά ότι «οι επόμενες εκλογές θα έχουν βασικό τους θέμα τη σύγκριση της καταστροφικής πενταετίας 2010-2014 με την τετραετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θα οδηγήσει τη χώρα εκτός μνημονιακής επιτροπείας» τονίζοντας ότι «η σύγκριση αυτή θα είναι συντριπτική».
Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και κατανοεί και υποστηρίζει την εξωτερική πολιτική
Για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η επίλυσή του «στο πλαίσιο των αρχών που έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει και αποτελούν εθνική θέση εδώ και δεκαετίες, είναι μια σημαντική παράμετρος στη γενικότερη προσπάθεια που διεξάγουμε ώστε να υπάρχει σταθερότητα και υψηλό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων». Εκφράζει παράλληλα την πεποίθηση, ότι «η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και κατανοεί και υποστηρίζει αυτή τη στρατηγική στην εξωτερική πολιτική, πτυχή της οποίας είναι και η εξεύρεση μιας σταθερής, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ».
Άλλωστε, όπως είπε, «η Ελλάδα, που βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης, έχει συμφέρον από τη συνολική αναβάθμιση της γειτονιάς της και μπορεί να παίξει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συνολική προσπάθεια».
Σχετικά με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, είπε ότι η χώρα μας ενεργεί με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, χωρίς αυτό να σημαίνει «ότι μπορεί να ανέχεται προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες από οποιονδήποτε».
«Ωστόσο, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία, μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη, θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαπραγματευτικά μέσα που διαθέτει στην προσπάθειά της να διαχειριστεί το Κουρδικό ζήτημα, το οποίο νομίζω ότι επικαθορίζει καταλυτικά το σύνολο της εξωτερικής της πολιτικής σε αυτή τη φάση» σχολίασε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται νηφάλια γεωστρατηγική ανάλυση, διπλωματική εγρήγορση, αλλά και αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση της εδαφικής μας κυριαρχίας».
Στόχος η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας
Μιλώντας για την «ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική» που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, είπε ότι «βασικοί στόχοι αυτού του σχεδίου είναι η ανάκτηση της εργασίας, η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας τόσο μισθολογικά όσο και σε επίπεδο εργασιακών συνθηκών, αλλά και η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, που επιτυγχάνεται με βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος και αναρρίχηση στην αλυσίδα αξίας».
Μιλώντας δε για τη σημασία της συναίνεσης σε αυτό το ζήτημα, εξέφρασε την ικανοποίησή του που «τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης που ανήκουν σε κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των Περιφερειακών Συνεδρίων συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση που έχει ανοίξει και συμβάλλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια για την εκπόνηση αυτής της στρατηγικής», παρότι «το σχέδιο της ΝΔ κινείται στον αντίποδα των επιλογών που έχει κάνει η κυβέρνηση, καθώς επαναλαμβάνει μονότονα όλα τα κλισέ του νεοφιλελευθερισμού που κυριάρχησαν ειδικά στα δύο πρώτα μνημόνια» όπως είπε.
Η τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα δεν παραπέμπει σε κεντρικό τραπεζίτη
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα περί προληπτικής γραμμής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Έχει τη δική του δουλειά, εμείς έχουμε τη δική μας δουλειά, ωστόσο το πλαίσιο εντός του οποίου οφείλει να κινείται και ο κ. Στουρνάρας είναι η γενική πολιτική κατεύθυνση, την οποία ορίζει η κυβέρνηση που έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό. Η τοποθέτηση περί προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής δεν είναι εποικοδομητική στη σημερινή συγκυρία. Και περισσότερο μοιάζει με απόπειρα εκ των υστέρων πολιτικής δικαίωσης ενός πρώην υπουργού Οικονομικών μιας αποτυχημένης κυβέρνησης, παρά με υπεύθυνη τοποθέτηση του κεντρικού τραπεζίτη μιας χώρας που βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης».
Τόνισε δε στο σημείο αυτό ότι «το 2014 με το 2018 είναι η μέρα με τη νύχτα όσον αφορά στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και στις προοπτικές της».
Δεν έχουν βάση τα εκλογικά σενάρια
Για την σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «βασίζεται στα ισχυρά θεμέλια της εντιμότητας και του αλληλοσεβασμού» χαρακτηρίζοντας απολύτως θεμιτές και φυσιολογικές τις όποιες διαφωνίες εκδηλώνονται σε επιμέρους θέματα, μεταξύ πολιτικών δυνάμεων με διαφορετικές καταγωγές.
Τέλος, απαντώντας στα σενάρια περί εκλογών, είπε ότι «δεν έχουν καμία βάση τα εκλογικά σενάρια, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης και σταδιακής αναβάθμισης του γεωστρατηγικού της ρόλου».