Τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας, η οποία θα ασχοληθεί με τη μεταρρύθμιση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αποφάσισε κατά τη σημερινή συνεδρίασή του το Συμβούλιο της Οργάνωσης, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν πριν από λίγη ώρα.
Το Συμβούλιο συζήτησε το θέμα με βάση επιστολή που είχε στείλει στους αρχηγούς των κομμάτων-μελών, ο Πρόεδρος της Διεθνούς και πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, στις 4 Απριλίου 2011.
Ουσιαστικά πρόκειται για την “επανίδρυση” της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπως ανέφεραν μέλη του Συμβουλίου της Οργάνωσης σε παρεμβάσεις τους. Στη διάρκεια της συζήτησης, πάντως, υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τον αριθμό των μελών της Ομάδας Εργασίας, αλλά και το εύρος των αρμοδιοτήτων της. Τελικά αποφασίστηκε η συγκρότηση της Ομάδας, με βάση την πρόταση του κ. Παπανδρέου.
Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας θα είναι ο Πρόεδρος της Βουλής της Φινλανδίας Έερο Χεϊναλουόμα, ενώ θα τοποθετηθούν και δύο γυναίκες, ως συμπρόεδροι (η συμπροεδρία συνηθίζεται στην Οργάνωση) μια από τη Νότια Αμερική και μια από την Αφρική, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότητα των φύλων στη συμμετοχή, αλλά και η περιφερειακή ισορροπία.
Η πρώτη συνάντηση του προεδρείου της Ομάδας αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο και η πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας σε πλήρη σύνθεση, τον Νοέμβριο.
Οι διήμερες εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ολοκληρώθηκαν με την ανάγνωση των συμπερασμάτων από τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Γιώργο Παπανδρέου και την έγκριση των ψηφισμάτων για τη Λευκορωσία, την πυρηνική ενέργεια, τον Αραβικό κόσμο και τη Μέση Ανατολή.
Εκτεταμένη ήταν η συζήτηση που έγινε για το θέμα της Λιβύης και για το Μεσανατολικό.
Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση του Μεσανατολικού διατυπώθηκαν διαφορετικές θέσεις από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.
Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ Μίκα Χαρίς δήλωσε αποχή από την ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντας “μονομερές” το ψήφισμα. Πρόσθεσε δε, ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που προωθεί το συγκεκριμένο ψήφισμα.
Ο κ. Χαρίς αναφέρθηκε στο ρόλο της Χαμάς, καθώς και στην ανάγκη να πεισθεί η ισραηλινή κοινή γνώμη ότι πρέπει να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία, ενώ ζήτησε να γίνει και αναφορά στην πρωτοβουλία Ομπάμα, αλλά και στο Ιράν.
Στην τοποθέτηση του κ. Χαρίς αντέδρασαν οι Παλαιστίνιοι Μουσταφά Μπαργκουτί, από την Εθνική Παλαιστινιακή Πρωτοβουλία και ο Ναμπέλ Σάαθ από τη Φατάχ.
Ο κ. Μπαργκουτί εξέφρασε την έκπληξή του, διότι όπως είπε, πληροφορήθηκε ότι το Εργατικό Κόμμα του Ισραήλ είχε συμφωνήσει με το ψήφισμα στη διάρκεια ισραηλοπαλαιστινιακής συνάντησης στη Ραμάλα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της Φατάχ.
Ο κ. Μπαργκουτί κατηγόρησε, μάλιστα, τους Ισραηλινούς ότι επαναφέρουν προσχηματικά το θέμα της Χαμάς προκειμένου να μην προχωρήσει η επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος και ζήτησε να μη στερούν, οι Ισραηλινοί, από τους Παλαιστίνιους όσα θεωρούν αυτονόητα δικαιώματα για τους ίδιους.
Ο κ. Σάαθ τόνισε ότι η θέση που διατύπωσε ο κ. Χαρίς είναι αντίθετη με τη θέση του γενικού γραμματέα του Εργατικού Κόμματος, όπως την εξέφρασε στη Ραμάλα, όπου συμφώνησε με το κείμενο του ψηφίσματος.
Δήλωσε ότι η Φατάχ είναι έτοιμη να αρχίσει από αύριο τις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν μπορεί διαφορετικά να λυθεί το πρόβλημα και αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με τον Γιτζάκ Ράμπιν, τις μόνες που θεώρησε ουσιαστικές.
Κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι δεν εφαρμόζει τη συμφωνία του Όσλο και πρόσθεσε πως ό,τι εφαρμόζει το κάνει επιλεκτικά και γι’ αυτό, όπως είπε, η Γάζα είναι υπό πλήρη πολιορκία.
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο 2 Ιουλίου 2011, 15:17