Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τα ΕΛΤΑ

Από σήμερα και για διάστημα 10 περίπου ημερών τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Περί ταχυδρομικών υπηρεσιών, ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις», το οποίο παρουσιάστηκε χθες, για δεύτερη φορά στο υπουργικό συμβούλιο, από τον υπουργό Υποδομών, Δημήτρη Ρέππα.

 

Το νομοσχέδιο αποτελείται από 34 άρθρα και προβλέπει μεταξύ άλλων, για τις ταχυδρομικές μεταφορές, την πλήρη απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς το 2013, τη διατήρηση των ΕΛΤΑ ως «Παρόχου Καθολικής Υπηρεσίας» έως το 2028, τη δημιουργία ταμείου επιδότησης της καθολικής υπηρεσίας και τη συντόμευση του χρόνου έκδοσης των αδειών εγκατάστασης κινητής τηλεφωνίας σε 4 μήνες από 2 χρόνια.

 

Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι:

 

– Η επιβολή του καθεστώτος της πλήρους απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς, από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και

 

– Ο καθορισμός των κριτηρίων που θα διέπουν το περιεχόμενο και το χαρακτήρα της «Καθολικής Υπηρεσίας».

 

Συγκεκριμένα, θα συνιστάται σε παροχή ταχυδρομικής υπηρεσίας τουλάχιστον 5 εργάσιμες ημέρες την εβδομάδα, πλην εξαιρετικών περιστάσεων ή γεωγραφικών συνθηκών (όπως η μη ύπαρξη αντίστοιχης συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης).

 

Στο άρθρο 18 προβλέπονται οι κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης διατάξεων από την ΕΕΤΤ που φτάνουν πρόστιμο έως και 500.000 ευρώ, αλλά και ανάκληση της άδειας της εταιρείας προσωρινά ή οριστικά ανάλογα με την παράβαση.

 

Με απόφαση του υπουργού Υποδομών, ο «Φορέας Καθολικής Υπηρεσίας» θα επιλέγεται, είτε με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, είτε μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.

 

Καθορίζεται ωστόσο ότι τα ΕΛΤΑ παραμένουν ο «Φορέας Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας» έως την 31η Δεκεμβρίου του 2028, έχοντας το δικαίωμα περισυλλογής, διαλογής, μεταφοράς και διανομής των αντικειμένων αλληλογραφίας με όριο βάρους τα 50 γραμμάρια.

 

Σε έξι μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου, συστήνεται ταμείο αποζημίωσης, καθορίζονται οι διαδικασίες υπολογισμού του καθαρού κόστους και οι μηχανισμοί αποζημίωσης της καθολικής υπηρεσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Η ΕΕΤΤ θα αναλαμβάνει και θα διεκπεραιώνει όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης κεραιών και παροχής πληροφοριών για δίκτυα επικοινωνιών, εντός τεσσάρων μηνών, ενώ δημιουργείται και πανελλαδικό τηλεμετρικό δίκτυο συνεχούς μέτρησης και καταγραφής των επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

 

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών προτείνονται νέες διατάξεις (άρθρο 23 έως 34) που συμπληρώνουν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σχετικά με την αδειοδότηση κατασκευών κεραιών και την παροχή πληροφοριών για δίκτυα επικοινωνιών.

 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ