Δεν θα επιτρέψουμε να ξαναγίνει η Ευρώπη «σκοτεινή» ήπειρος, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων, επισημαίνοντας την κρισιμότητα των προσεχών ευρωεκλογών και στέλνοντας μήνυμα αντίστασης εναντίον όσων «επιβουλεύονται» το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τις αρχές και τις αξίες του.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ιδιαίτερα τους κινδύνους για την Ευρώπη και τον κόσμο από την ανάπτυξη «μορφωμάτων λαϊκισμού, που φτάνουν στα όρια του ρατσισμού κι ακόμη παραπέρα» και πρόσθεσε : «Έχουμε χρέος να αντισταθούμε απέναντί τους. Έχουμε χρέος να μην τους αφήσουμε να περάσουν. Και αυτό πρέπει να το αποδείξουμε τώρα. Το αργότερο, ως τις ευρωεκλογές. Μετά μπορεί να είναι πολύ αργά».
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει «αντίσταση» απέναντι σε τέτοια «μορφώματα», με αφορμή το μήνυμα που εκπέμπει η σημερινή επετειακή εκδήλωση στα Νέα Κερδύλλια, σε ανάμνηση των 230 εκτελεσθέντων από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής, στις 17 Οκτωβρίου 1941.
«Ποτέ πια δεν θα επιτρέψουμε και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρξει ξανά τέτοιου είδους θηριωδία, τέτοιου είδους εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Για να γίνει αυτό πρέπει να εμβαθύνουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να το ολοκληρώσουμε. Άρα πρέπει να αντισταθούμε απέναντι σε όλους εκείνους, οι οποίοι επιβουλεύονται αυτό το οικοδόμημα» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε:
«Και, δυστυχώς, βλέπουμε σήμερα και μπροστά σε κρίσιμες εκλογές, στις οποίες κρίνεται πραγματικά το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, να αναπτύσσονται φαινόμενα, μορφώματα λαϊκισμού, τα οποία φτάνουν στα όρια του ρατσισμού και ακόμη παραπέρα και ξυπνούν τους χειρότερους εφιάλτες, αυτούς που ορκιστήκαμε και ορκιζόμαστε σήμερα να μην ξαναζήσουμε, τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Κι όμως ξυπνούν αυτά τα μορφώματα. Έχουμε χρέος να μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Έχουμε χρέος να αντισταθούμε απέναντί τους. Έχουμε χρέος να μην τους αφήσουμε να περάσουν. Και αυτό πρέπει να το αποδείξουμε τώρα. Το αργότερο, έως τις ευρωεκλογές. Μετά μπορεί να είναι πολύ αργά».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε, ωστόσο, ότι αυτό «απαιτεί συγκεκριμένες πράξεις και συγκεκριμένες στάσεις» και «αλλαγή νοοτροπίας και αλλαγή πολιτικών», ώστε να στηρίζουν τον άνθρωπο και συνέχισε :
«Απαιτεί γενναιότητα, απαιτεί ευρωπαϊκή συνείδηση, απαιτεί ευρωπαϊκή προσήλωση, απαιτεί προσήλωση στον άνθρωπο και στη δημοκρατία και κυρίως απαιτεί δικαιοσύνη, κοινωνική δικαιοσύνη. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι ακριβώς αυτές οι ανισότητες, είναι ακριβώς, η φτώχεια και ο πόνος του ανθρώπου, που τροφοδοτούν αυτά τα μορφώματα. Γιατί όταν καταρρέει το κοινωνικό κράτος, όταν καταρρέει η έννοια της δικαιοσύνης και ιδίως της κοινωνικής δικαιοσύνης, καταρρέει και ο άνθρωπος, η αξιοπρέπειά του, η αξία του. Και τότε είναι που αυτές οι ” σκοτεινές” δυνάμεις, αναπτύσσονται. Τότε το ” αυγό του φιδιού” ξαναβγαίνει. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, να αλλάξουμε πολιτικές, να στηρίξουμε τον άνθρωπο, τη δικαιοσύνη, την κοινωνική δικαιοσύνη, το κοινωνικό κράτος».