Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά.
Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, χαρακτήρισε εμβληματικό το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, με πολύ θετικές συνέπειες για το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης και μεγάλα οικονομικά οφέλη για όλους τους Έλληνες, καθώς θα συμβάλλει στον δραστικό περιορισμό του κόστους ρεύματος. Όπως εξήγησε, σήμερα οι Έλληνες πληρώνουν περίπου 700 εκατ. ευρώ ετησίως για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), εκ των οποίων περίπου τα 400 εκατ. ευρώ είναι της Κρήτης, ενώ μαζί με τις Κυκλάδες οι επιβαρύνσεις των διασυνδέσεων στις χρεώσεις για ΥΚΩ προσεγγίζουν το 80%. Δεδομένου, δε, ότι οι χρεώσεις για ΥΚΩ αντιστοιχούν περίπου στο 10% του συνολικού ποσού των λογαριασμών ρεύματος, με τις διασυνδέσεις Κρήτης και Κυκλάδων το κόστος ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές θα περιοριστεί κατά 8%.
Ο Υπουργός επισήμανε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου είναι το μεγαλύτερο έργο που υλοποιείται, στην παρούσα φάση, στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 330 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Βάσει της σύμβασης, η διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, ενώ το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική θα προκηρυχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, σημείωσε ότι έχουν τεθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσει αυτό το έργο, με τις αποφάσεις που έχουν λάβει οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Ελλάδας και της Κύπρου, από τον Οκτώβριο του 2017, σχετικά με τον τρόπο κατανομής του κόστους αποπληρωμής του έργου. Εκκρεμούν ακόμη, δύο κρίσιμες φάσεις -η τεχνική και οικονομική ωρίμανση, καθώς και το κατάλληλο επενδυτικό σχήμα- προκειμένου το έργο να προχωρήσει. «Εμείς υποστηρίζουμε πολύ αυτό το έργο, το οποίο ωριμάζει βήμα – βήμα», επισήμανε ο κ. Σταθάκης.
Για το ζήτημα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι έχει κλείσει ο κύκλος των μεγάλων συμβάσεων όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, επτά συμβάσεις έχουν ήδη κυρωθεί από τη Βουλή και εκκρεμούν εκείνες που αφορούν στην Κρήτη και στο Ιόνιο. Όλες οι συμβάσεις, διευκρίνισε ο κ. Σταθάκης, αφορούν περιοχές που είναι απόλυτα εντός της ελληνικής επικράτειας, όπως το Ιόνιο, η Κρήτη ή χερσαία τμήματα (Ήπειρος, Αιτωλοακαρνανία κ.ά.) και δεν υπάρχει κανένα βάσιμο θέμα το οποίο μπορεί να εγείρει η Τουρκία.
Τέλος, σε ερώτηση για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση, ο Υπουργός απάντησε: «Ο προϋπολογισμός έχει σαφές στίγμα: διατηρούμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε συμφωνήσει με τους Θεσμούς, διορθώνουμε την περικοπή των συντάξεων και δίνουμε ένα ισχυρό κοινωνικό στίγμα διόρθωσης κάποιων από τις μεγάλες αδικίες που κληρονομήσαμε από την περίοδο των Μνημονίων. Αν έβαζα έναν τίτλο, θα έλεγα ότι είναι ένας προϋπολογισμός επιστροφής σε μια κανονικότητα, με ισχυρούς κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης και, ταυτόχρονα, διατήρησης μιας ισχυρής δημοσιονομικής σταθερότητας, που είναι η πρώτιστη προϋπόθεση για οικονομική ανάκαμψη».