«Το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα αποτύχει και η Ελλάδα θα φτάσει στη χρεοκοπία. Πάμε αυστηρά προς τα εκεί», προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος.
«Αυτό που προείχε ήταν να κόψουμε κάθε δαπάνη, αντ’ αυτού φόροι, φόροι, φόροι αυτή είναι η συνταγή της αποτυχίας, η κυβέρνηση επιμένει σε μία προσέγγιση που είναι λάθος» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Έχουμε 1,5 δισ. ευρώ ‘καπέλο’ στα έξοδα του δημοσίου με το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών. Δίνουμε λεφτά των φορολογουμένων στα κόμματα, 10 ευρώ για κάθε ψήφο, ενώ οι Γερμανοί δίνουν 70 λεπτά. Αυτά έπρεπε να κόψει ο κ. Βενιζέλος. Μπορούσε ένας αποφασισμένος άνθρωπος να κόψει μέσα σε μέρες 6 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Έκανε για διαρκείς θυσίες αποκλειστικά εις βάρος του ιδιωτικού τομέα «Έχετε δει κανέναν άνεργο από το δημόσιο;» αναρωτήθηκε.
Σύμφωνα με τον κ. Μάνο, “το ίδιο το κράτος με τις φορολογικές εξυπνάδες που κάνει διέλυσε την αξία της ακίνητης περιουσίας”.
«Την πέμπτη δόση θα την πάρουμε, αλλά ο κ. Παπανδρέου είναι σαν τους ναρκομανείς που τρέχει στην Ευρώπη ζητώντας την επόμενη δόση. Όμως αποκρατικοποιήσεις όπως τις φαντάζονται (σ.σ: η τρόικα) δεν πρόκειται να γίνουν προέβλεψε.
Ο οικονομολόγος Γιάννης Χαραλαμπάκης εκτίμησε ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι αντιαναπτυξιακό, περιορίζει την ενεργό ζήτηση και οδηγεί σε υπανάπτυξη. «Τα εμπορικά ελλείμματα που συσσώρευσε η Ελλάδα ήταν δυσθεώρατα. Καμία χώρα δεν έχει ισχυρή οικονομία μόνο με δανεισμό. Χρειάζεται άμεση αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου» τόνισε.
Έκανε λόγο για υπερτροφικό δημόσιο τομέα που δεν είναι δυνατόν να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μάρτιν Κναπ τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να χορηγηθεί πακέτο βοήθειας με υπερβολικά ευνοϊκούς όρους όπως με δάνειο με μηδενικό επιτόκιο.
Ο κ. Κναπ δήλωσε ότι το ενδιαφέρον των γερμανικών εταιρειών για επενδύσεις στη χώρα μας είναι ανύπαρκτο, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως το αεροδρόμιο των Σπάτων. «Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον λόγω του επενδυτικού – φορολογικού περιβάλλοντος» εξήγησε.