Η ΝΔ λειτουργεί σαν ιστορικό βαρίδι, διχάζει τον ελληνικό λαό και καταθέτει μια πρόταση δυσπιστίας, αν και είναι η ίδια που δεν έχει θέση erga omnes, και άλλα λέει στο εξωτερικό άλλα στο εσωτερικό, ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.
«Μιλάτε για τη μακεδονική γλώσσα, για ένα θέμα που εσείς δώσατε από το 1977. Ακόμη και τώρα δεν έχετε καταφέρει να αποκτήσετε erga omnes θέση και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό. Άλλα λέτε στο εξωτερικό και άλλα στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό γιατί δεν βάζετε πρώτα τα εθνικά συμφέροντα αλλά το εσωτερικό σας μέτωπο. Είναι κακό ένα κόμμα όπως η αξιωματική αντιπολίτευση που θέλει να κυβερνήσει, να κρίνει κοιτώντας στο εσωτερικό της», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Δεν θα διχάσετε εσείς τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός ενωμένος, έδωσε ενωμένος τη μάχη αυτά τα χρόνια, ενωμένος βγαίνει από την κρίση και ενωμένος θα δώσει τον αγώνα του για το μέλλον. Η θέση σας είναι πολιτικά ανεύθυνη, είναι ανιστόρητη και επικίνδυνη».
«Πρέπει να απαντήσετε, θέλετε ή όχι τη σύνθεση ονομασία; Τη θέλετε erga omnes πραγματικά; Θέλετε συνταγματικές αλλαγές; Είχατε αποφασίσει από την αρχή ότι δεν θα ψηφίζατε αυτή τη συμφωνία ή οποιαδήποτε συμφωνία. Άλλωστε, δεν πιστέψατε ποτέ ότι θα γίνει αυτή η συμφωνία, όπως δεν πιστέψατε ποτέ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γινόταν η αριστερή παρένθεση. Γελαστήκατε και στα δύο», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος στη ΝΔ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
«Η ιστορία θα μας κρίνει, για ό,τι κάνατε και ό,τι κάνετε σε βάρος της χώρας λειτουργώντας σαν ένα ιστορικό βαρίδι. Γιατί υπερασπίζεστε τους λίγους και το παλιό. Υπερασπιζόμαστε τους πολλούς και φέρνουμε το νέο. Μπορούμε να κοιτάξουμε τα μάτια τους Θεσσαλονικείς και όλον τον ελληνικό λαό και να του πούμε ότι η συμφωνία δίνει λύση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ένα πρόβλημα χρόνων, υπηρετεί στο έπακρο την εθνική γραμμή και διασφαλίζει ρητά και επίσημα τις θέσεις της χώρας», είπε ο κ. Αμανατίδης και κάλεσε τη ΝΔ να σταματήσει να ποτίζει το δένδρο του ακραίου εθνικιστικού λαϊκισμού.