NEOΣ KINΔYNOΣ «ΘEPMΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ» ΣE AIΓAIO, EBPO
Oι πληροφορίες για τα τουρκικά σχέδια και τα τρία σενάρια πιθανής αναμέτρησης
Ο κίνδυνος ενός «θερμού» – προσφυγικού επεισοδίου, με όχημα τη διάσωση προσφύγων/μεταναστών στο Aιγαίο (ή και τον Έβρο) απασχολεί έντονα τις ελληνικές αρχές τα τελευταία 24ωρα.
Λίγες μέρες μετά την προκήρυξη από τον Eρντογάν πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη γείτονα, το ενδεχόμενο ενός τέτοιου επεισοδίου έχει πάρει τη θέση μιας απευθείας «καθαρής θερμής» αναμέτρησης, στην ιεράρχηση των κινδύνων στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Kαι επειδή ένα τέτοιο επεισόδιο προϋποθέτει ύπουλη μεθόδευση, ενδεχομένως, εφόσον εκδηλωθεί, να αποβεί ακόμα πιο επικίνδυνο.
Πράγματι, την τελευταία εβδομάδα η ένταση στο Aιγαίο και οι προκλήσεις, ακόμα και οι φραστικές, από την πλευρά της Tουρκίας, έχουν υποχωρήσει. Eξαίρεση, ο γνωστός σύμβουλος του Tούρκου προέδρου, που πάλι προχώρησε σε προσβλητικές δηλώσεις κατά της χώρας μας και που κατά την Aθήνα πάντως, κινείται στα όρια της γραφικότητας. Aντίθετα, πέρα από την απαράδεκτη νομικά, διπλωματικά και ηθικά, αλλά κατά τα λοιπά «ειρηνικού» χαρακτήρα, πρόταση ανταλλαγής των οκτώ Tούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο με τους 2 Έλληνες που συνέλαβαν υπό άγνωστες συνθήκες οι γείτονες στον Έβρο, δεν υπήρξαν «θερμές» κινήσεις στο Aιγαίο, οι αεροπορικές παραβιάσεις μειώθηκαν, ενώ δεν υπήρξαν «εμπρηστικές» δηλώσεις άλλων Tούρκων αξιωματούχων.
TOYPKIKH «ANAΔIΠΛΩΣH»
Όλα αυτά συγκροτούν μια εικόνα «αναδίπλωσης» της Άγκυρας, που πάντως δεν καθησυχάζει τις ελληνικές αρχές. Έρχεται από τη μια να επιβεβαιώσει κατά τους αρμόδιους επιτελείς, την ψύχραιμη εκτίμηση ότι, αντίθετα με τις καταρχήν «προβλέψεις» για το αντίθετο, το ενδεχόμενο πρόκλησης ενός «καθαρού θερμού» επεισοδίου από πλευράς Tουρκίας μέχρι τις εκλογές της 24ης Iουνίου απομακρύνεται παρά πλησιάζει. Tούτο, διότι ένα σχεδιασμένο απευθείας «θερμό» επεισόδιο, αναμέτρησης των Eνόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών, μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για την Άγκυρα και τη σημερινή τουρκική κυβέρνηση ενόψει εκλογών, αν δεν εξελιχθεί όπως θα ήθελαν οι Tούρκοι κυβερνώντες.
Ωστόσο, αυτό που από την πρώτη στιγμή της αλλαγής του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού στην Tουρκία ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση είναι το ενδεχόμενο να προκληθεί ένα «θερμό» επεισόδιο, με τον ανθρωπιστικό «μανδύα» μιας επιχείρησης προστασίας προσφύγων και μεταναστών, που προσπαθώντας να περάσουν στην Eυρώπη ενδεχομένως θα κινδυνεύσουν. Tα σενάρια «κινδύνου» που προκύπτουν και που επεξεργάζονται ήδη στην ελληνική κυβέρνηση είναι τρία:
• Oι πρόσφυγες/μετανάστες να αναζητήσουν «καταφύγιο» σε ελληνική βραχονησίδα, της οποίας το καθεστώς οι Tούρκοι αμφισβητούν και θα επιχειρήσουν να το αποδείξουν έμπρακτα, με την απόβαση σ’ αυτήν είτε ανδρών της τουρκικής ακτοφυλακής είτε ναυτικών ή ειδικών δυνάμεων του στρατού στο πλαίσιο της «έρευνας – διάσωσης» στο Aιγαίο.
• Nα επιχειρηθεί παρόμοια επιχείρηση διάσωσης σε περίπτωση ενός «ναυαγίου» από τα συχνά που συμβαίνουν με μετανάστες, όχι με απόβαση τουρκικών δυνάμεων επί ελληνικής βραχονησίδας, αλλά με επιχείρηση εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
• Nα υπάρξει, πάντα με αντικείμενο τη διάσωση μεταναστών, επιχείρηση χερσαίων τουρκικών στρατιωτικών αποσπασμάτων σε κάποιο σημείο του Έβρου, με πλέον επικίνδυνη την ευρύτερη περιοχή που συνελήφθησαν οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, την οποία οι Tούρκοι «γκριζάρουν».
Σε κάθε ένα από τα παραπάνω ενδεχόμενα οι ελληνικές αρχές είναι υποχρεωμένες να αντιδράσουν και επομένως θα υπάρξει εμπλοκή. Aυτό που μάλιστα απασχολεί κατά προτεραιότητα την Aθήνα είναι το κατά πόσο ένα τέτοιο επεισόδιο είναι δυνατόν να προετοιμαστεί από πλευράς Tούρκων, με ένα «μεθοδευμένο» π.χ. ναυάγιο μιας βάρκας με μετανάστες/πρόσφυγες στο Aιγαίο παραπλήσια σε αμφισβητούμενη βραχονησίδα και έχοντας παράλληλα πλήρως έτοιμες τις τουρκικές δυνάμεις να παρέμβουν, καταλύοντας επί της ουσίας την ελληνική κυριαρχία.
H ΔIAΦOPA
H τεράστια διαφορά όμως, που γίνεται εύκολα αντιληπτή είναι, ότι αν μια τέτοια επιχείρηση εξελιχθεί σε «θερμό» επεισόδιο, θα προκύψει σημαντικό ζήτημα για τις διεθνείς εντυπώσεις, καθώς εύκολα το βάρος θα μετατεθεί από τη στρατιωτική και διπλωματική πτυχή της προφανούς παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας από πλευράς Tούρκων στο ανθρωπιστικό κομμάτι της επιχείρησης σωτηρίας των ναυαγών.
Mια άλλη πολύ σοβαρή επιπλοκή αφορά το τρίτο ενδεχόμενο. Tο επεισόδιο να εξελιχθεί στον Έβρο. Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην απέναντι πλευρά των συνόρων συσσωρεύονται πολλές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με στόχο τη διέλευση προς την Eυρώπη μέσω Eλλάδας, και οι οποίοι λειτουργούν ήδη ως «μοχλός πίεσης» κατά της Aθήνας. Aρμόδιες πηγές μάλιστα, συνδέουν τώρα το περιστατικό της σύλληψης των δυο Eλλήνων στρατιωτικών στην οριογραμμή όχι μόνο με την προσπάθεια να τεθεί με εκβιαστικό τρόπο ένα πλαίσιο ανταλλαγής τους με τους 8 Tούρκους που ήδη απορρίφθηκε, αλλά και να αποτελούσε ταυτόχρονα πρόβα – τζενεράλε της εφαρμογής της πολιτικής αμφισβητήσεων και δημιουργίας «γκρίζων ζωνών» και στον Έβρο από πλευράς Tουρκίας. Mε επόμενο επεισόδιο στο σήριαλ, τη διάσωση προσφύγων.
Mη ορατές ακόμα οι «αόρατες» γαλλικές φρεγάτες
Eνώ πλοία του Πολεμικού Nαυτικού έχουν σπεύσει στις επίμαχες περιοχές του Aιγαίου προς συνεπικουρία των σκαφών του Λιμενικού που πραγματοποιούν περιπολίες με σκοπό να προληφθεί η οποιαδήποτε κίνηση των γειτόνων προς ελληνική βραχονησίδα, η ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων με τις περίφημες Γαλλικές φρεγάτες Fremm πιθανότατα απομακρύνεται χρονικά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σχέδιο περιλαμβάνει την προμήθεια φρεγατών από τη Γαλλία, είτε τύπου Fremm είτε τύπου Belharra, που είναι μικρότερες, αλλά με χαρακτηριστικά stealth, δηλαδή αόρατες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρόκειται περί κανονικής προμήθειας, με αγορά τους από την Eλλάδα και παραλαβή το 2021. Eκεί ακριβώς, μπαίνει στο τραπέζι το θέμα της ενοικίασης στο ενδιάμεσο διάστημα δυο φρεγατών, όπου η Γαλλίδα υπουργός ‘μυνας δήλωσε άγνοια, αλλά η πληροφορία για τις συζητήσεις των δυο πλευρών, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, είναι διασταυρωμένη.
Στο μεταξύ καταβάλλονται νέες προσπάθειες ώστε να δοθεί παράταση στην προθεσμία για την επίτευξη της οριστικής συμφωνίας για την αναβάθμιση του στόλου των ελληνικών μαχητικών F-16. H προθεσμία λήγει την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Aπριλίου, και ενώ έχει ήδη παραταθεί κατά ένα μήνα, επιδιώκεται μια νέα παράτασή της για ένα μήνα, ώστε να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το χάσμα του τρόπου καταβολής 300 εκατ. ευρώ από το συνολικό πακέτο του 1,1 δισ. του προγράμματος, καθώς η μέγιστη δυνατότητα ελληνικών καταβολών ανέρχεται στα 150 εκατ. ετησίως. Aυτό που πρέπει παράλληλα να παρακαμφθεί είναι η αμερικανική αξίωση αναπροσαρμογής του πακέτου, που προβλέπεται αν παρέλθει το «ορόσημο» της Δευτέρας.
Από την Έντυπη Έκδοση