Την επιτάχυνση των διαδικασιών της αναδοχής και της υιοθεσίας προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, η κ. Φωτίου εξέφρασε την ικανοποίησή της, «γιατί η συζήτηση γίνεται επί της ουσίας και όλοι κατανοούν ότι κεντρικός στόχος μας είναι να βγουν τα παιδιά από τα ιδρύματα». Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχουν θέματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω εξηγήσεων.
«Θεωρώ ότι οι βουλευτές όλων των κομμάτων είναι έτοιμοι να συμβάλουν σε μία μεγάλη αλλαγή. Ακούω την κριτική, η οποία πολλές φορές είναι εποικοδομητική, καθώς σε οδηγεί στο να προσθέτεις θέματα που μπορεί να τα έχεις ξεχάσει ή γίνεται, γιατί πραγματικά μερικά πράγματα ίσως δεν είναι απολύτως καθαρά» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο το περιμένει η ελληνική κοινωνία. «Το δουλεύουμε δύο χρόνια με όλους τους αρμόδιους φορείς. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ήταν στη διαβούλευση επί έναν μήνα και ακούσαμε πολύ θετικά σχόλια γι’ αυτό. Δεν είναι πρόχειρο. Πραγματικά, θα ανακουφίσει όλη την ελληνική κοινωνία, η οποία ζει δράματα, είτε μέσα στα ιδρύματα, είτε μέσα στις οικογένειες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, η κ. Φωτίου σχολίασε και το θέμα της αναδοχής, λέγοντας ότι στην αναδοχή το παιδί δεν ξεκόβεται από την οικογένειά του, αλλά αντίθετα ο ανάδοχος γονέας είναι υποχρεωμένος να το φέρει σε επαφή με τη φυσική οικογένειά του. «Όλα τα άλλα περί προτύπων σεξουαλικού ή όχι προσανατολισμού και προτίμησης, είναι μία συζήτηση επί ματαίω» συμπλήρωσε η ίδια.