Σε εξέλιξη είναι η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην 83η ΔΕΘ κατά την οποία θα επιχειρηθεί – μεταξύ άλλων – να δοθούν διευκρινήσεις αναφορικά με τις εξαγγελίες που έκανε κατά την ομιλία του χθες.
Ακολουθούν βασικά σημεία απ’ την συνέντευξη Τύπου:
– Για τις εξαγγελίες
Πηγαίνουμε με σχέδιο. Από πέρσι σας είπα ότι θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο. Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία ειδικά από πολιτικές δυνάμεις που γονάτισαν τον ελληνικό λαό. Και σήμερα που μας δίνεται αυτή η δυνατότητα να μιλούν για παροχολογία. Το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλα και αφορά τα επόμενα δύο, τρία χρόνια δεν είναι μόνο ελαφρύνσεις.
– Για το εάν υπάρχει ο μηχανισμός ώστε να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες
«Χθες δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό αλλά κάποια απαραίτητα μέτρα που μετά από 8 χρόνια η μεσαία τάξη υπέφερε δυσανάλογα. Δεν τα σήκωσαν τα βάρη όσοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Ενδεχομένως αυτοί να θέλουν να έχουμε μνημόνια γιατί μεγιστοποιούν τα κέρδη τους. Είναι εφικτά αυτά τα μέτρα. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι επικοινωνιακό εύρημα αλλά μια πραγματικότητα που θα γίνει όταν θα μπορεί να την δει στην καθημερινή του ζωή ο απλός πολίτης. Αυτό είναι το σχέδιό μας και μιλάμε με ασφάλεια και αυτά εξαγγείλαμε χθες και θα τα υλοποιήσουμε άμεσα. Η καταβολή 1 δισ σε ενστόλους και πανεπιστημιακούς έχει συμφωνηθεί ήδη. Στο τέλος του έτους θα δούμε εάν υπάρχει και ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για κοινωνικό μέρισμα. Θεωρούμε ότι θα υπάρξει. Η οικονομία πάει καλά και υπερβαίνουμε τους στόχους. Το 2019 μέσα στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που θα υπάρξει και θα είναι μεγαλύτερος απ’ αυτόν που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, θα νομοθετήσουμε και θα θεσμοθετήσουμε όσα εξήγγειλα χθες. Οι εξαγγελίες θα ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και δεν αποτελούν πισωγύρισμα.
– Για τις υψηλές αποδόσεις στα ομόλογα και την έξοδο στις αγορές
Έχει μεγάλη σημασία ότι συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας να χτίσουμε το δημοσιονομικό μαξιλάρι ρευστότητας που διασφαλίζει για τα επόμενα 2,5 χρόνια ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές σε περιόδους όπου αυτές βρίσκονται σε αναταράξεις. Έχουμε την πολυτέλεια, συνεπώς, να παρακολουθούμε τις αναταράξεις στις αγορές, έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα 2,5 χρόνια να μην μας απασχολεί τι κάνουν οι αγορές. Προφανώς μέσσα στα επόμενα 2,5 χρόνια θα μας δοθεί η ευκαιρία να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε με καλό επιτόκιο» είπε για την έξοδο στις αγορές.
Εάν δεν είχαμε χτίσει το μαξιλάρι ρευστότητας, σήμερα η χώρα θα είχε οδηγηθεί σε αυτό που ευχόταν η αξιωματική αντιπολίτευση, σε ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο με μία προληπτική γραμμή στήριξης. Τώρα όμως έχουμε καθαρή έξοδο. Επίσης την αυτοπεποίθηση και την αξιοπιστία στο διεθνή παράγοντα και τις αγορές ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να εξυγιάνει την οικονομία και ότι θα συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Στα επόμενα τρία χρόνια θα έχουμε και αναβάθμιση στην «επενδυτική βαθμίδα» που θα σημάνει και πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων με τις διεθνή επενδυτική κοινότητα. Καμία σχέση δεν έχει η απόδοση των ομολόγων που οφείλεται στις αναταράξεις. Έχουμε διασφαλίσει την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Βγήκαν ορισμένοι μεταξύ αυτών ο κ. Μητσοτάκης και έσπευσαν να αποδώσουν το τσίμπιμα στις αποδόσεις στο ότι εγώ θα ερχόμουν στη ΔΕΘ να εξαγγείλω παροχές. Για κακή τους τύχη, την Παρασκευή, και ενώ τα περισσότερα είχαν διαρρεύσεις, είχαμε πτώση κατά 50 μονάδες βάσης. Να υποθέσω ότι οι αγορές είδαν τις παροχές και είπαν δώσε και άλλα; Όλα αυτά είναι ανοησίες. Καμία σχέση δεν έχει η απόδοση των ομολόγων που οφείλονται στις διεθνείς αναταραχές με τις παροχές.
– Για τις συντάξεις
Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να καταθέτουν τους προϋπολογισμούς τους. Αυτό που έχω περιγράψει συμβαίνει με όλες τις χώρες. Στη δική μας περίπτωση θα τον καταθέσουμε, έχοντας και μία καλύτερη εικόνα ότι το 2019 θα είμαστε πάνω από τους στόχους. Όταν αυτό επιβεβαιωθεί θα αναιρεθεί η θέση του ΔΝΤ που επέμενε για επιπλέον μέτρα. Από εκεί και πέρα θα προσθέσουμε και μία σειρά από επιχειρήματα που διαμορφώνουν το συνολικό μας αφήγημα. Δεν θέλουμε κανένα πισωγύρισμα στην εξυγίανση των οικονομικών. Δεν θα προχωρήσουμε σε μέτρα που θα άρουν τον πυρήνα των μεταρρυθμίσεων, όπως ήταν το ασφαλιστικό.
Το μέτρο αυτό για τις συντάξεις θα εξηγήσουμε ότι είναι μη διαρθρωτικό και αφορά συγκεκριμένη μερίδα συνταξιούχων. Η όποια περικοπή δαπανών δεν θα είναι μόνιμη, δεν θα έχει καμία επιπτωση στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Με τα επιχειρήματά μας και έχοντας κερδίσει την αξιοπιστία έχουμε εξαιρετικές πιθανότητες να πετύχουμε προς όφελος της κοινωνίας.
– Για τη μείωση του αφορολόγητου απ’ το 2020
Καθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο. Ισχύει για το μέτρο αυτό ό,τι ισχύει και για τις συντάξεις ώς προς το δημοσιονομικό σκέλος. Η δική μας εκτίμηση ότι και το 2020 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% για τα πλεονάσματα και άρα δεν θα υπάρχει διακινδύνευση να προχωρήσουμε σε μέτρα περικοπών. Επειδή το 2020 είναι μια χρονιά που θα έρθει μετά το τέλος της θητείας μας, πρέπει να πω με σαφήνεια ότι η μη εφαρμογή του μέτρου θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η συνετή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας με ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αντιπολίτευση σχεδιάζει τη μη εφαρμογή αυτού του μέτρου.
Αργεντινή και… Πινοσέτ
Να θυμίσω τι γίνεται στην Αργεντινή. Μια ακραία φιλελεύθερη κυβέρνηση επανέφερε το ΔΝΤ στη χώρα μετά από αρκετά χρόνια. Πρέπει να παίρνουμε παραδείγματα από άλλες χώρες. Η Ελλάδα δεν πρέπει και επουδενί δεν θα επιστρέψει στα Μνημόνια και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής.
Οι πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα σε σχέση με το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι η μέρα με τη νύχτα. Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, να πάμε σε ένα σύστημα όπου θα έχουν σύνταξη όσοι είχαν την τύχη να έχουν σταθερή εργασία. Είναι πολλοί αυτοί που μέσα στην κρίση διέκοψαν τον εργασιακό τους βίο. Αυτό είναι το σχέδιο Πινοσέτ του κ. Μητσοτάκης και της ΝΔ.
Όλοι όσοι διέκοψαν τον εργασιακό τους βίο δεν θα έχουν δυνατότητα ασφάλισης. Πολλά τα ερωτηματικά που δημιουργεί το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για την ασφάλιση. Εμείς πήγαμε σε ένα σύστημα που παρά τις αδικίες λειτουργεί. Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη θα μας πάει πίσω. Σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια.
– Για το Μακεδονικό και το χθεσινό συλαλλητήριο
Είδαμε το συλλαλητήριο να παίρνει χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία. Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους συμπολίτες που έχουν δικαίωμα να έχουν ευαισθησίες, βεβαίως πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους από ομάδες μικρές. Στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους. Έχουμε μπροστά μας μία σημαντική συμφωνία. Θα δώσει μία μοναδική ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία. Διασφαλίζει την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, δεύτερον γιατί ανοίγει τον δρόμο στη βόρεια Ελλάδα να αποτελέσει την ατμομηχανή των Βαλκανίων. Θα πρέπει οι γείτονές μας να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα.
– Για το εάν υπήρξαν πιέσεις από το εξωτερικό για το Μακεδονικό
Είναι γνωστές οι θέσεις μου και του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δεκαετίας. Με απολυτη βεβαιότητα σας λέω ότι ουδείς μας πίεσε και μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό γιατί τόσο έγώ όσο και ο Κοτζιάς γι αυτή την επιτυχία – γιατί είναι επιτυχία καθώς μια χώρα αλλάζει όνομα σε συνθήκες ειρήνες δεν υπάρχει προηγούμενο. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε εθνικιστή στην χώρα αυτή που ήθελε καθημερινά να κλέβει την ελληνική ιστορία και να γεμίζει τα Σκόπια με Μεγαλέξανδρους και βουκεφάλες. Είχαμε μια μοναδικη ευκαιρία καθώς η πολιτική όπως ξέρετε έχει και αλλαγές. Την στιγμή που βγήκε μια προοδευτική κυβέρνηση εμείς σπεύσαμε να εκμεταλλευτούμε την συγκυρία.
Αν αυτή η εξέλιξη ικανοποιήσει την διεθνή κοινότητα σας απαντώ, ναι την ικανοποιεί, γιατι είναι μια εξέλιξη προς την ειρήνη τον διάλογο και την συνεργασία. Αυτό είναι και ένα βήμα που αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι το προηγούμενο διάστημα ο διάλογος για τα Βαλκάνια γινόταν με απούσα την Ελλάδα. Χάσαμε επι Σαμαρά τον ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια. Εμείς ξαναμπήκαμε σε αυτή την διαδικασία. Με καλεσαν στο Λονδίνο όπου η Ελλάδα έγινε ξανά μέλος του διαλόγου για τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα θα γίνει μέλος και τις πρωτοβουλίας 16+1 για την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής. Αρα για πράγματα που αποτελούν με ξεκάθαρο τρόπο το εθνικό μας συμφέρον θα ήταν ανόητο να πιεστούμε. Σας διαβεβαιώνω ότι αν υπήρχε οποιαδήποτε πίεση για ζητήματα μη επωφελή για την χώρα δεν θα ενέδιδα.
– Για τη στάση Καμμένου στο μακεδονικό και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Εκτιμώ την στάση του Καμμένου αν και διαφωνώ απόλυτα μαζί του. Το βλέπει και ο ίδιος ο Καμμένος ότι αυτή η συμφωνία ανοίγει νέες ευκαιρίες αλλά είναι δεσμευμένος για λόγους αρχής. Έχουμε μία λύση που ανοίγει προοπτικές. Πάνω από 140 χώρες την αναγνωρίζουν με την συνταγματική τους ονομασία. Εδώ λέμε ΠΓΔΜ λες και λέμε κάτι άλλο, έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Αν ψάξετε το Macedonia στο google δεν βγαίνει ο Λευκός Πύργος. Με τη συμφωνία κατοχυρώνουμε την ιστορία μας. Από κει και πέρα, εκτιμώ και σέβομαι τη στάση του Καμμένου, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα διακινδυνεύσει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.
Ο κ. Μητσοτάκης ήταν από αυτούς που διατυμπάνιζε ότι δεν θεωρεί ότι πρέπει να πάμε σε μια λύση χωρίς όρο Μακεδονία. Ηταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας και ξαφνικά όχι μόνο αλλάζει στάση και κρατά μια ακραία τυχοδιωκτική στάση πολιτικού αμοραλισμού που είναι επικίνδυνη γιατί αφορά εθνικά θέματα. Προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά. Αν ο Μητσοτάκης πιστεύει αυτό που λέει ότι είναι επιζήμια η συμφωνία γιατί δεν κάνει το απλό; Αντί να κάνει τον τζάμπα μάγκα καθώς όταν πάει στην Μέρκελ λέει ότι ότι θα την εφαρμόσει την συμφωνία – κοροϊδεύει τους ανθρώπους με ευαισθησίες. Ας έρθει εδώ στην Θεσσαλονίκη και να πει το απλό ότι θα ξηλώσει την συμφωνία όπως λέει για το νόμο Κατρούγκαλου και θα εφαρμόσει το πρόγραμμα Πινοσέτ. Να πει ότι αν βγει πρωθυπουργός θα πάει στο ΝΑΤΟ και θα ακυρώσει την συμφωνία. Είναι επικίνδυνος. Καθαρά πράγματα. Δεν μπορεί κανείς να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό. Εμείς θα προχωρήσουμε σταθερά και θα πετύχουμε
– Για την προεδρική εκλογή και αν θα ξαναπροτείνει ως υποψήφιο τον Προκόπη Παυλόπουλο
Έχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του, τιμά τη χώρα με τη στάση. Δεν καταλαβαίνω γιατί έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Δεν έχει νόημα να μπω σε αυτή τη συζήτηση.
– Για τις τηλεοπτικές άδειες
Η διαδικασία αυτή μας ταλαιπώρησε, είχαμε και εντάσεις σε αυτή εδώ την αίθουσα. Αλλά είχαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Πιστεύω ότι αυτό θα κάνει καλό και στους δημοσιογράφους, και στο τηλεοπτικό κοινό και στο τέλος και στους ιδιοκτήτες. Η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ως αυταρχικούς επειδή θέλαμε λίγους σταθμούς αλλά η αγορά αποφάσισε ότι δεν χωράνε περισσότεροι από 5. Αν υπάρξει ενδιαφέρον για τις άλλες δύο άδειες θα υπάρξει διαγωνισμός.
Αναμένεται να μπουν 175 εκατ. ευρώ από τις άδειες και 125 εκατ. ευρώ από το φόρο διαφήμισης στην επόμενη δεκαετία. Συνολικά τα έσοδα αναμένεται να είναι μισό δισ. ευρώ.
Εξορθολογίζουμε τα πράγματα. Προχωρήσαμε σε μια μεταρρύθμιση που ήταν αναγκαία. Είχαμε την αντιπολίτευση που με τη στάση της απέδειξε ότι το παιχνίδι που κάνει είναι αυτό της διαπλοκής. Η επιλογή μας αν και είχε πολιτικό κόστος ήταν η σωστή. Έχουμε το ΕΣΡ, του έχουμε εμπιστοσύνη, οφείλουμε να του έχουμε εμπιστοσύνη» ολοκλήρωσε την απάντηση του για το θέμα των αδειών.