«Αυτό που ζούμε είναι τραγελαφικό, δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρώπης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 fm», για τις πολιτικές εξελίξεις που δρομολόγησε η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
«Πρόκειται για ένα σκηνοθετημένο διαζύγιο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, προκύπτει άλλωστε και από τις δηλώσεις του κ. Καμμένου, ο οποίος είπε ότι θέμα κομματικής πειθαρχίας θέτει μόνο για όσους θα παραμείνουν υπουργοί, αλλά για όσους δεν είναι υπουργοί και ψηφίσουν υπέρ του κ. Τσίπρα δεν τίθεται θέα κομματικής πειθαρχίας και μπορεί να συμβιώσει στη συνέχεια μαζί τους, ως μία ιδιότυπη κυβερνώσα αντιπολίτευση», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης.
«Ο κ. Καμμένος», παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, «παριστάνει τον υπερπατριώτη, δήθεν ευαίσθητο για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας μπορεί με τη στάση του κ. Καμμένου να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν και οι δύο -ανεξάρτητα από το ανακάτεμα της τράπουλας- μία παραμονή λίγων μηνών ακόμη στην εξουσία, με την οποία είναι ερωτευμένοι». «Είναι απολύτως κυνικοί, αλλά ο κυνισμός τους πια φτάνει στα όρια του κωμικού και όταν φτάνεις εκεί, αυτή είναι και η χειρότερη τιμωρία που μπορεί να σου επιφυλαχθεί, γιατί πολλές κυβερνήσεις πέφτουν, αλλά όταν μία κυβέρνηση πέσει σε χάχανα αυτό είναι το χειρότερο», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς, εάν η αξιωματική αντιπολίτευση προτίθεται να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που έχει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση απάντησε ότι «η ΝΔ έχει αυτό το όπλο, αλλά σωστά επιφυλάχθηκε να το χρησιμοποιήσει, προκειμένου να έχουμε ολόκληρη την εικόνα, διότι κάθε μέρα έχουμε και άλλο ένα κομμάτι στο παζλ του τραγέλαφου».
Σχετικά με την πρόθεση βουλευτών, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά και τη μετακίνηση βουλευτών άλλων κομμάτων στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ διευκρίνισε ότι «ο κ. Θεοχάρης και όσοι βουλευτές ήλθαν στη ΝΔ, ήλθαν όντας βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ εδώ έχουμε κωμικοτραγικές συναλλαγές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και αυτά τα δύο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εξισωθούν».
«Όσες ψήφους εμπιστοσύνης και να κερδίσει η κυβέρνηση, έχει χάσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών, επομένως θα πρέπει να υπάρξει γρήγορα πολιτική αλλαγή, για να γίνει μια καινούρια αρχή», παρατήρησε ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση διά της παρατάσεως της παραμονής της στην εξουσία οξύνει τα προβλήματα στην οικονομία» και «όσο νωρίτερο γίνουν εκλογές, τόσο το καλύτερο για τη χώρα, γιατί η παράταση του αδιεξόδου, της αβεβαιότητας και του τραγέλαφου υπονομεύει τις προοπτικές της οικονομίας και ζημιώνει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».
«Νομίζω οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο αν και προσωπικά θα ευχόμουν να γίνουν αύριο το πρωί», σημείωσε, προβλέποντας ότι «το κυβερνητικό αφήγημα το καλοκαίρι θα είναι ανύπαρκτο με την έννοια ότι θα έχουν υποστεί οι κυβερνώντες δυο εκλογικές ήττες στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές εκλογές».
Κληθείς να σχολιάσει την πρόκληση του κ. Καμμένου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με ενδεχόμενη πρόταση μομφής από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Στις δηλώσεις του ο κ. Καμμένος, ενώ υποτίθεται ότι απέσυρε την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, έκανε επίθεση εναντίον του κ. Μητσοτάκη. Είναι ενδεικτικό ότι το διαζύγιο είναι σικέ, είναι ενδεικτικό ότι οι εταίροι συνεχίζουν να παίζουν μουσικές καρέκλες και δεν έχουν ίχνος αξιοπιστίας και γι’ αυτό δεν αξίζει να σχολιάσει κανείς σοβαρά τις δηλώσεις του κ. Καμμένου».
Σχετικά με τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα σημείωσε ότι «ξένοι ηγέτες έχουν στηρίξει και την κυβέρνηση Παπανδρέου και την κυβέρνηση Σαμαρά αλλά στη συνέχεια οι κυβερνήσεις αυτές έπεσαν για τον α’ ή β’ λόγο, γιατί τις ψήφους δεν τις έχουν οι όποιοι ξένοι ηγέτες, τις έχουν οι Έλληνες πολίτες, επομένως κι εγώ να ήμουν στη θέση της κ. Μέρκελ θα ήμουν ευχαριστημένος για τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς είναι επιλογή και της Γερμανίας και άλλων δυνάμεων να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών».
«Προφανώς αυτό είχε εξηγηθεί έτσι κι αλλιώς από τον κ. Μητσοτάκη στην κ. Μέρκελ και γι’ αυτό δεν συζητήθηκε και ιδιαιτέρως στη μεταξύ τους συνάντηση, αντιθέτως η κ. Μέρκελ είδε και είχε μια εκτεταμένη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη -δεν είναι πάντοτε ο κανόνας ξένοι ηγέτες να βλέπουν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης- πράγμα που δηλοί ότι η ΝΔ είναι η δύναμη που έρχεται, αυτό είναι κατανοητό και γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το θέμα της οικονομίας, που προφανώς είναι και το θύμα όλων αυτών των τραγελαφικών εξελίξεων», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.