Την ανάγκη να αποδεσμευτούν τα Βαλκάνια από εθνικισμούς, συνοριακές διενέξεις και να μπορέσουν να διεκδικήσουν τη θέση που τους αξίζει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, στη Μπούντβα του Μαυροβουνίου, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα.
«Τώρα είναι η ευκαιρία να αποτελέσουμε παράδειγμα για την Ευρώπη λύνοντας όλα τα ανοιχτά προβλήματα που δυσχεραίνουν τις σχέσεις μας. Να ξεπεράσουμε ιστορικές διαφορές, εθνικισμούς και συνοριακά προβλήματα», επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Λαμπρινίδης.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι τους μεγαλύτερους κινδύνους για τους λαούς των Βαλκανίων αποτελούν οι εθνικισμοί, αλλά και όπως είπε χαρακτηριστικά «οι προσπάθειες κάποιων να ξαναγράψουν την ιστορία».
Αναφερόμενος στην κρίση που διανύει η Ελλάδα, ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι «η χώρα μας θα ξεπεράσει την κρίση και μαζί με την Ευρώπη θα βγουν πιο ισχυρές».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων.
Ανέφερε δε ότι το 2014, όταν θα αναλάβει την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα διοργανώσει νέα Σύνοδο Βαλκανίων – ΕΕ, τη Θεσσαλονίκη ΙΙ.
Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEECP) στη Μπούντβα.
Στην ομιλία τους όλοι οι ηγέτες των χωρών της Βαλκανικής επικεντρώθηκαν στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων. Στη Σύνοδο εκδηλώθηκαν, ωστόσο και πολλές διαφορές στην προσέγγιση διαφόρων θεμάτων.
Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο Κόσοβο υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να επιτραπεί η είσοδος του νεοσύστατου κράτους στους διεθνείς, αλλά και στους περιφερειακούς οργανισμούς».
Η απάντηση εν μέρει δόθηκε από τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος επανέλαβε ότι «η Σερβία ποτέ δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου».
Ο πρόεδρος της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του επισήμανε ότι «για την επίλυσή τους αποτελεί εμπόδιο ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσει να υφίσταται αυτό το θεσμικό όργανο».
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ αν και στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε στη διένεξη με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας, λίγο αργότερα στη συνέντευξη τύπου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του που, όπως είπε, «δεν ισχύουν για τη χώρα του οι ίδιοι όροι για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και για τις άλλες χώρες των Βαλκανίων”. Υποστήριξε, μάλιστα, υπονοώντας, προφανώς, την Ελλάδα, ότι «κάποιες ευρωπαϊκές χώρες δεν συμπεριφέρονται ευρωπαϊκά».