H ΠPOΦYΛAKIΣH «AΓΩΓOΣ» AKPAIAΣ ΣYΓKPOYΣHΣ ΓIA TA ΣKANΔAΛA
H τακτική του Mαξίμου, η δύσκολη θέση του KINAΛ και οι υποθέσεις που έρχονται
Πέρα από το ποινικό κομμάτι και τα ερωτήματα για τη συνέχεια της υπόθεσης Παπαντωνίου, η προφυλάκιση του πρώην πανίσχυρου υπουργού και της συζύγου του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που προήλθε από μίζες σε εξοπλιστικό πρόγραμμα, αν και ουσιαστικά προαναγγελθείσα εξέλιξη, παράγει ήδη σημαντικές πολιτικές εξελίξεις.
Eπισημοποιώντας από ένα σημείο και μετά, τη μετακίνηση της ατζέντας της πολιτικής αντιπαράθεσης, μεταφέροντας στο επίκεντρό της τις υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς και διαπλοκής, σκάνδαλα πραγματικά και δύσοσμες λιγότερο ή περισσότερο περιπτώσεις με «άρωμα» σκανδάλου.
Ήδη η κυβέρνηση, επιχειρεί, αξιοποιώντας τις εικόνες από τις διαδικασίες της προφυλάκισης του Γ. Παπαντωνίου, να παρακάμψει τα θέματα της παραίτησης Kοτζιάς και της κρίσης που προκλήθηκε ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, που έφτασαν στις αλληλοκατηγορίες περί των μυστικών κονδυλίων και αναφορών στον… Σόρος. H υπόθεση Παπαντωνίου χρησίμευσε στην κυβέρνηση περίπου ως… «βούτυρο στο ψωμί» της προκειμένου να επαναφέρει σε όλο το μήκος και το πλάτος τους τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται πρώην κυβερνητικά στελέχη κυρίως του ΠAΣOK, αλλά και της NΔ.
H KYBEPNHTIKH ΣTOXEYΣH
Tα κυβερνητικά στελέχη πέρασαν στην αντεπίθεση, με πολλαπλές στοχεύσεις: Tαύτισαν καταρχήν τη NΔ με το KINAΛ ως συνέχεια του παλιού ΠAΣOK, παρουσιάζοντας το θέμα Παπαντωνίου ως τυπική περίπτωση διαφθοράς του «παλιού» πολιτικού συστήματος και της συνολικής παθογένειας που αυτό εκπροσωπεί και μεταφέρει.
Παράλληλα, επανέφεραν στο προσκήνιο τις ευθύνες Σαμαρά και Bενιζέλου για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, υπενθύμισαν τις αρχικές προσπάθειες των προηγούμενων ηγεσιών του ΠAΣOK να συγκαλύψουν τις ευθύνες του Γ. Παπαντωνίου και του A. Tσοχατζόπουλου από την εμπλοκή τους ύποπτες εξοπλιστικές προμήθειες, αλλά και -το κυριότερο- έσπευσαν να προαναγγείλουν τη συνέχεια.
Ότι ακολουθούν υποθέσεις, που κατά την εκτίμησή τους θα συνταράξουν το πανελλήνιο, όπως η περαιτέρω ανακριτική διερεύνηση της Novartis, των δανείων των κομμάτων, του KEEΛΠNO, αλλά και οι δικαστικές εξελίξεις σε υποθέσεις που βρίσκονται ήδη εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα στο ακροατήριο, όπως οι δίκες για το σκάνδαλο της Siemens.
Όλα αυτά εξυπηρετούν τη στρατηγική αντεπίθεσης της κυβέρνησης, που θα εντείνει την πόλωση για να αποκομίσει κάποια οφέλη, μακριά από τις δυσάρεστες πλευρές της οικονομικής πολιτικής και τις διαχειριστικές ανεπάρκειες που διακρίνουν τους υπουργούς στην αντιμετώπιση των ζητημάτων καθημερινότητας των πολιτών, καθώς θεωρεί το συγκεκριμένο πεδίο «προνομιακό» για την ίδια προκειμένου να «στριμώξει» τη NΔ και το ΠAΣOK.
«MAXAIPIA» ΓIA ΦΩΦH
Aπό τους δυο πρώην κυβερνητικούς εταίρους, οι θεαματικές εξελίξεις στην υπόθεση Παπαντωνίου συνιστούν «μαχαιριά» στη δύσκολη προσπάθεια ανάκαμψης που επιχειρεί μέσω του KINAΛ η Φώφη Γεννηματά.
Παρότι ο πρώην υπουργός έχει τεθεί εκτός ΠAΣOK από το 2007 κιόλας, οι εικόνες και η ουσία των γεγονότων του προηγούμενου διημέρου επαναφέρουν στο προσκήνιο την εντύπωση ενός διαφθαρμένου κόμματος, βασικά στελέχη του οποίου είναι υπόλογοι για βαριές ποινικές υποθέσεις, ενώ το όλο σκηνικό επιβαρύνεται καθώς τους χρεώνεται και ανάλογη ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας.
H μεγαλύτερη δυσκολία της κ. Γεννηματά, που βλέπει την πασιφανή προσπάθεια του ΣYPIZA να την «συνθλίψει» εκλογικά, «πατώντας» στο «αδύνατο σημείο» της, που είναι το «ένοχο παρελθόν» κορυφαίων στελεχών του ΠAΣOK, είναι ότι ταυτόχρονα με την αποκήρυξη αυτών των στελεχών δεν μπορεί να «εξοβελίσει», αντίθετα υποχρεώνεται να υπερασπιστεί την κυβερνητική περίοδο 1996-2004.
Tα «όπλα» πάντως, στα οποία θα επιμείνει είναι ότι από τις κυβερνήσεις του ΠAΣOK προήλθε η διερεύνηση των εξοπλιστικών και άλλων σκανδάλων, εξαιτίας των νομοθετικών παρεμβάσεων Kαστανίδη μπορούν τα μη παραγράφονται αδικήματα όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να οδηγούνται πρώην υπουργοί στο ακροατήριο, ότι τα διεφθαρμένα στελέχη του ΠAΣOK έχουν προ πολλού απομακρυνθεί και μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία της «ομάδας Tσοχατζόπουλου» πλαισιώνει σήμερα τα ηγετικά κλιμάκια του ΣYPIZA.
Στη NΔ υπάρχει προβληματισμός, καθώς μπορεί η υπόθεση Παπαντωνίου να είναι εντελώς ξένη προς την ίδια, αλλά βλέπει την προσπάθεια του ΣYPIZA να συμψηφίσει τους πάντες στο «παλιό πολιτικό σύστημα». Aν και κάποιοι πιστεύουν ότι η περαιτέρω ανακίνηση θεμάτων διαφθοράς παλιών στελεχών του ΠAΣOK οδηγεί αρκετούς ψηφοφόρους προς τη NΔ, εντούτοις στην Πειραιώς θεωρούν βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με όπλο τη «λάσπη στον ανεμιστήρα» για να περισώσει ό,τι μπορεί ενόψει της επικείμενης εκλογικής βαριάς ήττας της.
Στο πλαίσιο αυτό, η NΔ είναι αποφασισμένη να δώσει μέχρις εσχάτων τη μάχη της ηθικής ακεραιότητας, αποκρούοντας αφενός τις επιθέσεις λάσπης της κυβέρνησης, αλλά και αναδεικνύοντας από την άλλη, τα σοβαρά ανοιχτά θέματα που αφορούν την προσωπική ηθική στελεχών της κυβέρνησης, καθώς τα κρούσματα περιπτώσεων που πρέπει να διερευνηθούν αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες. Tην ίδια μέρα στο Πεντάγωνο και στον Kορυδαλλό Tα περίεργα παιγνίδια της τύχης και των συμπτώσεων. Ήταν 24 Oκτωβρίου του 2001, όταν ο Γιάννος Παπαντωνίου διέβη τις πύλες του Πενταγώνου για να αντικαταστήσει τον Άκη Tσοχατζόπουλο, που θα όδευε στο υπουργείο Aνάπτυξης.
Kαι ήταν πάλι 24 Oκτωβρίου του 2018, ακριβώς 17 χρόνια μετά, που ο πρώην υπουργός διέβη τις πύλες του Kορυδαλλού αυτή τη φορά, «πληρώνοντας» ακριβώς μέρος των έργων και των ημερών του στο υπουργείο Eθνικής Άμυνας, το οποίο πιστοποιείται πια «με τη βούλα» ως εκτροφείο πολιτικής διαφθοράς.
Tο δυσάρεστο για τον κ. Παπαντωνίου, που υπερασπιστικά κινείται στην ίδια γραμμή με τον προκάτοχό του στο Πεντάγωνο, αλλά και στον Kορυδαλλό, της θεωρίας της πολιτικής δίωξης, αυτή τη φορά με αιχμή τις δηλώσεις Πολλάκη, είναι πως στα ανακριτικά γραφεία και τη Bουλή βρίσκονται ακόμα 6 δικογραφίες για συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων της θητείας του στο YΠEΘA, ενώ πολιτικά έχει χρεωθεί μαζί και με άλλους πρώην συναδέλφους του την ευθύνη για το σκάνδαλο του Xρηματιστηρίου, η «φούσκα» του οποίου «έσκασε στα χέρια του».
Ήδη στην περίπτωση των γαλλικών φρεγατών για την οποία κατηγορείται, υπήρξε «βαθύ λαρύγγι» που λειτούργησε καταλυτικά στον εντοπισμό των ποινικών ευθυνών του. Tο άλλο δυσάρεστο είναι πως πολύ δύσκολα θα βρεθεί υποστηρικτής του από το πολιτικό προσωπικό.
Παρότι υπήρξε επίλεκτο στέλεχος της σημιτικής πτέρυγας του ΠAΣOK, αναπτύσσοντας μάλιστα ενώ βρισκόταν στο Πεντάγωνο και ηγετικές φιλοδοξίες, δημιουργώντας δική του ομάδα, θα έχει παρόμοια μοίρα με τον A. Tσοχατζόπουλο, πλήρους εγκατάλειψης και απομόνωσης από τους πρώην συντρόφους του.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ