Σε καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προβαίνουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές που είναι μέλη της «Δημοκρατικής Αριστεράς», καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του ο Αθανάσιος Λεβέντης, «ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά».
«Ο λογαριασμός του μεσοπρόθεσμου δεν βγαίνει. Αντιθέτως μπαίνουν νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις, θα στεγνώσει η αγορά, θα εκτιναχθεί η ανεργία. Το μεσοπρόθεσμο επιτείνει την ύφεση, θα πλήξει τους συνεπείς φορολογούμενους και θα αφήσει στο απυρόβλητο τους φοροφυγάδες και τους έχοντες και κατέχοντες. Ακόμα και οι δανειστές μας λένε να κάνουμε κάτι για την φοροδιαφυγή, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται να μην πιστεύει πως μπορεί να το πετύχει» ανέφερε ο βουλευτής.
Ο κος Λεβέντης αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων, «τι γίνεται με την ανάπτυξη, την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, τη φορολόγηση των τραπεζών, εκκλησιαστικής περιουσίας» και υποστήριξε πως «δεν είναι ακατόρθωτο για την χώρα μας να παράγουμε φωτοβολταϊκά και να εξάγουμε και ηλιακή ενέργεια», σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, χρέωσε στο ΠΑΣΟΚ το «κατάντημα του τόπου» και υποστήριξε πως «ο κος Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέλαβε εργολαβικά τη δυσφήμιση της χώρας σε όλους τους ευρωπαίους ηγέτες».
Ο κος Παυλόπουλος στηλίτευσε το νομοσχέδιο με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει κοινοβουλευτικά αντίστοιχος νόμος με ένα άρθρο που να κυρώνει πίνακες», ενώ επί της ουσίας του νομοσχεδίου, διέκρινε «κυκλώπεια τείχη φόρων σε βάρος των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των ανθρώπων του μόχθου. Υπάρχει σαφής παραβίαση του άρθρου 4 για την ισότητα των δημόσιων βαρών και αποστέωση της ιδιοκτησίας. Φτάσατε να επαναφέρετε τον θεσμό της επιφάνειας – έναν θεσμό που ανάγεται στην τουρκοκρατία και καταργήθηκε το 1945 ως αναχρονιστικός…» ανέφερε ο κος Παυλόπουλος.