Ψηφίστηκε ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου με μικρές διαφοροποιήσεις και από τα δυο μεγάλα κόμματα.
Επί της αρχής, τον εφαρμοστικό νόμο υπερψήφισαν οι 155 βουλευτές που στήριξαν το μεσοπρόθεσμο και τον καταψήφισαν 136, ενώ υπήρξαν και πέντε «παρόντες» (της Δημοκρατικής Συμμαχίας).
Όσον αφορά την ψήφιση επί των άρθρων η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠαΣοΚ κυρία Χρύσα Αράπογλου αν και ψήφισε «ναι» επί της αρχής, καταψήφισε τα άρθρα που αφορούν στην σύσταση του Ταμείου αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και το άρθρο για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Ωστόσο, όπως βεβαίωναν πηγές της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ δεν υπάρχει πρόθεση για επιβολή πειθαρχικών μέτρων εις βάρος της.
Την ίδια στιγμή διαφοροποιήσεις καταγράφηκαν και στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς δυο βουλευτές, οι κκ. Π. Καμμένος και Σπ. Γαληνός δεν ακολούθησαν την κομματική «γραμμή» και είπαν «όχι» σε όλα τα άρθρα.
Σημειώνεται ότι η ΝΔ καταψήφισε επί της αρχής τον εφαρμοστικό νόμο αλλά υπερψήφισε τα άρθρα που αφορούν την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και τις αποκρατικοποιήσεις, όπως και της περιστολής των δαπανών στο Δημόσιο, ενώ καταψήφισε τις φορολογικές διατάξεις. Συνολικά ψήφισε 22 άρθρα από τα 49 που περιλαμβάνει ο εφαρμοστικός νόμος.
Ο κ. Καμμένος επέλεξε το «όχι» καταγγέλλοντας προσπάθεια «φίμωσης των βουλευτών» από πλευράς του Προεδρείου της Βουλής, το οποίο και κατηγόρησε ότι παραβιάζει ασυστόλως τον Κανονισμό της Βουλής (όπως στην περίπτωση του «πράσινου» βουλευτή κ. Αλ. Αθανασιάδη στον οποίο δόθηκε από τον κ. Φ. Πετσάλνικο κατά την κρίσιμη ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα η δυνατότητα να αιτιολογήσει την ψήφο του). Όπως είπε «η προβοκάτσια συνεχίζεται και εντός του Κοινοβουλίου», ενώ διαμαρτυρήθηκε ότι περιμένει να μιλήσει από την περασμένη Δευτέρα, όπως και άλλοι βουλευτές, αλλά λόγω μη τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών, δεν κατάφερε ακόμα να μιλήσει. Μάλιστα αποχώρησε από την αίθουσα δηλώνοντας ότι δεν θα συμμετέχει στις διαδικασίες όσο συνεχίζεται η παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την διαμαρτυρία της κατέθεσε και η κυρία Αράπογλου, λέγοντας συγκεκριμένα ότι έχει εγγραφεί από την περασμένη εβδομάδα κατά την συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αλλά και κατά την συζήτηση του μεσοπρόθεσμου, αλλά τελικώς δεν μίλησε, κάνοντας λόγο για «διακριτική μεταχείριση για να πάρουν κάποιοι το λόγο και να αιτιολογήσουν την ψήφο τους», όπως ο κ. Αθανασιάδης. Μάλιστα στην Κ.Ο. του ΠαΣοΚ απέδιδαν στον «εκνευρισμό» της κυρίας Αράπογλου την μη ψήφιση από μέρους της των συγκεκριμένων άρθρων.
Τέλος, ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ κ. Γαληνός αιτιολόγησε το «όχι» σε όλα, αμφισβητώντας την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί όσα προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος. Κύκλοι της Κ.Ο. της ΝΔ δήλωναν ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής κυρώσεων εις βάρος των δυο βουλευτών.
Πρώτη καταχώρηση: 30 Ιουνίου 2011, 16:12