Τους Έλληνες της Διασποράς που προσέφεραν έμπρακτη αλληλεγγύη στους πυροπαθείς της Αττικής και ευαισθητοποίησαν τις αρχές στις χώρες όπου ζουν, ευχαρίστησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 ο κ. Κουίκ ευχαρίστησε «όλες εκείνες τις ομογενειακές οργανώσεις που κινητοποιήθηκαν για να προσφέρουν την έμπρακτη βοήθειά τους στους πυροπαθείς της Αττικής» και «όλους εκείνους τους εκπροσώπους του ελληνισμού, που ευαισθητοποίησαν κυβερνήσεις, τοπικές αυτοδιοικήσεις και φορείς των χωρών που ζουν, ανεξάρτητα αν σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε και άμεση αντίδραση βοήθειας από τις ξένες κυβερνήσεις».
Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο υφυπουργός, «για ακόμη μια φορά, έδειξαν την αλληλεγγύη τους στην πατρίδα και στους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες τους, για την οποία ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός έχουν εκφράσει ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη».
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Κουίκ τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσει η πολιτική τυμβωρυχία επάνω σε ανθρώπινα σώματα που έγιναν στάχτη» και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «με το δικό τους παρελθόν στη διαχείριση πολύνεκρων κρίσεων», όπως επισήμανε, να είναι πολύ προσεκτικά όταν αναφέρονται στα όσα συνέβησαν τη Δευτέρα 23 Ιουλίου. «Επιπλέον όταν η παρέα που διοικεί τη σημερινή ΝΔ, στον κωδικό της πύρινης τραγωδίας της Αττικής και των αποτελεσμάτων της, δίνει το όνομα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τότε είναι σαφές ότι ηθελημένα δίνει και το όνομα “Κώστας Καραμανλής” στον κωδικό της πύρινης λαίλαπας του 2007, που έκαιγε την Ελλάδα επί 7 ημέρες, που είχε 64 νεκρούς, που “σάρωσε” 124 χωριά, έκαψε 1.200 σπίτια, κατέστρεψε κοπάδια κτηνοτρόφων, έκανε στάχτη δάση και καρποφόρα δέντρα και διέλυσε αστικές και γεωργικές υποδομές» συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά στην πολιτική ευθύνη ή «τη συγνώμη για την οποία γίνεται πολύς λόγος», επί της ουσίας και τα δύο είναι αλληλένδετα, όπως υποστήριξε και προσέθεσε: «Και τα δύο εκφράζονται και μέσα από τα όσα έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός να πραγματοποιηθούν, έστω και αν συγκρουστεί με τα συμφέροντα εκείνων που δημιούργησαν τις ελλειμματικές υποδομές ή τις άναρχες δομήσεις. Αυτά, δεν πρέπει να τα εξαιρέσουμε. Απεναντίας παίζουν εμφατικό ρόλο στην έρευνα και στο δια ταύτα των αιτιών της τραγωδίας που ζήσαμε, ώστε να καταμεριστούν και οι αντίστοιχες ευθύνες».
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, υπογράμμισε πως η πολιτική ευθύνη και η συγνώμη θα είναι η υπογραφή κάτω από τις πράξεις που έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να πραγματοποιήσει αυτή η κυβέρνηση και επισήμανε ταυτόχρονα, «όταν καταλαγιάσει (όχι να ξεχαστεί) αυτή η δραματική ιστορία, θα πρέπει η δημοσιογραφική οικογένεια να δει και τα του οίκου της. Δηλαδή, να σταθμίσει εάν κάποιοι δημοσιογράφοι ή κάποια ΜΜΕ διαχειρίστηκαν την όλη υπόθεση όπως έπρεπε».
Δεν τους βάζει όλους στον ίδιο παρονομαστή, ξεκαθάρισε και προσέθεσε πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι άλλοι ήταν το φωτεινό παράδειγμα στη δημοσιογραφική τους λειτουργία και άλλοι το σκοτεινό.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τον ίδιο είπε: «Με τη δημοσιογραφική ιδιότητα που έχω σε αναστολή ζητώ συγνώμη (να δω πόσοι άλλοι θα πράξουν το ίδιο), γιατί στα δημοσιογραφικά μου χρόνια δεν συγκρούστηκα με τα πολιτικά και αυτοδιοικητικά συμφέροντα όπως πιθανώς θα έπρεπε. Επαναλαμβάνοντας ότι αυτά τα συμφέροντα μεμονωμένων πολιτών, οικιστικών φορέων, αυτοδιοικητικών, πολιτευτών, βουλευτών και κομμάτων που είχαν για δεκαετίες την ευθύνη της χώρας, δημιούργησαν μία άναρχη βάση, η οποία δεν μπορεί να μην προσμετρηθεί στον καταλογισμό ευθυνών για τραγικά γεγονότα όπως αυτό της προπερασμένης Δευτέρας».