«Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση και υλοποίηση δύο προγραμμάτων ένταξης. Τα δύο προγράμματα εστιάζουν σε δράσεις που αφορούν νέους ανθρώπους και οικογένειες, δίνοντας τους την ευκαιρία να μάθουν την ελληνική γλώσσα ώστε να ενταχθούν ομαλά στην εκπαιδευτική κοινότητα και σταδιακά στην αγορά εργασίας».
Αυτό δήλωσε ο Γιάννης Μπαλάφας, σε εκδήλωση με τίτλο «Πρόσφυγες και Ναρκωτικά: Εκτιμώντας τις ανάγκες, ενισχύοντας δράσεις και προλαμβάνοντας τους κινδύνους», στο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών κι Ενημέρωσης.
Στη συνέχεια, ο αρμόδιος υφυπουργός σημείωσε: «Το πρώτο πρόγραμμα, “Μαθήματα Γλώσσας και Πολιτισμού για Πρόσφυγες και Μετανάστες 15+”, αφορά την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας δράση ένταξης που σχεδιάζει το ελληνικό κράτος με τη συνεργασία των δημοσίων πανεπιστημίων και του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης».
«Το δεύτερο πρόγραμμα», πρόσθεσε ο υφ. Μεταναστευτικής Πολιτικής «που άμεσα τίθεται σε εφαρμογή είναι πιλοτικό πρόγραμμα, “HELIOS”. Η δράση στοχεύει στην ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στην τοπική κοινωνία της Λιβαδειάς και της Θήβας» και συνέχισε:
«Το τελευταίο πρόγραμμα, στο οποίο δίνεται βαρύτητα, αφορά την καθολική καταγραφή του εκπαιδευτικού και εργασιακού προφίλ του προσφυγικού πληθυσμού που διαμένει στη χώρα από το 2015. Στόχος ο σχεδιασμός αποτελεσματικών και εξειδικευμένων πολιτικών και δράσεων ένταξης στην εργασία και στην εκπαίδευση».
«Για τον σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιηθεί η “εργαλειοθήκη δεξιοτήτων και προσόντων” που έχει αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος στις παραπάνω δράσεις, ο ίδιος επισήμανε ότι «συνέχουν τον βασικό κορμό της εθνικής στρατηγικής για την ένταξη που σχεδιάζει και διαβουλεύεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η νέα στρατηγική ενισχύει τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης» και συμπλήρωσε:
«Για να επιτευχθεί η ενεργός συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης στοχευμένων πολιτικών για την ένταξη, είναι απαραίτητη η παροχή της κατάλληλης χρηματοδοτικής υποστήριξης και της απαραίτητης καθοδήγησης».
«Αυτό ισχύει ιδίως για τις περιοχές και τις περιφέρειες που έχουν πρόσφατα υποδεχτεί μεγάλο αριθμό μεταναστών, δικαιούχων διεθνούς προστασίας και αιτούντων αυτής», είπε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το κυβερνητικό στέλεχος.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «η ένταξη για εμάς νοείται όχι μόνο ως μία δέσμη ίσων δικαιωμάτων και τυπική πρόσβαση την ιδιότητα του πολίτη, αλλά ως ουσιαστική πράξη συμμετοχής και διαμόρφωσης μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς».
«Τα παλαιότερα μοντέλα αφομοίωσης και διαπολιτισμικότητας αντικαθίστανται από ένα νέο μοντέλο δημοκρατικού διαλόγου, που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στον δημόσιο χώρο και διάλογο χωρίς να επιβάλλει τον τρόπο, αλλά αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες να διατηρούν την ταυτότητά τους, διαμορφώνοντας και νέες, οι οποίες σχηματίζονται από τη συμμετοχή στην κοινωνία υποδοχής» κατέληξε ο κ. Μπαλάφας.