Πλήθος αναλύσεων και εκτιμήσεων για τις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλά και την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα φιλοξενούν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης με αφορμή την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα «Γιατί η Μέρκελ είναι ξαφνικά τόσο ευπρόσδεκτη στην Αθήνα;», η οικονομική Handelsblatt σημειώνει ότι και στις δυο χώρες υπήρξε το τελευταίο διάστημα μια αισθητή αποκλιμάκωση. Στη Γερμανία τα ταμπλόιντ έχουν εγκαταλείψει το κλισέ του χρεοκοπημένου έλληνα ενώ στην Ελλάδα πολλοί αντελήφθησαν ότι η Μέρκελ κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ, κόντρα στα σχέδια του τότε υπουργού της επί των Οικονομικών Σόιμπλε. «Και ο Τσίπρας όμως διόρθωσε την εικόνα που είχε για τη Μέρκελ» και εξελίχθηκε «(…) από πολιτικό παρία σε ρεαλιστή. Και οι δυο ελπίζουν να επωφεληθούν από την επίσκεψη αυτή. Η Μέρκελ μπορεί να διαμηνύσει ότι η -ακόμη και εντός του κόμματός της αμφιλεγόμενη- πολιτική διάσωσης έχει αποφέρει καρπούς. (…) Ο δε Τσίπρας ελπίζει (…) σε θετικά μηνύματα προς αγορές και επενδυτές, την εμπιστοσύνη των οποίων πρέπει να ανακτήσει η Ελλάδα. Ενδεχόμενη διάγνωση της Μέρκελ ότι ο έλληνας ασθενής αναρρώνει, συνιστά θετικό μήνυμα όχι μόνον για τις χρηματαγορές αλλά και για τον ίδιο τον Τσίπρα ενόψει των επικείμενων εκλογών».
Προσπάθεια να μην εκθέσει το Μητσοτάκη
Σύμφωνα με την ΗΒ ο έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει στη στήριξη της καγκελαρίου και στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Ήδη στο προοίμιο της επίσκεψης η Μέρκελ είχε υπογραμμίσει την ιστορική σημασία ενδεχόμενης διευθέτησης της διαμάχης για το όνομα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα διότι με τον τρόπο αυτό και σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη εσωπολιτική διαμάχη η καγκελάριος παίρνει θέση υπέρ του Τσίπρα, προκαλώντας την αντιπολίτευση. Η συντηρητική ΝΔ που ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με τους Χριστιανοδημοκράτες, στο ΕΛΚ, απορρίπτουν κατηγορηματικά τη συμφωνία. (…) Ενδεχόμενος ‘οικογενειακός τσακωμός’ με τη ΝΔ δεν θα έπρεπε να απασχολεί τη Μέρκελ. Διότι το ζήτημα της ονομασίας είναι γεωπολιτικό και οι οικογενειακές ευαισθησίες περνούν σε δεύτερη μοίρα. Αν όμως προκηρυχθούν -λόγω του ζητήματος- πρόωρες εκλογές, ενδέχεται να υπάρξει αλλαγή σκυτάλης στην Αθήνα. (…) Ο Μητσοτάκης, τον οποίο συναντά την Παρασκευή η Μέρκελ, ενδέχεται να διαδεχθεί σύντομα τον Τσίπρα. Η Μέρκελ πρέπει να κάνει λοιπόν μια δύσκολη ακροβασία: αφενός να στηρίξει τη συμφωνία, αλλά αφετέρου να μην εκθέσει τον Μητσοτάκη. Ή μήπως δεν έχουν σημασία όλα αυτά; Την αποχώρησή της από την προεδρία της CDU θα ακολουθήσει κάποια στιγμή και η αποχώρηση από την καγκελαρία. Σε αυτό παρέπεμψε την Πέμπτη και η Καθημερινή σχολιάζοντας ότι ‘Μέρκελ και Τσίπρας’ αποχαιρετούν την εξουσία’.
Απαλλαγμένες από εντάσεις οι διμερείς σχέσεις;
Με μάλλον μελανά χρώματα περιγράφει η Neue Osnabrücker Zeitung τόσο τις διμερείς σχέσεις όσο και τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας μετά την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης:
«Η επίσκεψη της καγκελαρίου στην Αθήνα είναι μια ένδειξη εξομάλυνσης. Εντούτοις μόνον επιφανειακής. Στο πρόβλημα του χρέους έχει δοθεί απλώς παράταση και δεν έχει επιλυθεί. Η ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη και η πολιτική των περικοπών ενδέχεται να κινδυνεύσει λόγω των εκλογών του φθινοπώρου. (…) Και η υποδοχή προσφύγων επιβαρύνει την Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό. Το ότι οι Έλληνες διατυμπανίζουν την ίδια ώρα ότι θέλουν τριψήφιο αριθμό δις ως αποζημίωση από τη Γερμανία, δεν συνιστά φιλική κίνηση. Οι δυο χώρες απέχουν πολύ ακόμη από μια απαλλαγμένη από εντάσεις σχέση».