«Έχει υπογραφεί η πιο σημαντική, η πιο ευαίσθητη εθνικά συμφωνία, που ήταν σε εκκρεμότητα 30 χρόνια και υπό μία έννοια είναι υπό αίρεση κοινοβουλετυτικά» δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Κώστας Καραγκούνης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» για τη συμφωνία των Πρεσπών.
«Αυτήν τη στιγμή δεν γνωρίζει ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση αν θα έχει θετική ψήφο σε τρεις μήνες, σε τέσσερις μήνες, στο τέλος του 2018, που προβλέπει και ο οδικός χάρτης για τη συμφωνία. Θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές για αυτό το θέμα, γιατί είναι ένα μείζον εθνικό θέμα, όπου φαίνεται a priori να μην υπάρχει πλειοψηφία των κομμάτων, των κοινοβουλευτικών συσχετισμών αυτήν τη στιγμή στη Βουλή, ώστε να μπορέσει αυτή η κυβέρνηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία» εξήγησε ο κ. Καραγκούνης.
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας ο κ. Καραγκούνης ανέφερε: «Θεωρούμε ότι δεν ήταν μία επωφελής συμφωνία, το αντίθετο ήταν μία πολύ άσχημη συμφωνία αυτή που υπεγράφη, γι’ αυτό και δηλώσαμε άμεσα την κάθετη αντίθεσή μας, γι’ αυτό προχωρήσαμε και σε πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους δήθεν εκφράζουν τις διαφωνίες τους γι’ αυτήν τη συμφωνία να πατήσουν πάνω στην πρόταση δυσπιστίας και τελικά να μην προχωρήσει ο κ. Τσίπρας στην υπογραφή την επομένη μέρα στις Πρέσπες. Ήταν το μόνο κοινοβουλευτικό όπλο που είχαμε ως αντιπολίτευση, ώστε να προσπαθήσουμε να ακυρώσουμε αυτήν τη συμφωνία, η οποία ήδη παράγει αποτελέσματα».
«Το ουσιαστικό είναι αυτό που όλες οι κυβερνήσεις επί 30 χρόνια δεν προχωρούσαν και δεν συμφωνούσαν, δηλαδή το ζήτημα της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας -ήταν οι κόκκινες γραμμές- στο οποίο όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους και γι’ αυτό δεν είχαν προχωρήσει στη συμφωνία για το ονοματολογικό» σημείωσε.
«Είδαμε και τον κ. Ζάεφ να πανηγυρίζει και μάλιστα να αποκαλεί “Μακεδόνες” ξεχωρίζοντας τους Έλληνες, μπροστά στον κ.Τσίπρα, αλλά και ο κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος έγραψε ότι με αυτήν τη συμφωνία εξασφάλισαν το δικαίωμα να προσδιορίζονται ως “Μακεδόνες” και ότι η ψυχή τους ορίζεται επίσης από τη γλώσσα τους, δηλαδή τη “μακεδονική”» τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ και συμπλήρωσε: «Υπήρχε, όντως, μία de facto αναγνώριση, αλλά υπήρχε ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, μία πολύ μεγάλη εκκρεμότητα στο ονοματολογικό, που χρειαζόταν οπωσδήποτε τη σύμπραξη και τη συναίνεση της Ελλάδας, διαφορετικά δεν θα ήταν τα Σκόπια ούτε στην ΕΕ, ούτε στο ΝΑΤΟ».
Σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου στην προοπτική να έλθει προς κύρωση η συμφωνία ο κ. Καραγκούνης επισήμανε: «Η κυβέρνηση, έχω την αίσθηση ότι δεν έχει ούτε τη δημοκρατική, ούτε την πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτήν τη συμφωνία. Όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου έχουν ταχθεί ενάντια στη συμφωνία. Το μόνο κόμμα που έχει ταχθεί υπέρ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι βουλευτές από το Ποτάμι αλλά και ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι αν δεν συμφωνήσει ο κ. Καμμένος δεν πρόκειται να στηρίξει την κυβέρνηση, οπότε είναι υπό αίρεση και η ψήφος του κ. Θεοδωράκη, οπότε είναι συνολικά υπό αίρεση όλη η συμφωνία».
Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τη λεκτική επίθεση που δέχθηκε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, κατά την επίσκεψή του στα Γιαννιτσά, ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ υπογράμμισε: «Είμαι πολιτικά και δημοκρατικά εναντίον σε τέτοια γεγονότα, αλλά καλό θα είναι η κυβέρνηση να μη ρίχνει τα βέλη της στην αντιπολίτευση και κάθε φορά να πρέπει η αντιπολίτευση και η ΝΔ να καταδικάζει τις όποιες αποδοκιμασίες συγκεκριμένων στελεχών, γιατί ρίχνει την ευθύνη στη ΝΔ. Μακριά από εμάς αυτό. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε τέτοια γεγονότα και συμβάντα.
Όταν το 2012 υπέστημεν πολλοί και βουλευτές -και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- και χειροδικίες, και ήταν όντως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και από άλλα κόμματα, εμείς δεν βγαίναμε κάθε φορά να καταδικάζουμε το τι έγινε και ποιος χτύπησε ποιον. Είμαστε απόλυτα αντίθετοι σε τέτοια γεγονότα».