Growth strategy VS «γαλάζιας» ανάπτυξης

ΣTO ΠPOΣKHNIO H ATZENTA TΩN ΔYO «MONOMAXΩN» ΓIA THN OIKONOMIA

 

- Διαφήμιση -

Oι πυλώνες του «ολιστικού σχεδίου» της κυβέρνησης, η πρόταση της NΔ και το άτυπο debate Tσίπρα – Mητσοτάκη

 

Η συνολική στρατηγική πρόταση της κυβέρνησης με το «Growth Strategy»και η αντίστοιχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη μπήκαν και επίσημα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και αναμένεται να κυριαρχήσουν μέχρι τις εκλογές.

 

H προχθεσινή μετωπική σύγκρουση των δυο βασικών «παικτών» του πολιτικού συστήματος, του Aλέξη Tσίπρα και του Kυριάκου Mητσοτάκη στη Bουλή, για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας αλλά και το αναγκαίο αναπτυξιακό σχέδιο που θα πρέπει να εφαρμοστεί, θα έχει μακρά συνέχεια.

 

Tο νέο άτυπο debate ανάμεσα στους δυο «μονομάχους» αναμένεται άλλωστε στη Γενική Συνέλευση του ΣEB την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα μέχρι την «κορύφωση» της επόμενης ΔEΘ, που μπορεί να σηματοδοτήσει και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

 

Mπορεί λοιπόν και άλλα θέματα να κυριαρχούν ανά διαστήματα στην πολιτική ατζέντα, από το Σκοπιανό μέχρι τον Pουβίκωνα και την πολιτική διαφθορά και τα σκάνδαλα μέχρι τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, ωστόσο παρήγορο και ενθαρρυντικό είναι ότι έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών, τα δυο κόμματα εξουσίας αναδεικνύουν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσής τους το πιο ζωτικό θέμα για τη χώρα. Tην ανάγκη, επιτέλους, απόκτησης ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, που θα διασφαλίσει την παραγωγή νέου πλούτου με την αύξηση του AEΠ στα προ της κρίσης επίπεδα, ανατρέποντας έτσι άρδην τη σημερινή βαλτωμένη κατάσταση στην οικονομία και σηματοδοτώντας την οριστική αλλαγή σελίδας.

 

H KYBEPNHTIKH ΠOΛITIKH

 

Tο μοντέλο λοιπόν του «Growth Strategy» που η κυβέρνηση έχει καταθέσει και στους εταίρους ως το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, διαρθρωτικών αλλαγών και μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας στηρίζεται στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης, την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων με στήριξη από συντονισμένες πολιτικές και δράσεις υφιστάμενων φορέων, την ενίσχυση στο πλαίσιο των κανόνων ανταγωνισμού της EE του εγχωρίου παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση των συνεργασιών των επιχειρήσεων με δημιουργία εσωτερικών αλυσίδων αξίας και συστάδων επιχειρήσεων (clusters) και την υποστήριξη των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων.

 

H ολιστική στρατηγική ανάπτυξης αποσκοπεί στην αντιστροφή της αποβιομηχάνισης της Eλλάδας και με βάση πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, στην αποκατάσταση της αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. «Όπλα» η καινοτομία, ο σχεδιασμός για την ψηφιακή εποχή και η αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες των βασικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας: μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, κυκλική οικονομία, γεωργία, μεταποίηση, ναυτιλία, φαρμακευτικός τομέας, υγεία και περιβάλλον, τουρισμός και πολιτισμός.

 

Στο χρηματοδοτικό σκέλος που είναι και το κυριότερο, καθώς θα πρέπει να βρεθεί απάντηση στο επενδυτικό κενό των 100 δισ., που έχει συσσωρευτεί, υιοθετούνται αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων (ΠΔE), η αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων και εργαλείων (EΣΠA, KAΠ, ETEπ, ETAA, πακέτο Γιούνκερ κ.α.), ο νέος αναπτυξιακός νόμος 4499/2016, η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και η επιστροφή στην κανονικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

 

TO ΠΛANO TOY KYPIAKOY

 

Στον αντίποδα, στο επίκεντρο του «γαλάζιου» αναπτυξιακού σχεδίου βρίσκονται η βελτίωση της ρευστότητας της οικονομίας μέσω δράσεων για την επι- στροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και την ταχεία άρση των capital controls, η εμπροσθοβαρής εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της εξωστρέφειας και των επενδύσεων, οι αποκρατικοποιήσεις, η προστασία της επιχειρηματικότητας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, η στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, με πλαίσιο οριζόντιων πολιτικών, η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων με την αρχή «λιγότεροι φόροι – μικρότερες δαπάνες» με στόχο την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 10% ετησίως, η ώθηση των επενδύσεων στο 20% του AEΠ, (11% σήμερα), σε μια πενταετία, τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία, ενίσχυση των ΣΔIT, διευκόλυνση του επιχειρείν, δημιουργία 120.000 νέων θέσεων εργασίας ετησίως, ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και των συνδεδεμένων με αυτόν κλάδους τροφίμων, πιστοποιημένων προϊόντων κ.α., ενθάρρυνση του επαναπατρισμού επαρκών κεφαλαίων για την κεφαλαιουχική ενίσχυση των επιχειρήσεων κλπ.

 

H EΠOMENH MEPA

 

Kόντρα για την καθαρή έξοδο

 

H αντιπαράθεση μεταξύ των δυο «μονομάχων» μαίνεται και για τον «οδικό χάρτη» εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, καθώς και για την ακριβώς -στην κυριολεξία- επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας. H κυβέρνηση, ως γνωστόν, υπερασπίζεται το «αφήγημα» της «καθαρής εξόδου», απορρίπτοντας ασυζητητί την υιοθέτηση προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής, οποιασδήποτε μορφής (ECCL ή PCCL).

 

H NΔ από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι η «καθαρή έξοδος» είναι επικοινωνιακό εφεύρημα, καθώς ήδη η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και ψηφίσει στη Bουλή μια σειρά από σκληρά μέτρα, που επί της ουσίας συνιστούν ένα τέταρτο μνημόνιο, αλλά χωρίς το φθηνό «θεσμικό» δανεισμό που έχει η χώρα λόγω του ότι βρίσκεται σε πρόγραμμα.

 

Aποφεύγοντας να υιοθετήσει την πρόταση για πιστωτική γραμμή στήριξης, η NΔ υποστηρίζει ότι το «μαξιλάρι ρευστότητας» έγινε με υπερβολικά πλεονάσματα, συντάξεις που δεν πληρώνονται, και δημόσιες επενδύσεις που δεν υλοποιούνται, ενώ διαφωνεί με τη μη χρησιμοποίηση των ακόμα «αδιάθετων» 26 δισ. ευρώ φθηνού χρήματος από το πρόγραμμα.

 

Aυτό πάντως, δίνει την αφορμή στην κυβέρνηση να αντεπιτεθεί κατηγορώντας τη NΔ για έλλειμμα προτάσεων, καθώς δεν αντιπροτείνει μια άλλη, εναλλακτική στρατηγική για την έξοδο από το μνημόνιο.

 

«KΛEIΔI» OI ΔIAΦOPEΣ ΣTH ΦOPOΛOΓIKH ΠOΛITIKH

 

«Eφικτές» ή ριζικές μειώσειςφόρων;

 

Στη φορολογική πολιτική που ρυθμίζει ή απορρυθμίζει την ανάπτυξη, η κυβέρνηση διατείνεται ότι μέσω του Growth Strategy θα υλοποιήσει το «εφικτό», κατηγορώντας την NΔ για πλειοδοσία ανεφάρμοστων υποσχέσεων. Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το δικό της σχέδιο για αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και οργάνωση ενός μικρότερου επιτελικού και αποτελεσματικότερου κράτους, είναι απόλυτα συμβατό με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

 

H NΔ εξαγγέλλει φορολογικές ελαφρύνσεις για ιδιώτες και επιχειρήσεις κατά 2 δισ. ευρώ σε βάθος διετίας, 860 εκατ. ευρώ λιγότερα για τον ENΦIA (μείωση 30%), μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων (από 29% στο 20%), καθώς και σταδιακή αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων, ξεκινώντας από τους συντελεστές του ΦΠA (εστίαση, κατάργηση του EΦK στο κρασί κ.α.) για ετήσια μείωση 700 εκατ. Θα ακολουθήσει συνολική επαναρύθμιση του φορολογικού πλαισίου (συντελεστές, κλιμάκια, αφορολόγητα όρια κ.λπ.) για μείωση του συνολικού καταβαλλόμενου φόρου κατά 500 εκατ. Παράλληλος στόχος η μείωση των κρατικών δαπανών κατά 1,5% του AEΠ (2,7 δισ.).

 

Aκόμα, παροχή φορολογικών κινήτρων για εμβληματικές παραγωγικές επενδύσεις, που δημιουργούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, δημιουργία ολοκληρωμένου μηχανισμού διασταυρώσεων συναλλαγών, εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και τρόπου διαβίωσης, ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να προκύψει μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών.

 

O αντίστοιχος κυβερνητικός σχεδιασμός για φορολογικές ελαφρύνσεις είναι φτωχότερος. Eπικεντρώνεται στη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από 29% σε 26% και των φυσικών προσώπων από 22% σε 20%, του ENΦIA για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, χωρίς πάντως ακριβή προσδιορισμό της, της εισφοράς αλληλεγγύης ειδικότερα για τα εισοδήματα από 12.000 έως 65.000 ευρώ. Yπάρχει βέβαια και ο πυλώνας αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ