«Κανείς δεν υφίσταται εκβιασμό – κι αν κάποιος νοιώθει πως εκβιάζεται, έχει την υποχρέωση να το πει δημόσια. Άκουσα επίσης για κατοχική Βουλή. Όποιος νοιώθει πως είναι κατοχική, να την εγκαταλείψει.
Τους 300 τους έχει ψηφίσει ο λαός, και όχι κατοχικά στρατεύματα» ανέφερε στην ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε προλαλήσαντες βουλευτές.
Κατά τον υφυπουργό Οικονομικών, η κρίση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, είναι βαθύτερη της απλής δημοσιονομικής – είναι κρίση παραγωγικού προτύπου, όσο και συστημική, δεδομένου ότι με αντίστοιχη κρίση βρίσκεται αντιμέτωπη, η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία. «Μέρα με την μέρα ωστόσο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έβλεπε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να διευρύνεται και δεν αντιδρούσε.
Τα ξένα προϊόντα κατέκλυζαν τα ράφια των ελληνικών πολυκαταστημάτων και αντικαθιστούσαν τα ελληνικά, ενώ τα ελληνικά δεν έβρισκαν θέση στα ξένα ράφια. Σιγά-σιγά η ανεργία διογκωνόταν – και η ΝΔ τα κουκούλωνε με τα stage, με το ένα και με το άλλο. Άφησε την οικονομία να ξεστρατίσει σε ό,τι αφορά το παραγωγικό της πρότυπο και το πρόβλημα το έλυνε σιωπηλά δημιουργώντας θέσεις stage».
«Αυτά τα σαθρά θεμέλια έκαναν την ελληνική οικονομία να μην μπορεί να αντέξει την κρίση. Όταν λοιπόν έχεις μια κρίση δημοσιονομική, κρίση ρευστότητας και παραγωγικού προτύπου, τι μπορείς να κάνεις; Η χώρα είχε έλλειμμα 15,4%. Τι μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση; Να αφήσει το έλλειμμα όπως ήταν; Δεν θα μπορούσε κανείς να δανείσει τη χώρα.
Να αφήσει το έλλειμμα να συνεχίσει να αυξάνεται; Αν αυτή ήταν η απάντηση, τότε γιατί το 2009 με τέτοιο έλλειμμα, είχαμε ύφεση κοντά στο 3%;» αναρωτήθηκε ο κος Σαχινίδης και συνέχισε:
«Στους έλληνες πολίτες, μπορεί να μην τους αρέσουν οι αριθμοί, αλλά τους αρέσει να τους μιλάς την αλήθεια. Το έλλειμμά μας είναι βαθειά διαρθρωτικό και προέκυψε από συγκεκριμένες δημοσιονομικές επιλογές – δεν προέρχεται από τα υποτιθέμενα τεράστια χρέη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όπως υποστηρίζει ο αγαπημένος δημοσιονομικός μύθος της ΝΔ, αφού από το 0,5 δισ του 2003, εκτινάχτηκε στα 21 δισ».
«Σέβομαι τον προλαλήσαντα ομιλητή (σ.σ. τον Β. Παπαχρήστο), που είπε πως η λύση του μεγάλου προβλήματος περνά από την δρομολόγηση αναπτυξιακής διαδικασίας, αλλά από πού θα ‘ρθει η ανάπτυξη; Θα έρθει μέσα απ’ την αύξηση των εξαγωγών, καθώς επίσης και μέσα από την προσέλκυση των επενδύσεων.
Είναι όμως δυνατόν να έρθει κανείς, εάν δεν διαμορφώσουμε ένα σταθερό περιβάλλον; Για να γίνουν αυτά θα πρέπει να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες. Αυτό το πρόγραμμα ακολουθούμε και πολλές απ’ αυτές τις πρωτοβουλίες τις έχουμε ενσωματώσει στον παρόντα Προϋπολογισμό, που καλείστε να υπερψηφίσετε» κατέληξε ο υφυπουργός Οικονομικών.
Νωρίτερα μιλώντας στο ραδιοσταθμό flash ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φίλιππος Σαχινίδης ανέφερε: «Όχι, δε φοβούμαι για διαρροές.
Όλοι οι συνάδελφοι της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ συναισθάνονται και τα τεράστια προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα, αλλά και τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι πολίτες.
Αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με ελλείμματα της τάξης των 30, των 36 δισεκατομμυρίων. Κάτι πρέπει να γίνει. Θα έχετε διαπιστώσει κι εσείς από τις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών και των ομιλητριών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ μέσα στο κοινοβούλιο ότι όλοι δημόσια δηλώνουν ότι θα υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό και κάνουν και ορισμένες επισημάνσεις γύρω από τα ζητήματα που αφορούν τον προϋπολογισμό».
Σημείωσε ότι ορισμένες ΔΕΚΟ θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, θέμα που εξετάζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος: «…υπάρχει μια διαδικασία συγχώνευσης ή κατάργησης Οργανισμών, η οποία είναι κάτω από την εποπτεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του κ. Πάγκαλου, ο οποίος εξετάζει σειρά Οργανισμών για να διαπιστώσει αν είναι αναγκαία η παρουσία τους.
Εάν δεν είναι μήπως θα έπρεπε είτε να συγχωνευθούν, είτε να καταργηθούν ολοκληρωτικά σε περίπτωση που δεν υπάρχει λόγος ανάγκης.
Σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη που θα διαγραφούν είπε ότι θα δοθεί λίστα στη δημοσιότητα και συμπλήρωσε «Εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι, θα βάλουμε σε ένα ξεχωριστό πλέον καλάθι αυτά τα οποία θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να εισπραχθούν.
Δεν είναι ότι θα τα διαγράψουμε, δεν είναι ότι θα παραιτηθούμε από την προσπάθειά μας αν κάποια από αυτά, έστω και με κάποιο τρόπο μπορούμε να εισπράξουμε κάτι. Απλώς θα είναι σε ένα χωριστό καλάθι και δε θα συγχέονται με το υγιές καλάθι ληξιπρόθεσμων μεν οφειλών που μπορεί να είναι εισπρακτές».