Ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή συγκαλεί στις 12.30 ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με αντικείμενο τις άμεσες ενέργειες για την επιτάχυνση των ρυθμών αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων που θα τονώσουν την ανάπτυξη.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι κ.κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ι. Ραγκούσης, Κ. Σκανδαλίδης και Γ. Κουτρουμάνης.
Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να έχει το απόγευμα και τηλεφωνικές επαφές για το θέμα αυτό με τον κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι και άλλους υψηλόβαθμους κοινοτικούς αξιωματούχους, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα κονδύλια για την ανάπτυξη δεν θα μπλέξουν στα γρανάζια της κοινοτικής γραφειοκρατίας. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο Πρωθυπουργός το απόγευμα στην ομιλία του στη Βουλή.
Μετά τη σύσκεψη έχει προγραμματιστεί άτυπη συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχουν τα περισσότερα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής, προκειμένου να υπάρξει σχεδιασμός και προγραμματισμός για τη διαδικασία στη Βουλή ως την Πέμπτη που ολοκληρώνεται η διαδικασία της ψηφοφορίας για το μεσοπρόθεσμο.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε συνάντηση με τον Αλέξανδρο Αθανασιάδη όπου δήλωσε ότι θα ακούσει τις ομιλίες του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών και θα αποφασίσει μετά για το τι θα πράξει. Επιπλέον είπε ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του στη δική του ομιλία στη Βουλή.
Ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε γύρο συνομιλιών με βουλευτές που είτε έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο συνολικά είτε εκφράζουν επιμέρους επιφυλάξεις. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε το Σαβατοκύριακο με τους κ.κ. Θωμά Ρομπόπουλο και Αλ. Αθανασιάδη και τους εξήγησε πόση δύσκολα είναι τα πράγματα για την οικονομία αλλά και πόσο κρίσιμη έχει καταστεί πλέον η ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Σήμερα το πρωί είχε και δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Ρομπόπουλο.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει και πολλά όπλα στα χέρια του πέραν της πειθούς για να αλλάξει τη γνώμη των βουλευτών καθώς τα περιθώρια ελιγμών που έχει αφήσει η τρόικα είναι περιορισμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα».
Παρότι η κυβέρνηση, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλ. Μόσιαλου επιμένει ότι δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας και ότι αναμένει από όλους τους βουλευτές του ΠαΣοΚ να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους, η ανησυχία είναι διάχυτη στους επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Δεν είναι μόνο όσοι εμφανίζονται προβληματισμένοι με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο -στους οποίους περιλαμβάνονται ακόμα η κυρία Χρύσα Αράπογλου και ο κ. Π. Κουρουμπλής- αλλά ενδεχομένως και άλλοι οι οποίοι δεν μιλούν και άρα κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσουν την κρίσιμη στιγμή.
Ήδη βουλευτές που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν το Μεσοπρόσθεμο Πρόγραμμα εκφράζουν προβληματισμούς για την εξέλιξη της ψηφοφορίας αν μαζευτεί πλήθος διαδηλωτών έξω από τη Βουλή και την αποκλείσει. «Το ψυχικό βάρος θα είναι δυσβάστακτο» λένε.
Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος γνωρίζει τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της ΚΟ, θα επιχειρήσει το απόγευμα στην ομιλία του στη Βουλή να εξηγήσει για ποιούς λόγους είναι απαραίτητα τα νέα μέτρα, τι συνέπειες θα είχε η χρεοκοπία για την Ελλάδα και ποιό είναι το σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Είναι προφανές ότι τα θέματα της ανάπτυξης θα αποτελέσουν κεντρικό άξονα της ομιλίας του.
Ήδη έθεσε καθαρά κάποια διλήμματα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας ότι χρεοκοπία σημαίνει ότι θα κλείσουν νοσοκομεία, σχολεία, το δημόσιο δεν θα μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και ζήτησε από όλους να αναλογιστούν αν επιθυμούν αυτή την εξέλιξη για τη χώρα. Ιδίως έπειτα από τη συμφωνία για το νέο δανεισμό που επετεύχθει στις Βρυξέλλες αλλά και τις διευκολύνσεις για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ , που όμως έχουν ως προϋπόθεση την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Ανάλογα διλλήματα αναμένεται να θέσει και στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, με στόχο να απευθυνθεί και στους βουλευτές άλλων κομμάτων, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του κ. Βενιζέλου που θα ακολουθήσει. Να σημειωθεί ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος ψηφίζονται όπως τα απλά νομοσχέδια, οπότε αρκεί η απλή πλειοψηφία των παρόντων. Είναι σαφές όμως ότι αν υπάρξουν 3 – 4 «διαρροές» από την ΚΟ του ΠαΣοΚ θα τεθεί εκ των πραγμάτων ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης.
Έτσι, η δαμόκλειος σπάθη κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των βουλευτών του ΠαΣοΚ αν και όλοι αποφεύγουν να το συζητούν δημοσίως.
Σε λίγο πάντως, ο εκτελεστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου κατατίθεται στη Βουλή και παραλλήλως το τελικό κείμενο θα δοθεί στη δημοσιότητα.
Με ενδιαφέρον αναμένεται το αν θα υπάρξουν αλλαγές σε σύγκριση με το κείμενο της Παρασκευής.