Ποιοι αναμένεται να πουν το ναι στη Συμφωνία
Τους βουλευτές που αναμένεται να δώσουν στην κυβέρνηση την πολυπόθητη πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών έχει εξασφαλίσει, όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα μάλιστα με τα έως τώρα δεδομένα, και εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, η πλειοψηφία θα υπερβεί τον αριθμό των 151 που προσδοκά η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστίθεται η Κατερίνα Παπακώστα, ο Σπύρος Δανέλλης και οι δύο βουλευτές που ήταν μέχρι πρότινος στους ΑΝΕΛ, δηλαδή Ε. Κουντουρά και Θ. Παπαχριστόπουλος. Συνολικά δηλαδή υπάρχουν 149 χωρίς να προσμετράται ο Β. Κόκκαλης και ο Κ. Ζουράρις που έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν, καθώς δεν είναι βέβαιο το ποια θα είναι η τελική ψήφος τους.
Την ίδια ώρα, η απόφαση του Ποταμιού να απελευθερώσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν ό,τι θέλουν, ανοίγει το δρόμο στους Στ. Θεοδωράκη και Γιώρ. Μαυρωτά να δώσουν θετική ψήφο και να προσμετρηθούν σε όσους έχουν ήδη δηλώσει ότι είναι υπέρ. Στην περίπτωση που οι δύο βουλευτές του Ποταμιού στηρίξουν τη συμφωνία αυτόματα οδηγούμαστε στον αριθμό 151.
Αν προστεθεί και η ψήφος του Σπύρου Λυκούδη πάμε στους 152. Να σημειωθεί πάντως ότι από το χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού έλειπε ο κ. Λυκούδης και οι τελευταίες πληροφορίες τον θέλουν να επιλέγει την αποχή, έστω και αν βλέπει θετικά την Συμφωνία.
Εάν ψηφίσει ναι και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ φθάνουμε τους 153. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ που συνεργάζεται με το ΚΙΝΑΛ στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας βλέπει θετικά την Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά είπε πως «το θέμα των Σκοπίων ξεπερνά κατά πολύ το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, γιατί η συμφωνία είναι επιζήμια για τη χώρα».Σημείωσε δε ότι ο κ. Τσίπρας μετατρέπει την ψήφιση της συμφωνίας σε στήριξη στην κυβέρνησή του και επισήμανε πως από όλα τα στελέχη της Κεντροαριστεράς αναμένει στάση ευθύνης για την ενότητα του χώρου. «Είναι σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά όταν φθάνει η κρίσιμη ώρα κανείς δεν πρέπει να πληγώσει την παράταξη, εγώ θα τη διαφυλάξω. Υπάρχει το πλαίσιο, η πολιτική ενότητα χτίζεται από τη στάση του καθενός, δεν υπάρχει θέμα πειθαρχίας, αλλά προφανώς θα υπάρχουν συνέπειες» ξεκαθάρισε