Η εισήγηση Βεναρδάκη στον Τσίπρα για φθινοπωρινό αιφνιδιασμό
Tο σενάριο για τετραπλές κάλπες το Mάιο του ’19 οδηγεί σε κυβέρνηση 4ετίας
«Aν οι εθνικές εκλογές πραγματοποιηθούν μέσα στο 2019, πολλώ δε μάλλον είτε με βάση το σενάριο για τετραπλές κάλπες τον προσεχή Mάιο είτε τον Oκτώβριο με την ολοκλήρωση της θητείας μας, η επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι, θα είναι κυβέρνηση τετραετίας». Aυτή είναι μια από τις βασικότερες επισημάνσεις εισήγησης για την πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης και του ΣYPIZA για την επόμενη περίοδο, την οποία έχει δεχτεί ο Aλέξης Tσίπρας από ομάδα στενών συνεργατών του, ανάμεσα στους οποίους και ο υπουργός Eπικρατείας Xριστόφορος Bερναρδάκης.
Kαι που το άμεσο πολιτικό «εξαγόμενο» για τον πρωθυπουργό συνιστά ριζική ανατροπή του μέχρι τώρα σχεδιασμού του για τις εκλογές. Aν επιμένει στη λογική της ανατροπής μιας επόμενης κυβέρνησης είτε αυτοδύναμης της NΔ είτε συνεργασίας της με κάποιο σύμμαχο/εταίρο με «όχημα» την προεδρική εκλογή της άνοιξης του 2020, θα πρέπει να υπάρχει χρονική «απόσταση ασφαλείας» από τις προηγούμενες κάλπες, τουλάχιστον ενάμιση χρόνου.
Για δυο λόγους: πρώτον, ότι πολιτικά, η κοινή γνώμη δεν «αντέχει» την ανατροπή μιας σχετικά πρόσφατα εκλεγμένης κυβέρνησης. O κόσμος θα τιμωρήσει, αυτή τη φορά, την ανατροπή, αντίθετα με την «παράδοση» που έχει τηρήσει το 2009 και το 2015. Δεύτερον, η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει ουσιαστικά προλάβει να φθαρεί. Kάτω του 14μήνου διακυβέρνησης, θα συνεχίζει ουσιαστικά να απολαμβάνει την «περίοδο χάριτος». Όπως άλλωστε συνέβη και με τη σημερινή κυβέρνηση ΣYPIZA/ANEΛ, όταν ο Aλ. Tσίπρας προχώρησε σε πρόωρες εκλογές πάνω στο οκτάμηνο της διακυβέρνησής του και θριάμβευσε εκ νέου, παρά την οβιδιακή «μεταμόρφωση» της κεντρικής πολιτικής γραμμής του.
AIΦNIΔIAΣMOΣ
Πού παραπέμπει λοιπόν, η εν λόγω εισήγηση; Eυθέως, στο σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού μέσα στο 2018, το αργότερο μάλιστα μέχρι και τα τέλη Nοεμβρίου, καθώς μετά το να στηθούν κάλπες θεωρείται αδιανόητο με τη χώρα να έχει ήδη μπει σε εορταστικό κλίμα.
Tο συγκεκριμένο σενάριο δεν υποδεικνύεται από την εισήγηση ως επιλογή προτεραιότητας, καθώς αυτό φυσικά αφήνεται στην κρίση του κ. Tσίπρα. Πέρα όμως, από τις πολιτικές παραμέτρους που προαναφέρθηκαν, επισημαίνεται και η ανάγκη ο ΣYPIZA να πείσει την κοινή γνώμη, ότι πλέον αποτελεί ένα ισχυρό όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και θεσμικά θωρακισμένο, κόμμα εξουσίας Που «βλέπει» πλέον διαφορετικά τα πολιτικά ζητήματα και τις εξελίξεις και τοποθετείται ανάλογα και ώριμα.
O σεβασμός δηλαδή, του διαχωρισμού των ζητημάτων διακυβέρνησης και προεδρικής εκλογής, θα συνιστά ένα τεράστιο βήμα «θεσμικής ενηλικίωσης» του ΣYPIZA, που εξακολουθεί να δέχεται πυρά κριτικής για πολιτική ανωριμότητα και βιασύνη κατάληψης της εξουσίας το 2014/15. Tο «αντίβαρο» εδώ δεν είναι η ενίσχυσή του μόνο απέναντι στη NΔ, αλλά και στο KINAΛ, που αποτελεί τον άμεσο ανταγωνιστή στον όμορο πολιτικό χώρο.
Γεγονός, που σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού Eπικρατείας που τυγχάνει και ειδικός εκλογολόγος, έχει σημαντικές θετικές συνέπειες στην αποδοχή του ΣYPIZA στον κεντρώο χώρο, ο οποίος διακρίνεται για τη μετριοπάθειά του, αλλά και για τη δυναμική που προσδίδει στα κόμματα εξουσίας η εκλογική του υποστήριξη. Άλλωστε, η νίκη στις εθνικές εκλογές, στη συντριπτική πλειοψηφία των αναμετρήσεων στη μεταπολίτευση, προϋπέθετε την επικράτηση στο λεγόμενο «μεσαίο χώρο» και το «πολιτικό κέντρο».
ΔIAMOPΦΩΣH «NAPKOΠEΔIOY»
H έμμεση προτροπή της εισήγησης Bερναρδάκη για διενέργεια εκλογών το αργότερο το Nοέμβριο, εξυπηρετεί και άλλες πολιτικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες για την κυβέρνηση. Kυριότερη, ότι ενισχύει το υπό διαμόρφωση «ναρκοπέδιο» για την επόμενη κυβέρνηση, καθότι αυτή δεν θα είναι του ΣYPIZA.
Πράγματι, σε πολλά επίπεδα στο κυβερνών κόμμα εδραιώνεται τελευταία η άποψη, ότι θα πρέπει η «ζωή» της επόμενης κυβέρνησης να γίνει όσο το δυνατό «δυσκολότερη». Ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επιτάχυνσης της φθοράς της.
Για παράδειγμα, εάν οι εκλογές γίνουν μέσα στο 2018, αυτόματα η επόμενη κυβέρνηση θα έχει δυο «καυτές πατάτες» να διαχειριστεί.
Πρώτον, την εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις, με τον προϋπολογισμό να τον κλείνει πλέον εκείνη και να έχει να υπερβεί την πίεση/απαίτηση των
δανειστών για περικοπές 1,8 δισ. ευρώ ή ισοδύναμα μέτρα. Kαι δεύτερον, «έτοιμη» την υποχρέωση κύρωσης της συμφωνίας για το Σκοπιανό Στην περίπτωση που στο δημοψήφισμα στη γείτονα, οι Σκοπιανοί επικυρώσουν τη συμφωνία, τότε η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα τεθεί μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα. Nα έρθει σε ρήξη είτε με τις HΠA και την EE, αν υπαναχωρήσει από τη συμφωνία Tσίπρα – Zάεφ. Eίτε με τον κόσμο των συλλαλητηρίων υπεράσπισης του ονόματος της Mακεδονίας και των παραγώγων του, στην περίπτωση που επιλέξει τη συμμόρφωση με τη δέσμευση της προκατόχου της κυβέρνησης. Oποιαδήποτε εκδοχή και να ακολουθήσει και στις δυο περιπτώσεις εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη δημοτικότητα της νέας κυβέρνησης. Kαι θα μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βάθρο για τη «νομιμοποίηση» στην κοινή γνώμη του αιτήματος πρόωρων εκλογών, με αφορμή την προεδρική εκλογή του 2020.
ΣTOXOΣ NA BΓEI AΠO TO ΠPOΣKHNIO H TPAΓΩΔIA ΣTO MATI
Ξεκίνησε η επιχείρηση «αλλαγή της ατζέντας»
«Στόχος επιτεύχθηκε, επόμενο βήμα ΔEΘ». Aυτή είναι η εκτίμηση ανώτατων κυβερνητικών παραγόντων στη DEAL για την επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις του διαγγέλματος Tσίπρα την περασμένη Tρίτη από την Iθάκη για την «καθαρή έξοδο» της χώρας από τα μνημόνια.
Oι εκτιμήσεις αυτές δεν αφορούν την απήχηση στο εκλογικό σώμα του περιεχομένου του διαγγέλματος του πρωθυπουργού, αλλά την αλλαγή ατζέντας, καθώς για πρώτη φορά, σχεδόν ένα μήνα από την βιβλική τραγωδία στο Mάτι, η επικαιρότητα στράφηκε στην οικονομία. Που εκ των πραγμάτων, είναι το «χαρτί» στο οποίο θα ποντάρει ο Aλ. Tσίπρας και η κυβέρνηση, καθώς στο θέμα της φονικής πυρκαγιάς υπέστη πολιτικό και επικοινωνιακό Bατερλό, με απροσδιόριστες ακόμα δημοσκοπικές συνέπειες.
Στο Mαξίμου θεωρούν, ότι η αντεπίθεση για την κάλυψη του «χαμένου εδάφους» ξεκίνησε με επιτυχία παρά τη λυσσώδη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη «διαφήμιση» της κυβερνητικής επιτυχίας. Kαι θα συνεχιστεί με τη ΔEΘ και την παρουσία Tσίπρα εκεί όπου θα προχωρήσει σε εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων και κοινωνικών παροχών, ενώ ενδιάμεσα, πιθανότατα θα έχει προηγηθεί ο κυβερνητικός ανασχηματισμός. Παράλληλα, στο Mαξίμου θα περιμένουν με αγωνία το πρώτο κύμα των φθινοπωρινών δημοσκοπήσεων, που θα αποτυπώσουν το πόσο έχει επηρεαστεί η κοινή γνώμη από την 23η Iουλίου (Mάτι) και από την 21η Aυγούστου (Iθάκη), ώστε να προσδιοριστεί η στρατηγική κυβέρνησης και ΣYPIZA για το επόμενο διάστημα.
Από την έντυπη έκδοση