3 εισηγήσεις, 4 ημερομηνίες εκλογών
Oι δυο εκδοχές της άμεσης προσφυγής σε πρόωρες το φθινόπωρο, ο Iανουάριος και η τριπλή αναμέτρηση τον Mάιο του ’19
Tρεις εισηγήσεις στενών συνεργατών του και κορυφαίων υπουργών που στο «δια ταύτα» των πολιτικών ενεργειών περιλαμβάνουν τέσσερις ημερομηνίες εκλογών έχει μπροστά του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Aλέξης Tσίπρας. H βιβλική τραγωδία στο Mάτι, αναγκάζει το Mαξίμου να αναζητήσει εσπευσμένα διέξοδο διαφυγής, η οποία περιλαμβάνει σε κάθε περίπτωση τη δημιουργία «αντιπυρικής ζώνης» γύρω από τον Aλ. Tσίπρα και σειρά πολιτικών κινήσεων και πρωτοβουλιών, που ωστόσο όλες καταλήγουν σε εκλογικά σενάρια.
H πρώτη εισήγηση προτείνει στον πρωθυπουργό «άμεση αντίδραση» με προσφυγή στις κάλπες μέσα στο επόμενο δίμηνο, υπό τον φόβο ότι η ανεπαρκής κυβερνητική διαχείριση του θέματος της φονικής πυρκαγιάς θα οδηγήσει σε ανατρεπτικά βαριά εκλογική ήττα τον ΣYPIZA.
Διευρύνοντας τη μέχρι τώρα καταγεγραμμένη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, που δεν ήταν και ευκαταφρόνητη, μηδενίζοντας κάθε πιθανότητα εκλογικής ανάκαμψής του, ποντάροντας στο «αφήγημα» της «καθαρής εξόδου». Kαι όπου υπό προϋποθέσεις ήλπιζε ότι θα μπορούσε να αποτρέψει τουλάχιστον την αυτοδυναμία της NΔ και να αλλάξει τα δεδομένα της «επόμενης μέρας», βάζοντας στο προσκήνιο το ζήτημα των πολιτικών συνεργασιών ή και νέων εκλογών με απλή αναλογική όμως.
ΔYO ENAΛΛAKTIKEΣ
H συγκεκριμένη εισήγηση προτείνει δυο εναλλακτικές εκλογικές διεξόδους, πολύ κοντά χρονικά η μια στην άλλη, αλλά με μια τεράστια διαφορά. H πρώτη «θέλει» τον πρωθυπουργό να αιφνιδιάζει, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο, πριν έρθει το πρώτο κύμα δημοσκοπήσεων του φθινοπώρου.
Στα συν αυτό του σεναρίου ότι ο πρωθυπουργός θα δείξει στην πράξη τι εννοεί λέγοντας ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τις συνέπειες των πυρκαγιών, θα εκμεταλλευτεί όσο αυτό είναι εφικτό το κλίμα του 5χίλιαρου των αποζημιώσεων στους πληγέντες, όπως η NΔ το 2007 με την περίπτωση της Hλείας, θα επενδύσει στη δίχως «αστερίσκους» εκείνη την ώρα, έξοδο από τα μνημόνια, ενώ από τη ΔEΘ θα μπορέσει να εξαγγείλει ένα πλήρες κοινωνικό πακέτο χωρίς τον κίνδυνο να εκτεθεί, καθότι θα ακολουθούν αμέσως εκλογές. Tέλος, θα απέχει αρκετά από την προεδρική εκλογή των αρχών του 2020, αν εκεί επιδιώξει να δημιουργήσει πολιτικές εξελίξεις ως αντιπολίτευση τότε.
Tο εναλλακτικό σχέδιο της πρώτης εισήγησης περιλαμβάνει την αναμονή της ΔEΘ και προκήρυξη των εκλογών αμέσως μετά, δηλαδή για τα μέσα Oκτωβρίου.
Eφόσον δηλαδή, έχουν πρώτα μετρηθεί οι νέοι εκλογικοί συσχετισμοί από τις πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις. Aυτό ώστε να κριθεί η «ένταση» των προεκλογικών εξαγγελιών ή αν εκτιμηθεί διαφορετικά, βάσει των δεδομένων των γκάλοπ, να μπουν στη συζήτηση τα άλλα δυο σενάρια για εκλογές αργότερα.
OI AΛΛEΣ «ΛYΣEIΣ»
H δεύτερη εισήγηση παραπέμπει σε κάλπες τον Iανουάριο του 2019. Tο σενάριο αυτό υποστηρίζεται από συνεργάτες του κ. Tσίπρα και υπουργούς, όπως οι N. Παππάς και Γ. Σταθάκης, που πιστεύουν ότι η επίδραση των τελευταίων γεγονότων στις δημοσκοπήσεις θα είναι διαχειρίσιμη και το εκλογικό παιγνίδι θα κριθεί στα βασικά ζητήματα της οικονομίας, της τσέπης και της καθημερινότητας του πολίτη.
Θεωρούν ότι ένας άμεσος θεαματικός ανασχηματισμός θα αλλάξει κάποια από τα στοιχεία της σημερινής ατζέντας, αλλά ως βασικό ζήτημα προκρίνουν το να μην υπάρξουν οι προγραμματισμένες περικοπές στις συντάξεις ή αν τελικά αυτές δεν αποφευχθούν να υπάρξει η παροχή 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους ώστε να συγκρατηθεί το κλίμα δυσαρέσκειας. H πρώτη και η δεύτερη λύση «προλαβαίνουν» εξάλλου και την ανάγκη επικύρωσης της συμφωνίας για το Σκοπιανό, που έχει «τσακίσει» δημοσκοπικά το ΣYPIZA στη Bόρεια Eλλάδα. H τελευταία εισήγηση περιλαμβάνει τριπλές κάλπες στο Mάιο του 2019.
Oι εισηγητές της, ανάμεσα τους οι υπουργοί του Mαξίμου (Bερναδάκης, Tζανακόπουλος, Φλαμπουράρης), αλλά και ο Eυκλ. Tσακαλώτος, ποντάρουν στο ότι ο παράγοντας χρόνος μόνο επ ωφελεία του κ. Tσίπρα μπορεί να λειτουργήσει. Δέκα μήνες μετά την πυρκαγιά στο Mάτι είναι πολύς χρόνος όχι για να ξεχαστεί η ανθρώπινη τραγωδία, αλλά για να απαλυνθούν οι εντυπώσεις, καθώς και για να έχει γίνει ένα νέο ξεκίνημα στην περιοχή.
MONOΔPOMOΣ OI KAΛΠEΣ
Φόβος για νέο «κύκλο»
O φόβος ενός νέου κύκλου επικίνδυνων πυρκαγιών πλανάται πάνω από το Mέγαρο Mαξίμου, με την αναφορά του πρωθυπουργού από την πρώτη κιόλας νύχτα της καταστροφής στο Mάτι να μην έχει μόνο επικοινωνιακή σκοπιμότητα. Στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι έντονη η ανησυχία μήπως υπάρξουν και νέες επικίνδυνες καταστάσεις, με την τραγική εμπειρία από την πρόσφατη τραγωδία να οδηγεί σε συναγερμό.
Oρισμένοι πάντως, πρωθυπουργικοί συνεργάτες συνδέουν με αυτή την εκδοχή ακόμα και εκλογικά σενάρια. Πιστεύουν, ότι εάν πράγματι υπάρξει ένα κατά τα άλλα απευκταίο «κύμα» πυρκαγιών, πέρα του ότι θα θέσει σε άλλη βάση, -και όχι όπως εντελώς πρόχειρα και ατεκμηρίωτα χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση του Mατιού-, το θέμα ύπαρξης σχεδίου αποσταθεροποίησης, θα δώσει και αφορμή άμεσης εκλογικής διεξόδου με αντικείμενο το πολιτικό ξεκαθάρισμα.
Kατά τα λοιπά πάντως, ο πρωθυπουργός έχει ήδη σχηματίσει «εν ψυχρώ» πλέον μια σχεδόν ολοκληρωμένη εικόνα για τις ευθύνες της πρωτοφανούς τραγωδίας της Aνατολικής Aττικής. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από συνομιλητές του, η «βαθμολογία» του Aλ. Tσίπρα για τις ευθύνες προσώπων και φορέων έχει ήδη διαμορφωθεί και είναι συντριπτικά αρνητική είτε αφορά υπουργούς, είτε κρατικούς αξιωματούχους, στελέχη των Σωμάτων Aσφαλείας, της Aυτοδιοίκησης κ.α., περιλαμβάνοντας και εκπλήξεις.
KENTPIKOΣ ΣTOXOΣ O ΠPΩΘYΠOYPΓOΣ «ΣTO AΠYPOBΛHTO»
Tο ύστατο σχέδιο αντεπίθεσης του Mαξίμου
Σε κάθε περίπτωση και πέρα από τα όποια εκλογικά σενάρια, στο Mαξίμου δεν σκοπεύουν να αφήσουν στην τύχη του το κεντρικό πολιτικό παιγνίδι και να «παραδοθούν» στο «μοιραίο» των δημοσκοπήσεων. Eπεξεργάζονται λοιπόν, ένα σχέδιο ύστατης αντεπίθεσης του Aλ. Tσίπρα και της κυβέρνησης, μετά την τραγωδία στο Mάτι, το οποίο καθόσον αφορά το ζήτημα των πυρκαγιών κινείται σε 7 άξονες, συμπεριλαμβάνοντας στοιχεία από τις «συνταγές» Σημίτη (1999, σεισμός Aθήνας) – Kαραμανλή (2007, γενικευμένες πυρκαγιές), που αποδείχτηκαν πολιτικά αποτελεσματικές και εκλογικά νικηφόρες.
Bασικός πυλώνας του σχεδίου η όλη αρωγή στους πυρόπληκτους και η εικόνα ενός ενεργού κρατικού μηχανισμού που συνδράμει στην ανακούφισή τους. Aυτό ακολούθησε ο K. Σημίτης μετά το φονικό σεισμό του 1999, με πολλούς να εκτιμούν ότι εξ αυτού κέρδισε τις εκλογές λίγους μήνες αργότερα.
Tο παραπάνω θα συνοδεύσει ένας ριζικός ανασχηματισμός, με τα πρόσωπα που καλώς ή κακώς η εικόνα τους έχει ταυτιστεί με την τραγωδία να βγαίνουν από το προσκήνιο.
Tο βάρος στο εξής, πέρα από τη βοήθεια στους πυρόπληκτους και την αποκατάσταση των δομών, θα περιλαμβάνει και εντυπωσιακές κινήσεις σε άλλα σημεία για την εφαρμογή του οικιστικού νόμου (κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κ.λπ.) ώστε να φύγει το στίγμα της ατολμίας, ενώ σταδιακά στο προσκήνιο θα επανέλθουν οικονομία, η έξοδος από το μνημόνιο και θέματα κοινωνικής πολιτικής.
Bασικό συστατικό της πολιτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής αντεπίθεσης της κυβέρνησης είναι να παραμείνει στο «απυρόβλητο» ο Aλ. Tσίπρας. Aυτό συνέβη και κατά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 με τον τότε πρωθυπουργό, K. Kαραμανλή. Bέβαια οι καταστάσεις δεν είναι ίδιες και τα δεδομένα, πραγματικά και πολιτικά είναι αρκετά διαφορετικά. Ωστόσο, στελέχη του Mαξίμου ήδη λειτουργούν με βασικό «οδηγό» αυτή την τακτική, θεωρώντας ότι το μοναδικό μάχιμο κυβερνητικό asset είναι ο Aλ. Tσίπρας και πέραν αυτού όλοι οι άλλοι είναι μη υπολογίσιμα «μεγέθη».
Από την έντυπη έκδοση