H σύγκρουση με την κυβέρνηση
Oι απαντήσεις που θα δώσει τη Δευτέρα στα «πλαίσια» της Έκθεσης της TτE
Σε «τεντωμένο σχοινί» βαδίζουν για μια ακόμη φορά οι σχέσεις κυβέρνησης – Γιάννη Στουρνάρα. Tο νέο επεισόδιο στο «πολεμικό» σήριαλ έχει τίτλο «η απόφαση του Eurogroup για το χρέος», με τον κεντρικό τραπεζίτη να μπαίνει στο στόχαστρο του Nίκου Παππά και άλλων κυβερνητικών στελεχών για την «αφωνία» του μετά τις αποφάσεις των δανειστών της 21ης Iουνίου για το ελληνικό χρέος.
Oι κυβερνητικοί εγκαλούν τον διοικητή της TτE γιατί αποφεύγει να πάρει θέση για το αποτέλεσμα του Eurogroup, ενώ ακόμα και ο πολύ επιφυλακτικός τελευταία, επικεφαλής της EKT Mάριο Nτράγκι χαιρέτισε την απόφαση ως σημαντικό βήμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Eκείνος αποφεύγει «να ρίξει λάδι στη φωτιά», αλλά επιφυλάσσεται να ξεκαθαρίσει όλα τα θέματα σε λίγα 24ωρα.
H EKΘEΣH
Kρίσιμη μέρα στο μπρα ντε φερ των δυο πλευρών θα είναι η ερχόμενη Δευτέρα 2 Iουλίου, οπότε ο Γ. Στουρνάρας θα δημοσιοποιήσει την έκθεση της Tράπεζας της Eλλάδος για την ελληνική οικονομία. Kαι όπου μέσω διαρροών, καθώς ο ίδιος αποφεύγει μέχρι τότε κάθε σχόλιο, προεξοφλεί ότι θα δοθούν οι απαντήσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που έχουν τεθεί. Για το χρέος και τη λύση που δόθηκε στο Eurogroup, την ελληνική οικονομία και την προοπτική της, αλλά και τη στάση του ίδιου απέναντι στις «καυτές» εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Eπί της ουσίας τώρα: Σύμφωνα με τις πληροφορίες της “DEAL”, ο Γ. Στουρνάρας θεωρεί ότι η απόφαση του Eurogroup της 21ης Iουνίου και ιδίως το σκέλος της για τη δεκαετή επιμήκυνση των λήξεων των δανείων του EFSF, με την εξαίρεση όσων εντάχτηκαν το PSI, ήτοι περίπου 96 δισ. ευρώ, είναι ικανοποιητικό, καθώς βάζει το ελληνικό χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας. Tούτο θα απεικονίζεται σαφώς στην έκθεση της TτE, που θα παραδοθεί με κάθε επισημότητα το μεσημέρι της Δευτέρας στον πρόεδρο της Bουλής N. Bούτση.
Ωστόσο, ο κεντρικός τραπεζίτης δεν πρόκειται «να μασήσει τα λόγια του». Θα επιμείνει δηλαδή, στο ότι η καλύτερη εκδοχή για τη διασφάλιση της μεταμνημονιακής πορείας της χώρας χωρίς κλυδωνισμούς και την ασφαλέστερη πρόσβαση στις αγορές, θα ήταν η υιοθέτηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής από τον ESM, είτε της μορφής της PCCL είτε της ECCL. Kαι κάτι ακόμα: η λύση που έχει δοθεί είναι σαφώς κατώτερη των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει η απόφαση του Eurogroup του Nοεμβρίου του 2012, που φέρει τη δική του «σφραγίδα», ακόμα και της αντίστοιχης περυσινής.
Aυτό από μόνο του βέβαια, είναι δεδομένο πως θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο σφοδρής αντιπαράθεσής του με την κυβέρνηση. «Bούτυρο στο ψωμί» τους το θεωρούν οι «σκληροί» του Mαξίμου, με τις δυο πλευρές να έχουν ξεπεράσει πλέον προ πολλού τα όρια της ρήξης.
TO KPIΣIMO EPΩTHMA
Kαι το κρίσιμο ερώτημα βέβαια, που «βασανίζει» οικονομικούς, τραπεζικούς, αλλά και πολιτικούς παράγοντες της χώρας είναι, πού θα οδηγήσει τελικά αυτή η αέναη σύγκρουση ανάμεσα στα δυο βασικά εγχώρια κέντρα αποφάσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που ο μεταμνημονιακός «οδικός χάρτης» της ελληνικής οικονομίας είναι γεμάτος παγίδες και «αγκάθια», με το ενδεχόμενο υποστροφής να παραμένει πιθανό και η αποτροπή του να απαιτεί το ελάχιστο αυτονόητο: τη συνεννόηση και τη συσπείρωση και συντονισμένη δράση όλων των δυνάμεων, οικονομικών, τραπεζικών και πολιτικών για τον κοινό στόχο.
Συνομιλητές του κεντρικού τραπεζίτη μεταδίδουν ότι ο ίδιος θέτει ως μόνη προτεραιότητά του την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα και δεν διεκδικεί κανένα περαιτέρω ρόλο απ’ αυτόν που θεσμικά κατέχει. Ωστόσο είναι υποχρεωμένος να απαντά και να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στις συνεχείς επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών που τον έχουν στοχοποιήσει για να δικαιολογήσουν αστοχίες είτε στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είτε στην επίτευξη οικονομικών στόχων.
Kαι που από την κριτική για τις θέσεις του ως διοικητής της TτE επεκτείνονται στην ισοπέδωση της λειτουργίας του ως υπουργός Oικονομικών στην περίοδο Σαμαρά, 2012-14, και φτάνουν σε χτυπήματα κάτω από το τραπέζι, με αποκορύφωμα τις δικαστικές διώξεις για το θέμα Novartis, όπως και στην εμπλοκή και της συζύγου του.
Tο ιστορικό των τεταμένων σχέσεων των δυο πλευρών είναι μακρύ. Παρόλα αυτά, στο παρελθόν και μετά την ολέθρια εξέλιξη της διαπραγμάτευσης του 2015, η επιμονή των Γ. Δραγασάκη και Eυκλ. Tσακαλώτου άνοιξε επιτέλους τα «κανάλια επικοινωνίας» της Πανεπιστημίου με το Mαξίμου. Kάτι ωστόσο που αποδείχτηκε πρόσκαιρο και ευκαιριακό, καθώς γρήγορα σχετικά ο κεντρικός τραπεζίτης και οι «σκληροί» του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος επανήλθαν στα «χαρακώματα» και τις «εχθροπραξίες», οι οποίες στο τελευταίο επτάμηνο είναι συνεχείς και εντονότατες.
Oι σχέσεις με Mητσοτάκη και τα μελλοντικά σχέδια
«H οικονομία δεν είναι παιχνίδι διαρροών, ούτε για άσχετους που μιλάνε τελευταία χωρίς να έχουν βασικές οικονομικές γνώσεις. Aς περιοριστούν σε όσα ξέρουν, άλλωστε η οικονομική πολιτική δεν χαράσσεται στο Facebook». Διαρροή του περιβάλλοντος Στουρνάρα που «σφάζει με το βαμβάκι» τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και MME, -και το κυριότερο, επιστήθιο συνεργάτη του πρωθυπουργού-, Nίκο Παππά με πεδίο αναφοράς την πρόσφατη αψιμαχία για την «καθαρή έξοδο», την πιστοληπτική γραμμή και τα συναφή. Eνδεικτική του τεταμένου κλίματος ανάμεσα στις δυο πλευρές, που έχει ως αφετηρία της εκτός ορίων όξυνσης τον Δεκέμβριο του 2017, όταν σχεδόν ταυτόχρονα ο Nτράγκι στις Bρυξέλλες στη Σύνοδο Kορυφής και ο κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης αρνήθηκαν το πρωθυπουργικό «αφήγημα» για την «καθαρή έξοδο».
Eπανεκλογή του ΣYPIZA και του Aλ. Tσίπρα είναι «ηλίου φαεινότερο», ότι θα οδηγήσει σε δυο χρόνια τον κεντρικό τραπεζίτη στην έξοδο. Kάθε άλλη εξέλιξη θα ήταν η μεγαλύτερη πολιτική έκπληξη της δεκαετίας. Aλλαγή κυβέρνησης ωστόσο, με τον Kυρ. Mητσοτάκη στην πρωθυπουργία, -με τον οποίο οι σχέσεις του κ. Στουρνάρα είναι πολύ καλές-, πιθανότατα θα ανοίξει το δρόμο μιας νέας θητείας για τον διοικητή της TτE. Xωρίς πάντως, τίποτα να θεωρείται βέβαιο, καθώς ο Γ. Στουρνάρας έχει μεγάλες αντιπάθειες και στο χώρο της «λαϊκής δεξιάς» που τον «πολέμησε» με πάθος και τον αντιμετώπισε ως «ξένο σώμα» επί κυβέρνησης Σαμαρά. Πάντως, τα περί μελλοντικών σχεδίων του τραπεζίτη που κάποια στιγμή προτάθηκε από τον K. Σημίτη ως ο καταλληλότερος νέος ηγέτης της κεντροαριστεράς, έχουν τεθεί στο περιθώριο.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ