Σε ευρωπαϊκό “κλοιό” πιέσεων ο Σαμαράς

Τις έντονες πιέσεις της πλειοψηφίας των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στις Βρυξέλλες δέχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, για το ζήτημα της συναίνεσης.

 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους λίγο μετά πέρας των εργασιών της Συνόδου, τόνισε ότι συμφωνεί με τους στόχους και τα μέσα δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχουν τεθεί, αλλά και ότι διαφωνεί με το ακολουθούμενο από την κυβέρνηση μίγμα πολιτικής.

 

«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τους εταίρους μας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Επανέλαβα ότι συμφωνούμε με τους στόχους και με τα μέσα δημοσιονομικής εξυγίανσης: Με την εξάλειψη του ελλείμματος, τον περιορισμό του χρέους, τη μείωση της κρατικής σπατάλης και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτά όλα τα έχουμε προτείνει, τα έχουμε στηρίξει και εξακολουθούμε να τα στηρίζουμε. Και είμαστε οι πρωτοπόροι που ζητάμε πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και σε αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση περιουσίας» αναφέρει το πλήρες κείμενο της δήλωσης του προέδρου της ΝΔ.

 

Αλλά διαφωνούμε με το μίγμα πολιτικής, που έχει ήδη οδηγήσει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, που έχει παραλύσει την Οικονομία κι έχει ακυρώσει το πρόγραμμα εξυγίανσης. Καθώς όλα τα αποτελέσματά του βρίσκονται πια πολύ μακριά από τους στόχους.

 

Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί άκουσαν τις απόψεις μας. Τους εξηγήσαμε ότι δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το λάθος. Βεβαίως, κάποια άρθρα του εφαρμοστικού νομοσχεδίου, θα τα ψηφίσουμε γιατί συμφωνούμε, τους είπα.

 

Επέμεινα ότι ευθύνη δεν είναι να αποδεχόμαστε το λάθος, αλλά να το επανορθώσουμε. Κι αυτή είναι η υπέρτατη πολιτική ευθύνη και απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Ευρώπη. Γιατί δεν κρίνεται μόνο η τύχη της Ελλάδας.

 

Ακούστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Παρέμεινα στην άποψη μου ως το τέλος. Κάποιοι καταλάβαιναν ότι έχουμε δίκιο. Οι περισσότεροι επέμειναν στις δικές τους.

 

Όμως, κριτής κάθε οικονομικού προγράμματος είναι τα αποτελέσματά του. Και κριτής όλων μας είναι ο Ελληνικός λαός».

 

Αλλά και οι «27» κάλεσαν από τις Βρυξέλλες «όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους κύριους στόχους του προγράμματος, καθώς και τα κύρια μέτρα».

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, τόνισε πως «Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, καλούμε την αντιπολίτευση να εκπληρώσει την ιστορική της ευθύνη». Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπογράμμισε πως«Ένα έθνος ενωμένο, εστιασμένο και απολύτως προσηλωμένο, δεν πρόκειται ποτέ να το εγκαταλείψουμε»ενώ ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ, σημείωσε πως «Είναι πολύ σημαντικό, κανείς Έλληνας πολιτικός ηγέτης να μην πει στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει εύκολος δρόμος διαφυγής (shortcut)».

 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ