«Το ζήτημα είναι αυτή την ώρα η επίγνωση των πολιτικών πιέσεων που γίνονται προς την κατεύθυνση της Άγκυρας προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι δυο στρατιωτικοί. Οι πιέσεις αυτές συνεχίζονται σε πολλαπλά επίπεδα. Οι οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες μπορούν να είναι εκ του παραλλήλου, να δρουν και να πιέζουν και αυτές» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στον realfm 97,8.
«Ξέρω για την πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου είμαι ενήμερος, ο οποίος μαζί με το Ευρωπαϊκό γραφείο των Δικηγορικών Συλλόγων παίρνουν μια πρωτοβουλία. Αλλά, η παρέμβαση των Δικηγορικών Συλλόγων προϋποθέτει αναγκαία την ύπαρξη κάποιας δίκης προκειμένου εκεί να εμφανιστούν οι εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων ως παρατηρητές», συμπλήρωσε.
«Δεν υπάρχει κανονικό περιβάλλον (σ.σ. στην Τουρκία), γι’ αυτό μίλησα για βαρβαρότητα δικαίου με την έννοια ότι παραμένουν επί τέσσερις και πλέον μήνες κρατούμενοι οι δύο στρατιωτικοί μας χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία» τόνισε.
«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει αρθεί κατά συνέπεια και η όποια δικαιολογία σε καμία περίπτωση δεν είναι βάσιμη. Είναι πολιτική η επιλογή από την πλευρά της Τουρκίας. Εντάσσει το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο στρατιωτικών μας στην πολιτική της έντασης, η οποία θα συνεχίσει από την Τουρκία προς την Ελλάδα, κυμαινόμενη βέβαια, αλλά θα είναι ένταση», ανέφερε.
«Σε καμία περίπτωση η όποια κυβέρνηση δεν μπορεί να αναμιχθεί σε ζητήματα που έχουν σχέση με την αποκλειστική αρμοδιότητα της δικαιοσύνης. Οποιαδήποτε παρέμβαση θα ήταν αδιανότητη και αδικαιολόγητη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμψηφισμός ανάμεσα στην αποφυλάκιση, την αναγκαία και νόμιμη των δύο στρατιωτικών με την παράδοση των Τούρκων αξιωματικών που έτυχαν παροχής πολιτικού ασύλου μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο», είπε ο κ. Κουβέλης.
«H Τουρκία έχει μια αντιφατική εξωτερική πολιτική, που συγκρούεται με τα ίδια τα μέρη αυτής της πολιτικής. Από τη μία κινείται προς τις ΗΠΑ, από την άλλη θέλει να έχει σχέσεις με τον Πούτιν και επιλέγει να επιτίθεται ρητορικά στην Ελλάδα, συνεχίζοντας βέβαια με λιγότερο ρυθμό και βαθμό τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, διότι θέλει να κρατάει σε ότι έχει σχέση με την χώρα μας ανοιχτό, όπως πιστεύει, το πεδίο ζητημάτων και η προσπάθειά της έχει ως στόχευση να βρεθεί η Τουρκία παρούσα στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτή είναι η πολιτική μου εκτίμηση. Δεν θα σταματήσει ο Ερντογάν και ήταν λαθεμένη η εκτίμηση κάποιων», ανέφερε.
Αναφορικά με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών είπε ότι «η Ελλάδα, κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί την οποιαδήποτε πίεση για να πράξει αυτό που έπραξε, δηλαδή την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών. Η χώρα μας δεν έχει πολιτική ούτε κουλτούρα απελάσεων. Για να προβεί η ελληνική κυβέρνηση σε αυτή την ενέργεια βεβαιωθείτε ότι είχε στοιχεία και το έπραξε διότι έπρεπε να υπερασπιστεί την ίδια την χώρα και να αποτρέψει την οποιαδήποτε επέμβαση έστω και στο επίπεδο αυτό, στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας».