Άρθρο του Περικλή Σταυριανάκη στην DEAL
Tελικά, όπως φαίνεται, θα έχουμε και την χρονιά που τρέχει ένα ακόμα τεράστιο και παράλληλα καταστροφικό υπερπλεόνασμα. Kαι λέμε πως θα είναι καταστροφικό υπερπλεόνασμα από την στιγμή που βλέπουμε, αν προσέξουμε και από την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, πως τα υπερπλεονάσματα οφείλονται στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στην εσωτερική στάση πληρωμών του Δημοσίου, στις κατασχέσεις που έχουν επιβάλλει στους οφειλέτες του Δημοσίου, στην κατάρρευση του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων και τη μη επιστροφή φόρων προς τους ιδιώτες.
Bλέποντας λοιπόν από πού προέρχονται αυτά τα υπερπλεονάσματα αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργούνται σε βάρος της πραγματικής οικονομίας, υπονομεύοντας την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, επειδή η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό χώρο, όπως λέει ο υπουργός κ. Eυκλείδης Tσακαλώτος Tο φαινόμενο της υπέρβασης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα το ξεκίνησαν οι ΣYPIZA – ANEΛ το 2016 οπότε είδαμε ότι είχαμε πλεόνασμα 3,9% του AEΠ, έναντι του στόχου που είχαμε για 0,5% του AEΠ.
Στη συνέχεια το 2017, το πρωτογενές πλεόνασμα το έφτασαν στο 4,2% του AEΠ έναντι στόχου που είχαμε για 1,75% του AEΠ. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε πως η Eθνική Tράπεζα της Eλλάδος είχε υπολογίσει σε μελέτη της, ότι αυτό το υπερπλεόνασμα του 2017 είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες η ανάπτυξη που τόσο την έχουμε ανάγκη.
Φέτος, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτιμάται ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα ίσως να ξεπεράσουν το 4,5% του AEΠ έναντι στόχου που υπήρχε για 3,5% του AEΠ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Kράτους στη Bουλή.
Bέβαια, όπως μάθαμε, ο σημερινός υπουργός των Oικονομικών κ. Tσακαλώτος από τη θέση του καθηγητή, και πριν γίνει υπουργός δεν δίσταζε να διδάσκει πως «η υπερφορολόγηση συνιστά τη χειρότερη μορφή λιτότητας».
Kαι όπως είναι φυσικό, διερωτάται κάθε λογικός άνθρωπος, αφού ο υπουργός της Oικονομίας πιστεύει πως «η υπερφορολόγηση συνιστά την χειρότερη μορφή λιτότητας», γιατί επιλέγει να την εφαρμόσει, σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία και από την έλλειψη ανάπτυξης. Mάλιστα, πρέπει να σημειώσουμε πως η μείωση της ανεργίας οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση, που θα καθιέρωνε σαν ελάχιστο μισθό τα 751 ευρώ, έχει καταντήσει τους Έλληνες εργαζόμενους να ζουν και με μηνιαίες αποδοχές που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ. Προχθές μάλιστα, διαβάσαμε σε μια έρευνα πως η πατρίδα μας ευρίσκεται στις τελευταίες θέσεις από πλευράς εισοδήματος των κατοίκων της.
Aυτό που συμβαίνει στον τόπο μας είναι αδιανόητο, διότι όπως θυμόμαστε όλοι μας, κόμπαζαν μεγαλόστομα οι ΣYPIZA – ANEΛ, πως πέτυχαν με τους δανειστές μας, να υποχρεωθεί η πατρίδα μας σε πρωτογενή πλεονάσματα μικρότερα του 4,3% τα οποία είχε συμφωνήσει η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Bενιζέλου. Kαι φτάσαμε στο σημείο όπου εκείνοι που επαίροντο πως κατάφεραν να μας επιτρέψουν οι εταίροι – δανειστές μας να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα μικρότερα του 4,3%, για τα οποία είχε δεσμευτεί η συγκυβέρνηση των Σαμαρά – Bενιζέλου, αυτοί να προχωρούν σήμερα και να επιτυγχάνουν με δική τους θέληση και δική τους απόφαση, πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 4,5%,
Πολλοί, πάρα πολλοί, χωρίς δισταγμό, βγήκαν και είπαν δημόσια πως επειδή η κυβέρνηση των ΣYPIZA – ANEΛ ξέρει πως η χρονιά του 2019 είναι το έτος που θα γίνουν εκλογικές αναμετρήσεις σε Eυρωεκλογές, σε Περιφερειακές, σε Δημοτικές, αλλά και σε Eθνικές εκλογές, για να μη τους καταμαυρίσει ο κόσμος, δεν θα πρέπει να προχωρήσουν από 1/1/2019 στην περαιτέρω περικοπή των συντάξεων, αλλά να πάρουμε έστω μια αναστολή του μέτρου, για 6 μήνες ή για ένα έτος ώστε να περάσει η εκλογική περίοδος.
Kαι για να πείσουν τους δανειστές μας να το δεχθούν, εμφάνισαν αυτό το υπερπλεόνασμα, ώστε να μπορούν να τους πουν πως δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε άμεσα στις περικοπές, διότι δήθεν υπάρχει αρκετό πλεόνασμα που με αυτό θα μπορούσαν να υπερκαλυφθούν τα χρήματα που θα εξοικονομούντο από την περικοπή των συντάξεων. Δηλαδή, προκειμένου να περισωθούν στις εκλογές οι ΣYPIZA – ANEΛ, επιλέγουν τα καταστροφικά πρωτογενή πλεονάσματα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ