Οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ελλάδας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες Τετάρτη στο Βερολίνο ο υπ. Εξ. Σταύρος Λαμπρινίδης με το Γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε.
«Όσοι επενδύουν στην κατάρρευση της Ελλάδας ή στην κατάρρευση της Ευρώπης έχουν πλήρως διαψευσθεί ως τώρα και θα συνεχίσουν να διαψεύδονται», τόνισε ο κ. Λαμπρινίδης στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Βεστεβέλε, μετά τη συνάντησή τους στο γερμανικό υπ. Εξωτερικών. Ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι «η σημερινή Ελλάδα είναι συνεπής, αξιόπιστη» και «έδειξε την αποφασιστικότητά της τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, πήρε τα μέτρα που έπρεπε και τα οποία προχωρούν με θυσίες του ελληνικού λαού». Ευχαρίστησε δε την Γερμανία για «την προσφορά της σε αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη». Στην πορεία αυτή, όπως είπε «έγιναν και λάθη και αυτά διορθώνουμε με νέα αποφασιστικότητα και νέα στήριξη από τους εταίρους μας».
Ο κ. Λαμπρινίδης διαβεβαίωσε ότι «ούτε ένα ευρώ που επενδύει η Γερμανία και οι Γερμανοί πολίτες για την υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας ούτε έχει πάει, ούτε θα πάει χαμένο». Επισήμανε δε ότι κάνει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία μετά την Κύπρο όπου μετέβη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Σημείωσε ότι η Γερμανία «είναι ο πιο δυνατός μυς του ευρωπαϊκού εγχειρήματος που του δίνει οξυγόνο». Η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα είναι οι βασικές αρχές που θα μας βγάλουν ενωμένους και δυνατότερους από αυτή την κρίση», είπε ο κ. Λαμπρινίδης.
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπ.Εξ. Γκίντο Βεστερβέλε υπογράμμισε ότι «η Γερμανία αναγνωρίζει τις μεγάλες προσπάθειες της Ελλάδας. Αναγνωρίζουμε τις καθημερινές επιδόσεις του ελληνικού πληθυσμού προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων». Κατά τον κ. Βεστερβέλε «τώρα το θέμα είναι οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν με θάρρος από το κοινοβούλιο, που εισήχθησαν με θάρρος από την κυβέρνηση των Αθηνών να εφαρμοστούν με το ίδιο θάρρος και στην πράξη».
Κριτική στους οίκους αξιολόγησης
Ο Γερμανός υπΕξ. υπογράμμισε ότι η επίκαιρη συζήτηση για υποβαθμίσεις και αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης δείχνουν ότι υπάρχει αναγκαιότητα θεσμικών μεταρρυθμίσεων. «Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης, υπάρχουν πολλές συγκρούσεις συμφερόντων, υπάρχουν και πολλές εξελίξεις που λαμβάνουν λίγο υπόψη τους την πραγματική οικονομική προοπτική στην Ευρώπη», είπε ο κ. Βεστερβέλε. «Ώς ομοσπονδιακή κυβέρνηση τασσόμεθα υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να γίνει πράξη αυτό που συζητήσαμε και στον κυβερνητικό συνασπισμό. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τώρα, αλλά πρέπει να αποτελέσει στόχο, για τον οποίο θα εργαστούμε όλοι σκληρά από κοινού», είπε ο κ. Βεστερβέλε.
Και οι δύο υπουργοί καταδίκασαν απερίφραστα τα φαινόμενα ανθελληνισμού στη Γερμανία και αντιγγερμανισμού στην Ελλάδα, όπως ο χαρακτηρισμός των Ελλήνων ως «τεμπέληδες», ή αφίσες στην Ελλάδα που εμφανίζουν τη Μέρκελ με χιτλερικά σύμβολα. “Με προσβάλλουν προσωπικά ακραίες εκφράσεις αντιευρωπαΪσμού και αντι-γερμανισμού», οι οποίες «σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Λαμπρινίδης. Στιγμάτισε επίσης και χαρακτηρισμούς για τον ελληνικό λαό, που «και αυτές εκφράζουν ένα περιθώριο και όχι τον πυρήνα του γερμανικού λαού», είπε ο κ. Λαμπρινίδης.
Από την πλευρά του ο κ. Βεστερβέλε τόνισε ότι και οι δύο πλευρές θα εργαστούν πολύ σκληρά «ώστε τέτοια κλισέ και προκαταλήψεις να μην επηρεάσουν τις διμερείς σχέσεις». Όπως είπε, «όσοι στην Ελλάδα χρησιμοποιούν ναζιστικά συνθήματα για τη Γερμανία δεν μιλούν εξ ονόματος όλων των Ελλήνων και όσοι μιλούν έτσι για τους Έλληνες δεν μιλούν εξ ονόματος όλων των Γερμανών». Ο κ. Βεστερβέλε πρόσθεσε ότι «οι δύο χώρες έχουν μια σταθερή φιλία, ακριβοδίκαιη σχέση που περνά μια μεγάλη δοκιμασία, γιατί ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση δοκιμασίας».
Διαβάστε επίσης: Αρνητικό το κλίμα που εισπράττει ο Λαμπρινίδης στο Βερολίνο