Υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό θέμα ηθικής και εντιμότητας, το οποίο δεν σχολιάζει κανένας, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηλείας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με τον ενδεχόμενο βουλευτές κομμάτων, οι επικεφαλής των οποίων έχουν πάρει θέση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, να την υπερψηφίσουν και να στηρίξουν την κυβερνητική θέση.
«Εάν -ως οφείλουμε- λάβουμε υπόψη τοις μετρητοίς τα λόγια και τις θέσεις των προέδρων των κομμάτων φαίνεται ότι η συμφωνία θα έχει πρόβλημα να περάσει από τη Βουλή, εντούτοις από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι είναι εξασφαλισμένη η πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Αυτό όμως σημαίνει ότι κάποιοι αφανώς, κρυφίως, έχουν έλθει σε συμφωνία με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για να εγκαταλείψουν τις επίσημες θέσεις των κομμάτων τους και να πάνε να στηρίξουν αυτήν την κατάπτυστη συμφωνία» διευκρίνισε ο κ.Τζαβάρας και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί εδώ και τόσες δεκαετίες από το 1965 να αποτελεί εφιάλτη για την ελληνική πολιτική ζωή η αποστασία και εδώ να ομολογεί ο πρωθυπουργός της χώρας ότι βρίσκεται σε επαφές μεμονωμένα, ατομικά, με περιπτώσεις βουλευτών, τους οποίους προσπαθεί κατά μόνας να τους πείσει σε πείσμα της διαφορετικής θέσης που έχουν τα κόμματά τους και να μη δείχνει κανένας την παραμικρή ανησυχία για αυτό το χάλι της πολιτικής ζωής, το οποίο απεργάζεται η κυβερνητική πλειοψηφία».
«Αυτή η μομφή», συνέχισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, «είναι ανεξάρτητη από την κοινοβουλευτική δυσπιστία, είναι μία μομφή, που ενώ αποτελεί στίγμα για τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας εκ παραδόσεως, εντούτοις έχει τη μεγάλη χαρά η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού να το ανακοινώνει και να περιμένει να της αναγνωριστεί η μεγάλη τιμή, το ότι δηλαδή έχει εκμαυλίσει ατομικά βουλευτές, ώστε να μην υπακούουν στην επίσημη γραμμή των κομμάτων τους και να στηρίζουν την κυβέρνηση και αυτό είναι κατάντημα, είναι αίσχος».
Σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, ο κ. Τζαβάρας ανέφερε πως «έπρεπε να έχει διαλευκανθεί, δεν μπορεί να σέρνεται ο δημόσιος βίος και η πολιτική ζωή της χώρας πίσω από μία οσμή σκανδάλων, τα οποία υποτίθεται ότι η Δικαιοσύνη με την καθοδήγηση των εποπτευόντων εισαγγελέων τα έχει βάλει σε μία τάξη ανακριτική και παρόλα αυτά από όλη αυτήν τη συγκεκριμένη διαδικασία να μη βλέπουμε φως, αλλά να βλέπουμε σκοτάδι πηχτό, αλλά και από την άλλη πλευρά συστηματική παραβίαση δικονομικών αρχών από εισαγγελείς».
Σχετικά με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης, ο κ.Τζαβάρας σημείωσε ότι «από τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Πολάκης, που προφανώς έχει σχέση με κάποιους θύλακες της δικαιοσύνης, δημοσίως δηλώνει ότι αυτοί έχουν εμπλοκή στη συγκεκριμένη υπόθεση, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έπρεπε να τον καλέσει, να διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διευκρινιστεί εάν αυτά τα οποία λέει ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
«Στην Ελλάδα, με την παρότρυνση, την υπόθαλψη συγκεκριμένων κυβερνητικών θυλάκων ζούμε ένα απίστευτο δράμα της δικαστικής λειτουργίας, ένα πραγματικά απίστευτο δράμα αξιοπιστίας των δικαστικών θεσμών, που αναπότρεπτα έχει πολύ μεγάλη δυσμενή επίπτωση στο δημοκρατικό πολίτευμα. Στην Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή, εξαιτίας αυτών των χειρισμών, έχουμε πράγματι έλλειμμα δημοκρατίας» συμπλήρωσε.
Σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ότι η Ελλάδα σύντομα θα αναζητήσει νέα βοήθεια από την ΕΕ και το σχόλιο από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη είναι διασφαλισμένη, ο κ.Τζαβάρας παρατήρησε: «Στην ΕΕ ναι μεν έχουν επιδείξει μία ανοχή σε χειρισμούς προεκλογικών παροχών που κάνει ο κ.Τσίπρας και οι οποίες ουσιαστικά διαταράσσουν τις ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί με την εφαρμογή των προγραμμάτων, όμως εδώ δεν μπορεί κανένας να μιλάει ότι στην Ελλάδα το κακό έχει περάσει […] Ο χρόνος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής έχει περάσει, όμως, τα μνημόνια, αυτά που υπογράφαμε ως μνημόνια αμοιβαίας κατανόησης, εξακολουθούν να διέπουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης και γι’ αυτό κάθε 3-4 μήνες γίνεται επανεκτίμηση, επαναξιολόγηση και γίνονται εκθέσεις».
Εκτίμησε, δε, πως «κακώς οποιοσδήποτε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχολιάζει δηλώσεις -εν ενεργεία ή όχι- πολιτικών, γιατί αυτό δείχνει και μια παρέμβαση στον εσωτερικό πολιτικό διάλογο που αναπτύσσεται στην Ελλάδα και ο οποίος είναι ελεύθερος». «Ο κ. Σημίτης είπε μία γνώμη, όπως γνώμη μπορώ να εκφράσω κι εγώ και ο οποιοσδήποτε υπουργός της κυβέρνησης ή εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτού του είδους η “φάμπρικα”, που για οποιαδήποτε δήλωση γίνεται και δεν συμφέρει το πολιτικό τοπίο, που σκηνοθετεί η κυβέρνηση ενόψει των εκλογών, να εμφανίζεται και κάποιος αξιωματούχος της Ευρώπης να απαντά, προσβάλλει και τη δημοκρατία και δείχνει ότι πλέον είμαστε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή Μπανανία» τόνισε ο κ. Τζαβάρας.