Ξεκάθαρο μήνυμα με αιτία την «άγρια αντικοινοβουλευτική επίθεση» που δέχθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης, απέστειλε από του βήματος της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος. Τόνισε πως κάνουν λάθος όσοι νομίζουν στον Τύπο ή στη διανόηση ή και μερικοί μέσα στο Κοινοβούλιο ότι το θύμα ήταν ο άνθρωπος ή το κόμμα στο οποίο ανήκει, καθώς «το θύμα που στοχεύθηκε ήταν ο κοινοβουλευτισμός».
«Δικαιολογία γι’ αυτό δεν υπάρχει, για τους φασίστες και τραμπούκους» είπε κι ενώ επισήμανε πως είναι ένα θέμα η αγανάκτηση και αντίρρηση στην πολιτική, ξεκαθάρισε ότι η δυνατότητα οποιουδήποτε να κυκλοφορεί ελεύθερος χωρίς να υφίσταται βάναυση επίθεση είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί. «Και θα περίμενα σύντομα οι άνθρωποι αυτοί να συλληφθούν και να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη. Υπάρχει μια επίθεση εναντίον του Κοινοβουλίου» είπε χαρακτηριστικά.
Κατά την ομιλία του στην συζήτηση του Προϋπολογισμού 2011, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επικαλέστηκε αναλύσεις που μιλούν για καταστροφή της χώρας στα χρόνια της μεταπολίτευσης αλλά ταυτόχρονα επικαλέστηκε δείκτες οικονομικού αναλυτή που αποδεικνύουν ότι αυτά τα χρόνια τα πράγματα άλλαξαν σαφέστατα προς το καλύτερο, όπως το γεγονός ότι ο κάθε Έλληνας σήμερα έχει 31.670 δολάρια κατά κεφαλήν εισόδημα ενώ το 1974 είχε 2.722 δολάρια.
«Είμαστε περήφανοι για την Δημοκρατία μας. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Δημοκρατία μας και πρέπει να την υπερασπίσουμε» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως το πρόβλημα είναι ότι προέκυψε βαθμιαία μια συναίνεση που οδηγούσε σε συνενοχή μέσα από το «άθλιο σύστημα» του σταυρού προτίμησης.
Έτσι -είπε ο κ. Πάγκαλος- συγκροτήσαμε ένα τεράστιο κράτος που δεν δικαιολογείται. Κι αυτό το κράτος και το έλλειμμα μας οδήγησαν στο σήμερα. «Μια χαρά είναι η Ελλάδα, και πλούτο έχει και επιχειρηματίες και σκληρά εργαζόμενο λαό στον ιδιωτικό τομέα» σημείωσε και αντιπαρέβαλε «Το θέμα είναι πως ο δημόσιος τομέας θα καταναλώνει αυτά που έχει και όχι αυτά που δεν έχει» για να επισημάνει: «Αυτή είναι η τεράστια προσπάθεια που επιχειρούμε να φέρουμε σε πέρας».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο σημείο αυτό υπογράμμισε επιτακτικά πως πρέπει να προχωρήσουμε ραγδαία και στο τέλος του έτους θα προχωρήσουμε σε αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
«Ζούμε μια εθνική κρίση και θα πρέπει να είναι εθνική η προσέγγιση» κάλεσε την Βουλή και καταλήγοντας απηύθυνε παραίνεση: «Να κάτσουμε να δούμε τις ισορροπίες που απομένουν, την ισορροπία ανάμεσα στο σήμερα και το αύριο, τα ασφαλιστικά συστήματα π.χ. Να προχωρήσουμε στην ισορροπία μεταξύ φτωχών και πλουσίων, η ανάπτυξη οδηγεί σε ανισότητες, χρειάζεται μια πολιτική απάντλησης των ανισοτήτων και ισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή και την φύση».