Να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες και τη Δημοτική Αρχή του Αμαρουσίου και να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε ή να παραιτηθεί, καλεί την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης, με αφορμή τις ζημιές που προκάλεσε η σημερινή καταιγίδα αλλά και όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Ο κ. Πατούλης τονίζει ότι παρά την ένταση της βροχής, καμία γειτονιά του Αμαρουσίου δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερο πρόβλημα και τα συνεργεία του Δήμου βρέθηκαν άμεσα στην “πρώτη γραμμή” για να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν, κι αυτό έγινε με επιτυχία. Μοναδική εξαίρεση υπήρξε, προσθέτει, στην περιοχή του Σωρού, όπου πλημμύρισε ένας χώρος που ανήκει σε ιδιώτη και περίοικοι και επισκέπτες στάθμευαν τα οχήματά τους.
Επίσης, αναφέρει ότι το αμαξοστάσιο του Δήμου, στην οδό Αγ. Αθανασίου, έχει απομακρυνθεί εδώ και χρόνια και ο συγκεκριμένος χώρος είναι σήμερα ελεύθερος ενώ ο πλακοσκεπής αγωγός, πάνω στην κοίτη του ρέματος της Σαπφούς, δεν κατασκευάστηκε από το Δήμο Αμαρουσίου αλλά από το ίδιο το κράτος το 1980. Για το αν είναι μπαζωμένη η κοίτη του, ο κ. Πατούλης επισημαίνει ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον καθαρισμό και τις παρεμβάσεις σ΄αυτό είναι η Περιφέρεια.
Τέλος, σημειώνει ότι ο Δήμος Αμαρουσίου χωρίς να είναι αρμόδιος, χρηματοδότησε κι εκπόνησε τη μελέτη οριοθέτησης του ρέματος Σαπφούς, η οποία ολοκληρώθηκε με ΦΕΚ, το 2014 όπως επίσης και μελέτη διευθέτησης του ρέματος, την οποία απέστειλε για έγκριση στην Περιφέρεια στις 16/6/2016. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Πατούλη, η Περιφέρεια Αττικής απάντησε το Φεβρουάριο του 2017 με μια σειρά από παρατηρήσεις και στις 4/12/2017 ο Δήμος απέστειλε εκ νέου τη μελέτη, ενσωματώνοντας όλες τις παρατηρήσεις της Περιφέρειας.
“Στις 18/5/ 2018 η Περιφέρεια Αττικής, προφανώς για να μην προχωρήσει το έργο, απαντά με νέες παρατηρήσεις, εντελώς άσχετες με τις αρχικές που μας είχε δώσει” τονίζει. Επίσης ο κ. Πατούλης εγκαλεί την Περιφέρεια Αττικής ότι δεν έχει προχωρήσει το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας του Σωρού, την κατασκευή του οποίου έχει αναλάβει με απόφαση της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής Έργων του υπουργείου Υποδομών, από το 2011.
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της η Περιφερειαρχή Αρχή έκανε λόγο για τεκμηριωμένες ευθύνες του Δήμου Αμαρουσίου.
Συγκεκριμένα, ανέφερε:
• Από το ρέμα Σαπφούς τεράστιες ποσότητες νερού “έσκασαν” διαδοχικά, πρώτα σε εγκαταλελειμμένο παράνομο αμαξοστάσιο του Δήμου Αμαρουσίου και μετά σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου (πρώην ΗΒΗ) του ίδιου δήμου – παράνομο παρκινγκ. Με τις κατασκευές αυτές έχει μπαζωθεί η φυσική κοίτη του ρέματος σε τουλάχιστον τρία σημεία. Δηλαδή κάτω από το παράνομο δημοτικό πάρκινγκ (πρώην εργοστάσιο ΗΒΗ), ανάμεσα στην οδό Αγίου Αθανασίου και την οδό Πάρνωνος και βέβαια κάτω από το παράνομο αμαξοστάσιο του Δήμου Αμαρουσίου, που περικλείεται από τις οδούς Αγίου Αθανασίου και Ομήρου. Αντ΄αυτών έχει κατασκευαστεί πλακοσκεπής αγωγός αυθαίρετης διατομής, που την πορεία του ουδείς γνωρίζει!
• Το κύριο πρόβλημα λοιπόν εστιάζεται στο σκάνδαλο του ρέματος Σαπφούς και την αβελτηρία της διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου.
• Συγκεκριμένα: Εδώ και πάνω 17 μήνες ο Δήμος Αμαρουσίου δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει, ενσωματώνοντας και τις αναγκαίες τεχνικές συμπληρώσεις, τη μελέτη για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, που αύξησε από 6,3 σε 10,6 εκ. ευρώ τη χρηματοδότηση που την εγκρίναμε δύο φορές! Δεν έχουν αποξηλωθεί οι αυθαίρετες κατασκευές και δεν έχει απομακρυνθεί το παράνομο αμαξοστάσιο πίσω από την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στο ρέμα Σαπφούς, στο ύψος της οδού Αγίου Αθανασίου, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων. Χρειάστηκαν 7 χρόνια για να διαπιστώσει η διοίκηση του Δήμου την αναγκαιότητα διευθέτησης του ρέματος και άλλα 4 χρόνια για να εκπονήσει την οριστική μελέτη που είχε με αίτημά της διεκδικήσει και αναλάβει το 2013 από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή Έργων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Ευελπιστούμε ότι η “διορθωμένη” οριστική μελέτη θα συνοδεύεται με την οριζόμενη, εκ του νόμου 4014/2011, απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) των έργων της οριστικής μελέτης. Στις 4/12/2017, η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου παραδέχθηκε τελικά ότι η “ώριμη” μελέτη που είχε διαβιβάσει πριν 15 μήνες στην Περιφέρεια ήταν τεχνικά ελλιπέστατη. Η αποστολή της “διορθωμένης” οριστικής μελέτης μετά τις τεχνικές επισημάνσεις της Περιφέρειας Αττικής και με σχεδόν διπλάσιο προϋπολογισμό (από 6.230.000 σε 10.676.400!) αποτελεί αδιαμφισβήτητη ομολογία.