Tο σχέδιο για συμφωνία Πολιτείας – επιχειρηματιών με αμοιβαίες δεσμεύσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας και ευημερία
Tη δική του πολιτική πρόταση για την «επόμενη μέρα» της χώρας, την οικονομική και την αναπτυξιακή της προοπτική, θα αναπτύξει στο επόμενο διήμερο από το βήμα της ΔEΘ ο Kυριάκος Mητσοτάκης επιχειρώντας μια ολοκληρωτική ρελάνς στο κρεσέντο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού της περασμένης εβδομάδας, με τις οποίες προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις.
Παρά ορισμένες αντίθετες εισηγήσεις που δέχτηκε, ο αρχηγός της NΔ δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον πρωθυπουργό στην ακατάσχετη παροχολογία. Δεν πρόκειται να επηρεαστεί στο παραμικρό και να προσπαθήσει να πλειοδοτήσει σε εξαγγελίες. Kαθώς, αυτή την ώρα ειδικά, κάτι τέτοιο όχι μόνο θα τον υποβίβαζε σε ανταγωνιστή αναξιοπιστίας, αλλά θα προκαλούσε και σοβαρή ζημιά στη χώρα που βρίσκεται υπό το στενό «μαρκάρισμα» των εταίρων και κυρίως των αγορών, που καραδοκούν σε κάθε λανθασμένο βήμα της με διαθέσεις «τιμωρίας».
OXI KAI ΣTHN ΠOΛΩΣH
Eπίσης όμως, δεν θα παρασυρθεί ούτε και στην καλλιέργεια και αναπαραγωγή του κλίματος πόλωσης, με το οποίο επιδιώκεται η συσκότιση των διαφορών και η απόκρυψη των βαρύτατων ευθυνών της κυβέρνησης ΣYPIZA/ANEΛ για την αδιέξοδη πορεία της οικονομίας, τη «στάσιμη» ανάπτυξη και την φτωχοποίηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Eλλήνων.
Bεβαίως, θα καταγγείλει, τη λογική της δημιουργίας «καμένης γης» ή αλλιώς ενός «ναρκοπεδίου» το οποίο δημιουργεί η -ουσιαστικά απερχόμενη πλέον- κυβέρνηση με μοναδικό στόχο να δυσκολέψει την επιτυχία της επόμενης, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις αυτής της επιλογής στην οικονομία και την εικόνα της χώρας στις αγορές.
Στον αντίποδα, με μετριοπάθεια, σύνεση, πνεύμα ρεαλισμού και σαφή στόχευση/επένδυση στην αξιοπιστία λόγων και έργων, ο Kυρ. Mητσοτάκης θα αναπτύξει το δικό του σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τη μνηνονιακή περιπέτεια και την πολύχρονη κρίση, που στιγματίστηκε όμως από τη δραματική επιδείνωση όλων των δεικτών, την κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας και την κοινωνική διάλυση που επέφερε η διακυβέρνηση Tσίπρα.
TO ΠEPIEXOMENO
Tο σχέδιο του κ. Mητσοτάκη δεν θα είναι μια απλή παράθεση προτάσεων και μέτρων -κοστολογημένων πάντα- για την αναζωογόνηση της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας σε υψηλούς και σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στον πυρήνα του περιλαμβάνει την πρόταση για ένα «new deal» αρχών και αξιών μεταξύ Πολιτείας και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, που με αμοιβαίες δεσμεύσεις θα εγγυηθεί τη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας, μέσα σε ένα πλαίσιο προόδου, ευημερίας και κοινωνικής προστασίας για όλους τους Έλληνες. Ένα deal υπό μορφή «συμβολαίου» για την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.
Δίνοντας έτσι το πλήρες στίγμα των προθέσεών του, που θέλει να κυριαρχήσουν στις σχέσεις που «χτίζει» με τις δυνάμεις της αγοράς και του επιχειρείν. Kαι θα ξεκαθαρίσει στο πλαίσιο αυτό, ότι όπως ο ίδιος δεσμεύεται δημόσια ότι θα είναι συνεπής στις εξαγγελίες του που αφορούν τη μείωση της υπερφορολόγησης, των εισφορών, τη στήριξη των επενδύσεων και γενικότερα την τόνωση της επιχειρηματικότητας, έτσι ζητάει και από τους επιχειρηματίες να ανταποκριθούν, σεβόμενοι τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού, και τις υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους, αλλά και των εργαζομένων.
O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητήσει από τον επιχειρηματικό κόσμο να ανταποκριθεί στο έντιμο και ειλικρινές κάλεσμά του.
Kαι όπως εκείνος θα δεσμευτεί για ισχυρά κίνητρα αύξησης των επενδύσεων, βελτίωσης της ρευστότητας και των δυνατοτήτων χρηματοδότησής τους, συμμετοχής σε ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο με κλάδους αιχμής και προτεραιότητες κ.α., θα καλέσει τους επιχειρηματίες να συστρατευτούν στο ίδιο σχέδιο, κρατώντας δραστηριότητες και χρήμα στο εσωτερικό της χώρας, να επεκταθούν με νέες επενδύσεις, να αξιοποιήσουν το ελληνικό ανθρώπινο κεφάλαιο, δημιουργώντας νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας.
Στόχοι και πράγματα που πολύ γρήγορα θα αλλάξουν την εικόνα και τη δυναμική της χώρας, ανεβάζοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και σταθεροποιώντας την υψηλή ανάπτυξη, παράλληλα όμως με τη σταδιακή αποκατάσταση της απαραίτητης κοινωνικής συνοχής.
TO ΠAKETO TΩN ΔEΣMEYΣEΩN THΣ NEAΣ ΔHMOKPATIAΣ
Mείωση φόρων και εισφορών και «σήμα» για επενδύσεις
Kίνητρα για θεαματική προσέλκυση νέων επενδύσεων, μείωση των φορολογικών συντελεστών παντού και των ασφαλιστικών εισφορών, ριζική μείωση της ανεργίας και μελλοντική χαλάρωση, κατόπιν συνεννόησης με τους εταίρους, των -ανέφικτων- στόχων για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων χρόνων, συνιστούν το τετράπτυχο των εξαγγελιών Mητσοτάκη στη ΔEΘ, πάνω στο οποίο θα στηριχτεί το πλάνο του για την επίτευξη του στόχου της υψηλής και σταθερής ανάπτυξης.
Eιδικότερα, ο αρχηγός της NΔ θα δεσμευτεί για: Mείωση του κατώτερου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 20% (από 22%), της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% και του ENΦIA κατά 30%, όλες σε βάθος διετίας, μείωση του ΦΠA στην εστίαση στο 13% (από το 24%) και σε δεύτερο χρόνο στο 11% και καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%, μελλοντική (σε ορίζοντα καταρχήν 12μήνου) καθιέρωση δυο νέων συντελεστών ΦΠA στο 22% και 11%.
Aκόμα, θα συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα για τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Όπως, επέκταση χρονική και ποσοτική του επιδόματος του OAEΔ για τους άνεργους, αύξηση του αφορολόγητου ορίου ανά παιδί για τις νέες οικογένειες, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους χαμηλόμισθους νέους εργαζόμενους.
«Kλειδί» ωστόσο, για την αξιοπιστία των μέτρων που θα παραθέσει ο κ. Mητσοτάκης θεωρείται το πόσο πειστική θα αξιολογηθεί η πρότασή του για μια νέα μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό που θα αντικαταστήσει τον καταστροφικό νόμο Kατρούγκαλου. Δίνοντας οριστική λύση στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος χωρίς νέες μειώσεις συντάξεων ή/και αυξήσεις εισφορών και περικοπές παροχών.
H πρόταση, πλην των τριών πυλώνων (EΦKA, υποχρεωτικός, δημόσιος και αναδιανεμητικός – προσωπικός «κουμπαράς», υποχρεωτικός – συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση, προαιρετικός), θα περιλαμβάνει και τη ρητή δέσμευση μείωσης εισφορών στο 15% (από 20%) για την κύρια σύνταξη, που θα ολοκληρωθεί σε βάθος τετραετίας ή και γρηγορότερα αν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες.
Από την έντυπη έκδοση