Ο πολίτης πρέπει να καταλάβει ότι «η ψήφος του στις ευρωεκλογές έχει τεράστια σημασία» επισήμανε η Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο». «Έχει γίνει κοινή συνείδηση ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει». «Tο ευρωπαϊκό εγχείρημα κλυδωνίζεται, αναπτύσσονται επικίνδυνες αντιδημοκρατικές δυνάμεις, κυρίως υπάρχει πολύ μεγάλη μερίδα Ευρωπαίων πολιτών που αμφισβητεί την ικανότητα της Ευρώπης να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας και βλέπει τις συνθήκες διαβίωσης και τις προοπτικές ανέλιξης των παιδιών τους να ματαιώνονται» προσέθεσε η κ. Κατσέλη και τόνισε: «Οι προοδευτικές δυνάμεις καλούνται να προτείνουν μία διαφορετική πορεία για την Ευρώπη, που να καθιστά το ευρωπαϊκό εγχείρημα βιώσιμο».
Χαρακτήρισε πρωτοποριακή και ριζοσπαστική την έκθεση που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Ούντο Μπούλμαν και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, καθώς απαντά στο ερώτημα «τι μπορούμε να κάνουμε για να υπάρξει μία άλλη Ευρώπη, δίκαιη, βιώσιμη, κοντά στους πολίτες της». Όπως εξήγησε, «η στρατηγική της είναι βασισμένη στη συμφωνία 193 χωρών (μεταξύ τους όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων) να συνυπογράψουν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης στον ΟΗΕ πριν τρία χρόνια».
Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι οι πολιτικές πρέπει να αλλάξουν, «συνδέοντας οικονομικά θέματα, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, να βρούμε πολιτικές βιώσιμες σε μία βιώσιμη Ευρώπη». «Προτείνουμε 110 πολύ συγκεκριμένα μέτρα για την προώθηση της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, την λογοδοσία των αγορών, των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών υπό αποτελεσματικό σύστημα εποπτείας, τα περιβαλλοντικά θέματα, την αλλαγή της διακυβέρνησης της Ευρώπης ώστε να προωθηθούν αυτές οι αλλαγές» σημείωσε.
Έφερε δε παράδειγμα τη σημερινή πολιτική στην Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, που «είναι απόρροια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που παρακολουθεί το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ (όριο 3%) και το χρέος (να προσεγγίζει το 60%)», επισημαίνοντας ότι «είναι δύο δημοσιονομικοί στόχοι που δεν έχουν σε τίποτε να κάνουν με τις κοινωνικές συνθήκες και τα περιβαλλοντικά προβλήματα σε επιμέρους χώρες».
Η πρόταση, ανέφερε, είναι «να αντικατασταθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης από ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης ενταγμένο σε πολυετές πλαίσιο βιώσιμων πολιτικών». Να αντικατασταθεί, όπως είπε, το λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο» από το «βιώσιμο εξάμηνο», με δείκτες και κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς, εκτός από τους οικονομικούς, για την διαμόρφωση των εθνικών πολιτικών και συμπλήρωσε ότι είναι πολύ δύσκολο για τις χώρες να πουν ότι δεν το κάνουν, καθώς έχουν ήδη υπογράψει ότι πρέπει, έως το 2030.
«Έχει σημασία», συνέχισε καταλήγοντας η Λ. Κατσέλη, «να καταλάβει ο πολίτης ότι η ψήφος του στις ευρωεκλογές έχει τεράστια σημασία», επισημαίνοντας ότι «αυτή είναι μία πρόταση που απευθύνεται στις προοδευτικές δυνάμεις, όχι στους νεοφιλελεύθερους και τα ακροδεξιά σχήματα».
«Πρέπει να γίνει ένα κίνημα από τα κάτω προς τα πάνω και μία σύγκλιση σε προγραμματική βάση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη» είπε και προέβλεψε ότι «θα υπάρξουν μεγάλες ανακατατάξεις μετά από αυτές τις ευρωεκλογές» καθώς και ότι «υπάρχουν κοινωνικοί μετασχηματισμοί που θα εκφραστούν πολιτικά τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι» υπογράμμισε.