Χωρίς καμιά διαφοροποίηση, όπως και αναμενόταν και χωρίς επιπλέον “διαρροές”, ολοκληρώθηκε η ψήφιση του προϋπολογισμού με 156 ψήφους υπέρ και 146 ψήφους κατά.
Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν.
Η Νέα Δημοκρατία, υπερψήφισε μονάχα τις δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με εξαίρεση τον βουλευτή της, Πάνο Καμμένο, που καταψήφισε το σύνολο του Προϋπολογισμού.
«Όχι σε όλα» δήλωσαν επίσης, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ (Δημαράς, Σακοράφα, Οικονόμου και Παπαχρήστος) και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που ανήκουν στην Δημοκρατική Συμμαχία και την Δημοκρατική Αριστερά.
Από την συνεδρίαση απουσίασαν οι βουλευτές της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης και Τ. Ιατρίδου, οι οποίοι γνωστοποίησαν την τοποθέτησή τους με επιστολές, που δεν αναγνωρίζονται ως έγκυρες ψήφοι.
Να ψηφίσει τον Προϋπολογισμό, κάλεσε την Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ξεκαθαρίζοντας «όχι γιατί οδηγεί στην γη της επαγγελίας» αλλά στηρίζοντας μια προσπάθεια που ξεκίνησε για να τιμήσουμε τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών το 2010 κι ακόμη κάλεσε όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου να είναι εξαιρετικά αυστηροί στην πορεία υλοποίησής του.
«Αυτός ο προϋπολογισμός όπως και κάθε άλλος, όπως και κάθε άλλη μάχη που θα δώσουμε, πρέπει να πετύχει και θα πετύχει» τόνισε.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσε επίθεση στην ΝΔ τονίζοντας πως έπρεπε να λέει τα ίδια και εδώ και στους Ευρωπαίους για το Μνημόνιο, αλλά και άλλες πτέρυγες της Αντιπολίτευσης «για την αβάσταχτη ελαφρότητα στο θέμα της χρεοκοπίας».
«Έχουμε συζητήσει τι θα σήμαινε αυτό για την κοινωνία;» διερωτήθηκε και ακόμη είπε πως θα ήταν κοινοτυπία να πούμε ότι ήταν δύσκολη χρονιά το 2010, θα μπορούσε όμως να είναι πιο δύσκολη αν μιλούσαμε για μια χρεοκοπημένη οικονομία. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ακόμη ότι «Το Μνημόνιο φυσικά δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, αλλά που οδηγούν αυτοί;».
Επίσης καταλογίζοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γενικόλογες ρήσεις για ανάπτυξη και ανάκαμψη αλλά και για την οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων, ρώτησε «Που; Μπορείτε να μας πείτε που να κάνουμε στοχευμένες περικοπές;». Απαντώντας ειδικά στον πρόεδρο της ΝΔ, τον οποίο διαδέχθηκε στο βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως είναι εύκολο να λες ότι θα ισοσκελίσεις τον προϋπολογισμό χωρίς να μειώνεις τις δαπάνες και χωρίς να αυξάνεις τα έσοδα, αλλά είπε πως αυτό είναι κοροϊδία του κόσμου «κι έχουμε μπροστά μας άλλα δύο χρόνια». Κάλεσε δε τη ΝΔ να πάει μαζί με το οικονομικό επιτελείο να ανοίξουν τα βιβλία στο Γενικό Λογιστήριο και να πεί πως θα γίνουν αυτά; «Να συμφωνήσουμε στα νούμερα κι όχι να μιλούμε γενικά για ανάπτυξη και ανάκαμψη» ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «από πολλούς ακούστηκε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι μόνο αριθμοί, είναι πολιτικές που αφορούν ανθρώπους που είτε κάνουν τη ζωή τους καλύτερη ή όχι» και τόνισε: «Ο προϋπολογισμός είναι και αριθμοί και το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτούς του περίφημους αριθμούς».
Ο λόγος στον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη
Ο λαός, στον πατριωτισμό του, δεν αρνείται τις πρόσθετες οικονομικές θυσίες που του ζητούνται, αλλά θέλει να ξέρει, αν και πόσο φως υπάρχει στο βάθος κι αυτού του τούνελ» ανέφερε στην ομιλία του ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, προτείνοντας και μια σειρά μέτρων «κάθαρσης και δικαιοσύνης», μεταξύ των οποίων και την μελλοντική κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.
Ο κος Κακλαμάνης αναγνώρισε πως ο ελληνικός λαός «μνησικακεί δίκαια», ότι «η κοινωνία έχει φτάσει στα όρια της αντοχής της» και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να συμβάλλουν να επιτύχει ο Προϋπολογισμός του 2011. Από την άλλη, υπάρχει και το αίτημα της κάθαρσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης – αίτημα των πολιτών που «οργίζονται μπροστά στην γιγαντούμενη ύβρη της διαφθοράς και της ανομίας, δυσφορούν για τις μονόπλευρες θυσίες, όταν μάλιστα υπερβαίνουν το μέτρο, και όταν βλέπουν να οργιάζει ακόμα η φοροδιαφυγή του νεοπλουτισμού και η εισφοροδιαφυγή εκείνων που άρμεξαν τις αγελάδες της ανάπτυξης με την δουλεία των λαθρομεταναστών». Δυστυχώς, τόνισε ο κος Κακλαμάνης, οι εισφοροεισπρακτικοί μηχανισμοί ενός κράτους που υποτίθεται πως το επανίδρυε ο κος Καραμανλής επί έξι χρόνια, παρελήφθησαν διαλυμένοι.
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κος Κακλαμάνης πρότεινε «να υποχρεωθεί το τραπεζικό σύστημα σε οξυγόνωση της αγοράς που βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας» και να ληφθεί μια σειρά μέτρων που θα ανταποκρίνονται στο αίτημα της κάθαρσης και της δικαιοσύνης: Κατάργηση της παραγραφής αδικημάτων που ήδη βεβαιώνονται, έγερση αγωγών εκ μέρους του Δημοσίου, εναντίον οιουδήποτε έβλαψε το δημόσιο συμφέρον, έστω και αν έχουν παραγραφεί οι πράξεις του, αναβάθμιση του κύρους των Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής, με τα μέλη τους να επιλέγονται με κλήρωση και χωρίς τα κόμματα να προεξοφλούν με ανακοινώσεις τους, την ετυμηγορία τους, όπως συμβαίνει σήμερα.
Τέλος ο κος Κακλαμάνης, πρότεινε την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, «καθώς όσα μέτρα λάβαμε, δεν εξαλείφουν το πρόβλημα». Μέχρι να καταστεί αυτό εφικτό με την αναθεώρηση του Συντάγματος, «θα πρέπει να διευρυνθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας με κλήρωση 30 βουλευτών, που θα εισηγούνται επί των αιτήσεων άρσης της ασυλίας, με μυστική ψηφοφορία και όποιος διαφωνεί θα πρέπει να παίρνει το λόγο να εξηγήσει τους λόγους. Πρέπει να κλείσει αυτή η πληγή», κατέληξε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής.
(συνεχής ενημέρωση)