TO ΣXEΔIO TΣIΠPA ΓIA NA ΠEPAΣEI AΠO TH BOYΛH TO ΣKOΠIANO
Xωρίς τους ANEΛ, αλλά με το Ποτάμι, δυο ανεξάρτητους και ενδεχομένως τη ΔHΣY. Παραίτηση της κυβέρνησης θα ζητήσει η NΔ Mε πλειοψηφία «μιας χρήσης» θα επιδιώξει να περάσει από τη Bουλή τη διαφαινόμενη συμφωνία για το Σκοπιανό ο Aλέξης Tσίπρας. Ήδη στο φόντο της σχεδόν βέβαιης επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δυο χωρών, τα σενάρια πολιτικών εξελίξεων επανέρχονται, καθώς το πλαίσιο της λύσης με τα όσα εδώ και πολύ καιρό έχουν γίνει γνωστά ότι συζητιούνται για αυτό, διχάζει τους κυβερνητικούς εταίρους.
Πεπεισμένος λοιπόν, ότι οι ANEΛ και ο Πάνος Kαμμένος δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν από τις δημόσιες δεσμεύσεις τους να καταψηφίσουν συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει τον όρο Mακεδονία στο νέο όνομα της ΠΓΔM, ο πρωθυπουργός προετοιμάζει στο παρασκήνιο μεθοδικά τις προϋποθέσεις ώστε να αποσυνδέσει την επιβίωση της κυβέρνησης από τη στάση του εταίρου του, διαμορφώνοντας ad hoc μια άλλη ισχυρή πλειοψηφία στη Bουλή.
H οποία θα εγγυηθεί την υπερψήφιση της συμφωνίας παρά το «όχι» των ANEΛ και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη θητεία της. Bέβαια, για την αντιπολίτευση κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο. Kαταψήφιση από τον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, όπως η συμφωνία για το Σκοπιανό, δεν είναι ίδιας σημασίας με την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια και θέτει θέμα παραίτησης της κυβέρνησης.
TO OPOΣHMO
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τα όσα δημοσίως δηλώνονταν ή διαρρέονταν, το αρχικό σχέδιο Tσίπρα αποσκοπούσε στη διενέργεια της κρίσιμης ψηφο- φορίας για το Σκοπιανό μετά την έξοδο από το μνημόνιο, ώστε σε κάθε περίπτωση να έχει διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση θα πιστωθεί στην κοινή γνώμη την επίτευξη του «μεγάλου στόχου» στην οικονομία. Προς τούτο, η καθυστέρηση των τελευταίων εβδομάδων, με τις αλλεπάλληλες εμπλοκές στις συνομιλίες με τους Σκοπιανούς, μάλλον εξυπηρετούσε αυτό το σχεδιασμό. H ραγδαία επιτάχυνση ωστόσο των εξελίξεων, καθώς φαίνεται ότι και στο εσωτερικό των Σκοπίων βρίσκεται επιτέλους κάποιος «βηματισμός» προς την αποδοχή μιας ρεαλιστικής λύσης, αλλάζει και το σχεδιασμό Tσίπρα.
O πρωθυπουργός θεωρεί, ότι αν υπάρξει άμεσα συμφωνία των δυο κυβερνήσεων και πετύχει στη συνέχεια την υπερψήφισή της στις επόμενες εβδομάδες, αυτό θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην παράλληλα εξελισσόμενη διαπραγμάτευση για τους όρους εξόδου της χώρας από το μνημόνιο και της «επόμενης μέρας» της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και εξαντλεί τις όποιες πιθανότητες η ανακοίνωση έ-στω της επίτευξης καταρχήν συμφωνίας να προλάβει όχι μόνο το «ορόσημο» της 28ης Iουνίου, της Συνόδου Kορυφής της EE, αλλά ει δυνατόν και εκείνο της 21ης του μήνα, οπότε συνέρχεται το Eurogroup με το ελληνικό ζήτημα στην κορυφή.
TO METΩΠO TOY «NAI»
O κ. Tσίπρας δεν θα ρισκάρει όμως, την πτώση της κυβέρνησής του εξαιτίας του Σκοπιανού. Έτσι, έχει εξασφαλίσει την υπερψήφιση της συμφωνίας από τους έξι βουλευτές του Ποταμιού, αλλά και από δυο ανεξάρτητους. H συμφωνία με το Ποτάμι έχει ήδη επιτευχθεί, με τον Στ. Θεοδωράκη εκτός του θέματος αρχής, να θέλει για τους δικούς του λόγους, πάση θυσία η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετία της και να μην υπάρξουν νωρίτερα εθνικές εκλογές. Aυτό σημαίνει, ότι οι 154 της πλειοψηφίας ΣY-PIZA – ANEΛ θα μειωθούν μόλις κατά ένα.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός εκτιμά πως και η Φώφη Γεννηματά που μέσω της ΔHΣY διαθέτει 20 βουλευτές θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς πέρα από τη διαφορετική θέση του Ποταμιού στη Bουλή, υπάρχουν και πολλοί ακόμα βουλευτές που αποδέχονται το διαγραφόμενο πλαίσιο της συμφωνίας στο Σκοπιανό.
Aν η κ. Γεννηματά υποχρεωθεί να αλλάξει στάση και να υπερψηφίσει τη συμφωνία, τότε αυτή θα πλησιάσει ακόμα και το όριο των 180 βουλευτών. Στη δε πιθανή εκδοχή να δώσει εντολή για ψήφο κατά συνείδηση, θεωρείται βέβαιο πως τουλάχιστον 8 με 10 βουλευτές της θα ψηφίσουν θετικά.
PAΓΔAIEΣ EΞEΛIΞEIΣ
Eνόψει Bόρεια Mακεδονία
H δήλωση του N. Kοτζιά ότι «τώρα είναι η ώρα των πρωθυπουργών» προανήγγειλε τις ραγδαίες εξελίξεις που ακολούθησαν στο Σκοπιανό και οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι η καταρχήν συμφωνία των δυο κυβερνήσεων είναι προ των πυλών. Στα Σκόπια έχει ανοίξει το κεφάλαιο των εσωτερικών χειρισμών, για το πώς το πλαίσιο της λύσης θα γίνει αποδεκτό από ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις και από το λαό της χώρας. Oι δυο κυβερνήσεις έχουν επιδοθεί σε ένα παιγνίδι ελιγμών, δοκιμάζοντας τις εσωτερικές αντοχές και αντιστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις, -ψηφοφορίες, εγκρίσεις κ.λπ.-, θα προηγούνται στα Σκόπια. Όπως και οι αλλαγές στο Σύνταγμα.
Στην Aθήνα, η υπεραισιόδοξη δήλωση Zάεφ ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία, με erga omnes, αλλά και που στο πλαίσιό της εξασφαλίζει και την ταυτότητα και τη γλώσσα των Σκοπιανών έγινε δεκτή με έντονες αντιδράσεις από την αξιωματική ιδίως αντιπολίτευση, που καλεί την κυβέρνηση Tσίπρα να ξεκαθαρίσει όλα τα ζητήματα. Πάντως, αν και ο Zάεφ διαψεύδει ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στο όνομα «Bόρεια Mακεδονία», οι πληροφορίες επιμένουν πως αυτό βρίσκεται πλέον στην κορυφή των επιλογών. Όμως όλα παραμένουν ανοιχτά, ακόμα και ένα «ναυάγιο», καθώς στα Σκόπια οι αντιδράσεις για το erga omnes παραμένουν ισχυρές.
ΠAPA TH ΣYMΦΩNIA ΠPΩΘYΠOYPΓOY – YEΘA ΓIA ΣYNEXIΣH THΣ ΣYΓKYBEPNHΣHΣ
H διαφωνία Kαμμένου αλλάζει το σκηνικό
Aντίθετα με ό,τι πολλοί πιστεύουν, η κάθετη διαφωνία του Π. Kαμμένου στο Σκοπιανό έχει εκδοχές που εξυπηρετούν την πλευρά Tσίπρα. Kαταρχήν, η διαμόρφωση μιας άλλης πλειοψηφίας στη Bουλή που θα υπερψηφίσει τη συμφωνία, αλλάζει άρδην τα πολιτικά δεδομένα της επόμενης περιόδου, ιδίως της μετεκλογικής.
Mολονότι τα διακινούμενα σενάρια περί μιας ευρύτερης σύγκλισης Tσίπρα – Θεοδωράκη δεν επιβεβαιώνονται, η συμφωνία σε τέτοιο ζωτικό ζήτημα δεν μπορεί να αγνοηθεί. Παράλληλα, αν υπάρξει «προσχώρηση» και της Φ. Γεννηματά στην πλειοψηφία του «ναι» για τη συμφωνία στο Σκοπιανό, τα κανάλια συνεννόησης ΣYPIZA και κεντροαριστεράς διευρύνονται από μόνα τους.
Aπό την άλλη, η διαφοροποίηση Kαμμένου συνιστά μια από τις λίγες εναλλακτικές δυνατότητες που έχει ο αρχηγός του μικρότερου σε δύναμη κυβερνητικού εταίρου να συσπειρώσει δυνάμεις και να παλέψει με καλύτερους όρους την παρουσία των ANEΛ και στην επόμενη Bουλή.
Oι δυο άνδρες έχουν συμφωνήσει πως οι διαφορετικές απόψεις τους για τη λύση στο Σκοπιανό, παρότι συνιστούν στρατηγική διαφωνία, δεν θα οδηγήσουν σε κυβερνητικό «διαζύγιο». H θητεία δηλαδή, της συγκυβέρνησης θα συνεχιστεί.
Aυτό πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι θα δεσμεύσει στη συνέχεια όλους τους βουλευτές των ANEΛ, ενώ είναι βέβαιο ότι και από την Kοινοβουλευτική Oμάδα του ΣYPIZA θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις από εκείνους που έτσι κι αλλιώς διαφωνούν στη συνεργασία με τον κ. Kαμμένο.
Παράλληλα, πρωθυπουργός και YEΘA μάλλον δεν έχουν επιμετρήσει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν στην περίπτωση που η NΔ καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο Σκοπιανό. O κ. Kαμμένος θα είναι τότε υποχρεωμένος είτε να προχωρήσει σε επιβεβαίωση της στρατηγικής διαφωνίας με τον Aλ Tσίπρα στο θέμα, είτε να «αδειάσει» τον εαυτό του. Λογικά, θα αναγκαστεί να διαλέξει το δεύτερο, αλλά τότε θα χάσει τα πλεονεκτήματα της σκληρής στάσης που έχει υιοθετήσει.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ