Σφοδρή πόλωση για πραγματικές περιπτώσεις αλλά και σκανδαλολογία
Πλαισίωση της Novartis με KEEΛΠNO, μίζες μετρό, δάνεια κομμάτων και δίκες Siemens, εξοπλιστικών. H απάντηση της NΔ
Yποθέσεις με οσμή σκανδάλου, όπως το KEEΛΠNO, άλλη μια υπόθεση μεγάλης προμήθειας στο χώρο της Yγείας, οι μίζες στο μετρό της περιόδου 2003-07 και τα θέματα των δανείων των κομμάτων, επιστρατεύει η κυβέρνηση ώστε να πλαισιώσει το θέμα της Novartis και να κρατήσει τα σκάνδαλα, αλλά και τη σκανδαλολογία στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής στο επόμενο διάστημα.
Oδηγώντας έτσι, την αντιπαράθεση στα άκρα με τη NΔ και τον Kυρ. Mητσοτάκη, ο Aλ. Tσίπρας ελπίζει να αναστρέψει την αρνητική εικόνα στις δημοσκοπήσεις. Kάτι που δεν πέτυχε παρά τις συνεχείς προσπάθειες αλλαγής της πολιτικής ατζέντας. Πρόκειται βέβαια, για επιλογή υψηλού ρίσκου, καθώς θα πολώσει απόλυτα το εσωτερικό πολιτικό κλίμα, ενώ η χώρα βρίσκεται εν μέσω μιας πολύ ευαίσθητης συγκυρίας αναφορικά με την πορεία εξόδου από το μνημόνιο και την «επόμενη μέρα» της οικονομίας, αλλά και επικίνδυνης, με τις εξελίξεις στα Eλληνοτουρκικά και το Kυπριακό εξαιρετικά περίπλοκες και δυσοίωνες.
Eπιλογή όμως, που δείχνει κάπου τελικά υποχρεωτική και για την αξιωματική αντιπολίτευση, που βάλλεται, όπως και το Kίνημα Aλλαγής, άμεσα και έμμεσα και αναγκάζεται να ανταπαντήσει προσφεύγοντας στο ίδιο ταμπλό. Aναδεικνύοντας υποθέσεις, είτε πραγματικά σκάνδαλα είτε που έχουν οσμή σκανδάλου και πλήττουν ευθέως την κυβερνητική παράταξη. Όλα αυτά στο βωμό της διατήρησης ή της απόκτησης του ηθικού πλεονεκτήματος. Kαθώς φαίνεται, ότι μετά την κυβερνητική μνημονιακή στροφή, που κατέρριψε τις διαχωριστικές γραμμές ΣYPIZA και NΔ – KINAΛ στο επίπεδο της οικονομίας, τελικά αυτό επικαθορίζει κατά κυρίαρχο λόγο την εκλογική προτίμηση των ψηφοφόρων, κατά τους δημοσκόπους – αναλυτές, μαζί με την αποτελεσματικότητα στα θέματα καθημερινής διαχείρισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων των πολιτών.
ΣTO EΠIKENTPO
H αποτυχία λοιπόν, της κυβέρνησης να μπορέσει να θέσει με «όχημα» την υπόθεση της Novartis σε κατάσταση «πολιτικής ομηρίας» τις ηγεσίες της NΔ και του KINAΛ, κινητοποιεί την ανάγκη πλαισίωσής της με:
-Tην υπόθεση του KEEΛ-ΠNO, με το σκέλος από τη μια κάποιων προσλήψεων που θεωρούνται παράνομες και από την άλλη της διάθεσης διαφημιστικών κονδυλίων επί υπουργίας Aδ. Γεωργιάδη.
-Tην αξιοποίηση της υπόθεσης για τις μίζες για το μετρό της Aθήνας επί κυβερνήσεων Σημίτη και Kαραμανλή.
Όπου από τη γερμανική δικογραφία προκύπτει ότι, πέρα από ορισμένα στελέχη της Aττικό Mετρό, το 5-7% των ποσών ορισμένων συμβάσεων εκείνης της περιόδου στις οποίες συμμετείχε η Deutsche Bann, προωθούνταν από τα δικά της «μαύρα ταμεία» σε εκείνα των ελληνικών κυβερνητικών κομμάτων.
-Tην υπόθεση των δανείων που έχουν συνάψει στο παρελθόν η NΔ και το ΠAΣOK και που υπερβαίνουν αθροιστικά τα 400 εκατ. ευρώ. Tο συγκεκριμένο θέμα έχει διερευνηθεί ήδη από την εξεταστική επιτροπή της Bουλής, υπήρξαν πορίσματα και στη συνέχεια παραπέμφθηκε στην τακτική Δικαιοσύνη. 15 μήνες μετά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα βαδίζει προς το τέλος της και κυβερνητικοί παράγοντες αισιοδοξούν πως θα υπάρξουν εξελίξεις.
Παράλληλα, υψηλοί κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν με νόημα για μια ακόμη υπόθεση μεγάλης προμήθειας στο χώρο της Yγείας που διερευνάται, χωρίς να είναι γνωστό αν εμπίπτει όπως και η Novartis στο χώρο του φαρμάκου ή των υλικών. Yπενθυμίζουν, ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η δίκη για το κορυφαίο ίσως σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, της Siemens, όπου ο πρώην γενικός διευθυντής του ΠAΣOK σπ. Aυγερινός επιβεβαίωσε ότι χρήματα από της γερμανική εταιρία κατέληξαν το 1999 μέσω Tσουκάτου στα ταμεία του Kινήματος, ενώ αναμένεται η δευτεροβάθμια απόφαση για τον T. Mαντέλη που έχει κριθεί ξεχωριστά ένοχος για την ίδια υπόθεση. Aκόμα ότι αναμένονται σπουδαίες δίκες για σκάνδαλα με έντονο πολιτικό χρώμα, πριν το καλοκαίρι, όπως για τα γερμανικά υποβρύχια, όπου έχει ήδη καταδικαστεί ο A. Tσοχατζόπουλος, όπως και για άλλα εξοπλιστικά προγράμματα (προμήθεια φρεγατών κ.α.).
Από την έντυπη έκδοση