Η τουρκική προκλητικότητα, αν και είναι μία συνήθης πρακτική που απλώς έχει υφέσεις και εξάρσεις, έχει και τα όρια της, όταν μιλάμε πια για ευθεία προσβολή της εδαφικής ακεραιότητας, δήλωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», γνωστοποιώντας την πρόθεσή της να καταθέσει σήμερα κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για όσα ανεκδιήγητα είπε ο πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ότι η Χίος, η Λέσβος, η Σάμος και άλλα 15 νησιά μας είναι τουρκικά».
Αναφερόμενη, εξάλλου, στη συμφωνία των Πρεσπών επισήμανε ότι «ακόμη και κινήσεις που γίνονται από την αλβανόφωνη πλευρά, που ζητούνται κάποιες τροπολογίες στην αναθεώρηση του Συντάγματος, τίποτε από αυτά δεν αμβλύνει την αλυτρωτική διάθεση, που διαπνέει όλη αυτή τη συμφωνία», επαναλαμβάνοντας ότι «γι’ αυτό και η ΝΔ είναι αταλάντευτη, κατηγορηματική ότι δεν πρόκειται να στηρίξει αυτή τη συμφωνία, είτε είναι στην αντιπολίτευση, είτε όταν έλθουμε ως κυβέρνηση με την εντολή του ελληνικού λαού, δεν πρόκειται ποτέ να τη στηρίξουμε».
Σε ό,τι αφορά την προοπτική κύρωσης της συμφωνίας από την παρούσα Βουλή «αν θα βρει τον μαγικό αριθμό ο πρωθυπουργός για να περάσει αυτή τη συμφωνία», η κ. Βόζεμπεργκ εκτίμησε πως «σε επίπεδο πολιτικής ανάλυσης ο κάθε βουλευτής θα πρέπει να μιλήσει με τη συνείδησή του και να ψηφίσει με βάση τη συνείδησή του», γιατί «κάποιοι δεν έχουν διαβάσει ούτε τη Συμφωνία, ούτε τη διακήρυξη η οποία λέει επί λέξει -αυτό συνοδεύει το κείμενο το οποίο θα έλθει προς ψήφιση- ότι καλεί “τους Μακεδόνες υπό την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να σπάσουν τα σύνορα και να ενωθεί αδελφός με αδελφό και Μακεδόνας με Μακεδόνα”. Το άρθρο 36, επίσης, μιλάει για μακεδονικό κράτος».
Υπογράμμισε δε, ότι «στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είμαστε απέναντι στο ΕΛΚ, την πολιτική ομάδα, στην οποία συμμετέχει η ΝΔ, γιατί πάνω απ’ όλα είναι το συμφέρον της πατρίδας μας, πάνω από τα συμφέροντα των Ευρωπαίων, σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη συμφωνία για μας προέχει το συμφέρον της δικιάς μας πατρίδας, εκεί δεν θα συμφωνήσουμε και ας τους έχουμε όλους απέναντι».
Κληθείσα, εξάλλου, να σχολιάσει την πολιτική αντιπαράθεση που πυροδότησε η τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η ευρωβουλευτής τόνισε πως «η κυρία Θάνου έχει επιλέξει να ταυτιστεί απόλυτα με την κυβέρνηση» και εξήγησε: «Επέλεξε αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή της να ενταχθεί ως επικεφαλής στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού και απόλυτα στις θέσεις του κυβερνώντος κόμματος και της κυβέρνησης. Επομένως δεν είναι ένα ανεξάρτητο πρόσωπο. Η ανεξάρτητη Αρχή αυτά τα χαρακτηριστικά έχει, πρέπει να επιλέγεται ο επικεφαλής με μια ευρύτερη συναίνεση που να έχει εντελώς αντικειμενικά και μη κομματικά χαρακτηριστικά. Δεν τα έχει αυτά η κ. Θάνου […] Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αυτή τη στιγμή έχει πρωταρχικό και κυρίαρχο ρόλο στην επενδυτική πολιτική της χώρας μας, υπό οποιαδήποτε κυβέρνηση αναλάβει τα ηνία την επόμενη χρονιά».