Σχέδιο επανεκκίνησης της ΔΗΜΑΡ με την εκλογή νέου γραμματέα και Εκτελεστικής Επιτροπής και πακέτο πέντε πρωτοβουλιών ανακοίνωσε στην ΚΕ του κόμματος ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ περιγράφοντας τις εκλογικές επιδιώξεις του Κινήματος Αλλαγής και τις υποχρεώσεις της ΔΗΜΑΡ που απορρέουν τους επόμενους κρίσιμους μήνες, εισηγήθηκε την εκλογή νέας Εκτελεστικής Επιτροπής και νέου Γραμματέα ο οποίος, όπως είπε, θα αφοσιωθεί στις δύσκολες οργανωτικές απαιτήσεις της εκλογικής χρονιάς που ξεκίνησε.
Η νέα Εκτελεστική Επιτροπή θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το 15μερο και θα αντιμετωπίσει τα θέματα πολιτικής και οργανωτικής φύσης σε αυτή την δύσκολη χρονιά στο πλαίσιο πάντοτε των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής.
«Αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο, καθώς η φετινή χρονιά θα είναι πυκνή από πλευράς πολιτικών γεγονότων και για να ανταποκριθεί το κόμμα απαιτείται ετοιμότητα και εγρήγορση. Μία Εκτελεστική Επιτροπή με ανανέωση αλλά και περιφερειακή διάρθρωση για να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις», τόνισε και ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων, μεταξύ άλλων για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενίσχυση της παρουσίας της ΔΗΜΑΡ σ’ όλη την Ελλάδα.
Η ενίσχυση της αυτονομίας του Κινήματος Αλλαγής είναι η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ανοίγοντας την συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος. « Ισχυρή αυτόνομη κεντροαριστερά χωρίς αυταπάτες και λαϊκισμό αλλά με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό σημαίνει ξεκάθαρη πολιτική και ιδεολογική οριοθέτηση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. Έχουμε τις δικές μας θέσεις και προτάσεις. Είμαστε με τις θέσεις μίας σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, όπως εφαρμόσθηκε πετυχημένα σε χώρες της ΕΕ, οδηγώντας σε ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη και σύγχρονες υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής και όχι τον κρατισμό με επιδοματικές πολιτικές αναπαραγωγής της φτώχειας», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Θεοχαρόπουλος. Εξήγησε ότι «αυτόνομη πορεία και αυτοδύναμη στρατηγική σημαίνει ότι χαράσσεις πολιτική με βάση τις θέσεις σου και όχι ετεροπροσδιοριζόμενος. Ο χώρος μας, το Κίνημα Αλλαγής, οφείλει να μείνει αταλάντευτα προσηλωμένος στην επιλογή για πολιτική αυτονομία».
Με αφορμή την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παρέμβει στην κοινωνική βάση του Κινήματος Αλλαγής υποστηρίζοντας υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους του , ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, έκανε λόγο για καιροσκοπισμούς και «φλερτ απελπισίας» του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις στέρεες βάσεις του Κινήματος Αλλαγής στην Αυτοδιοίκηση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αδιέξοδο. Έχει μεγάλη ένδεια στελεχών και σχεδόν παντού οι αυτοδιοικητικές του παρατάξεις καταρρέουν. Ο χώρος της κεντροαριστεράς αντιθέτως έχει πάρα πολλούς και ικανούς αυτοδιοικητικούς», παρατήρησε.
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επανέλαβε τη θέση της ΔΗΜΑΡ για το Μακεδονικό σύμφωνα με την οποία «η συμφωνία, όταν και αν έρθει στη Βουλή, πρέπει να συνοδεύεται από ρητή δέσμευση ότι αμέσως μετά θα προκηρυχθούν εκλογές, αφού σε ένα τέτοιο κρίσιμο εθνικό θέμα δεν θα υπάρχει πραγματική κυβερνητική πλειοψηφία». Επέκρινε έντονα την επικίνδυνη, όπως είπε, προχειρότητα με τη διγλωσσία στο εσωτερικό της κυβέρνησης και τις ακραίες δηλώσεις των ΑΝΕΛ και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στις ΗΠΑ, που επιβεβαιώνουν, όπως σημείωσε, για μια ακόμη φορά τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδά της.
«Ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Άμυνας στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ με όσα είπε γελοιοποίησε πέρα από τον εαυτό του και την κυβέρνηση και ολόκληρη τη χώρα. Και ταυτοχρόνως ο κ. Τσίπρας κάνει ότι δεν βλέπει τι συμβαίνει. Πρόκειται για το άκρον άωτο του πολιτικού παραλογισμού. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι επικίνδυνος για τη χώρα και η συνεργασία μαζί του είναι η ντροπή που θα κουβαλάει πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας. Θα είναι η μαύρη κηλίδα για τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας έχει ταχθεί με τον εθνικολαϊκιστή εταίρο του κ. Καμμένο, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, εκφράζει την κεντροδεξιά. Παρουσιάζεται ως υπερασπιστής του Καμμένου αγνοώντας αρχές και αξίες της αριστεράς αλλά και θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου κατοχυρωμένα σε όλη την Ευρώπη. Εδώ και τώρα πρέπει να μπει ένα τέλος στον κατήφορο ώστε να μην θυσιάζονται τα πάντα στον βωμό της εξουσίας καλώντας τον πρωθυπουργό να βάλει τέλος στη γελοιοποίηση της χώρας από τον κ. Καμμένο, όπως συνέβη και στις ΗΠΑ, αποπέμποντας τον από την κυβέρνηση», υπογράμμισε.
Επίσης τόνισε το προσχέδιο προϋπολογισμού καταρρίπτει πλήρως το αφήγημα περί καθαρής εξόδου, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει την ανάκαμψη της χώρας με τις υπογραφές της, με τις ασκούμενες πολιτικές της που βαθαίνουν ακόμη περισσότερο την κρίση. «Στην κυβέρνηση για την πρόσφατη κρίση στο χρηματιστήριο βρήκαν εύκολα την αιτία, για όλα φταίνε οι κερδοσκόποι. Ωραία λογική, όταν οι αγορές πάνε καλά η κυβέρνηση αυτοσυγχαίρεται και όταν οι αγορές δεν πάνε καλά φταίνε οι κερδοσκόποι! Δεν μπορεί να παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως επιτυχία το γεγονός ότι υπογράφει πλειάδα νέων μέτρων υπερβολικής λιτότητας και στο τέλος προσπαθεί απλώς ένα δύο από αυτά να μην ισχύσουν ή απλώς να μεταθέσει την εφαρμογή τους. Πρόκειται για καθαρή κοροϊδία», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Στράφηκε εναντίον και του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας ότι «δεν κάνει καμιά αναφορά σε ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αμφισβητεί την υπαρκτή διαχωριστική γραμμή αριστεράς – δεξιάς την στιγμή που η χώρα πρέπει να έρθει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, με μια κεντροαριστερή και μια κεντροδεξιά παράταξη που αναμετρώνται προγραμματικά και όχι στη βάση του λαϊκισμού. Η ΝΔ υπόσχεται πολλά αλλά με μηδενικές εγγυήσεις για τους εργαζόμενους, τις αμοιβές και τα δικαιώματά τους. Καθημερινά επιβεβαιώνει στην πράξη ότι παραμένει βαθιά συντηρητική δύναμη, δέσμια πολιτικών και πρακτικών της παραδοσιακής δεξιάς και των πελατειακών σχέσεων. Θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της προοπτικής της εξουσίας».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Θεοχαρόπουλος στις Ευρωεκλογές όπου χαιρέτησε την υποψηφιότητα για την προεδρία της Επιτροπής του Φρανς Τίμερανς, τονίζοντας ότι υποχρέωση των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων είναι να γίνουν στην Ευρώπη δομικές αλλαγές με στόχο τη δημοκρατική νομιμοποίηση και να ξαναγίνει χώρος δημοκρατίας, ευημερίας και ασφάλειας. «Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατικής οικογένειας», κατέληξε.