«Στη σημερινή χρονική συγκυρία, η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος χρειάζεται ρεαλιστικές προτάσεις και συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης και επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού του 2011.
«Η απάντηση στη κρίση δεν μπορεί να είναι ουδέτερη, υποκριτική. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ανέξοδη κριτική. Σήμερα είναι ανάγκη να αποκατασταθεί η φερεγγυότητα της χώρας. Δεν αρκεί η λογιστική του Μνημονίου αλλά χρειάζονται και απτά δείγματα που θα διαψεύσουν τους εγχώριους και εξωτερικούς καταστροφολόγους», υπογράμμισε.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για επαγγελματίες καταστροφολόγους, εγχώριους και εξωτερικούς, οι οποίοι, όπως είπε, θα διαψευστούν για μια ακόμα φορά στις «καταστροφολογικές προφητείες τους».
«Απέναντι σε αυτούς τους επαγγελματίες καταστροφολόγους, η ελληνική κοινωνία έδειξε ωριμότητα διαφυλάσσοντας τις αξίες της και τις εθνικές της προτεραιότητες», σημείωσε.
Έμφαση έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης τόσο στην αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών που έφθασε στο 31,3%, όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές. «Είμαστε αποφασισμένοι, με συγκεκριμένο σχέδιο και συντονισμό μέσα στους επόμενους 12 μήνες να διαψεύσουμε τη προφητεία των καταστροφολόγων ότι θα χρειαζόμασταν 10 χρόνια», τόνισε.
Στη συνέχεια, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε αναλυτικά σειρά μέτρων και νομοθετικών πρωτοβουλιών που προωθεί η κυβέρνηση με μια συγκροτημένη πολιτική, που οδηγούν όπως είπε τη χώρα, «σταθερά προς την έξοδο της οικονομικής κρίσης».
Ακόμα, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο νέο επενδυτικό νόμο αλλά και στο θέμα της μείωσης των τιμών για τις οποίες το υπουργείο βρίσκεται, όπως τόνισε «σε μια πρωτοφανή διαβούλευση».
«Καλέσαμε τους επιχειρηματίες και η μεγάλη τους πλειονότητα ανταποκρίθηκε και έτσι περίπου 700 επώνυμα προϊόντα θα πωλούνται φθηνότερα στα ράφια. Σε άλλα 1.150 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας οι επιχειρήσεις θα απορροφήσουν όλο το ΦΠΑ. Μια 4μελής οικογένεια θα έχει εξοικονόμηση περίπου 50 ευρώ το μήνα ευρώ, δηλαδή ένα καλάθι. Είναι μια πρόκληση μιας νέας αρχής που θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους», συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης, ενώ κατέληξε λέγοντας:
«Κάνουμε τολμηρά βήματα για την Ελλάδα του αύριο, γιατί πρέπει να την βγάλουμε από την κρίση. Τώρα είναι ευκαιρία να σπάσουμε τον αρνητικό κύκλο και να ανοίξουμε ένα νέο, παραγωγικό, βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης».