Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός, μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχει έρθει για να αναμετρηθεί με την ιστορική και την εθνική ευθύνη, με την ευθύνη που έχει ο καθένας από τους 300 που δεν εκβιάζονται, δεν τρομοκρατούνται και ομιλούν μονάχα με τη συνείδηση τους».
Όπως είπε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, «για άλλη μια φορά μιλήσατε με ένα λόγο απαξιωτικό, προσβλητικό και διχαστικό απέναντι στους βουλευτές και στην κυβέρνηση».
«Όλες αυτές τις ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μια ακραίας ρητορικής και στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων, με μηνύματα, αφίσσες και γίναμε μάρτυρες ταγμάτων εφόδου και ομάδων εμπρησμού που προσπαθούν να εκφοβίσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε και πρόσθεσε πως ««δεν βρήκατε ούτε μια λέξη για να καταδικάσετε κ. Μητσοτάκη. Επιχειρήσατε αντίθετα να απευθυνθείτε με έναν λόγο στοχοποίησης αυτών που έχουν διαφορετική άποψη για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα».
Μιλώντας για το Σκοπιανό, είπε ότι «αυτή η διαφορά ταλαιπώρησε τη χώρα, τους γείτονες, μας, τα Βαλκάνια επί τρεις δεκαετίες και μας στέρησε όλα αυτά τα χρόνια κρίσμο διπλωματικό κεφάλαιο αποσπώντας μας από τους πραγματικούς κινδύνους που δεν βρίσκονται στα Βόρεια αλλά στα Ανατολικά σύνορά μας».
«Η αδράνεια, η ατολμία, η αναβλητικότητα που είχε γίνει δόγμα εξωτερικής πολιτικής, είχε ως αποτέλεσμα τις διαρκείς διπλωματικές ήττες από την ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα περισσότερες από 130 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, να την αναγνωρίζουν με τη συνταγματική της ονομασία, αλλά και ο Τύπος και το σύνολο της κοινής γνώμης την αποκαλούν “Μακεδονία” χωρίς άλλο προσδιορισμό», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «πριν λίγα χρόνια, η αλήθεια είναι ότι στη γειτονική επικράτησε ο εθνικισμός με σφετερισμό και παραχάραξη της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, όπως και στην Ελλάδα επικράτησε εθνικιστικός παροξυσμός στις αρχές του 1990».
Παράλληλα σημείωσε πως «η μη αναφορά του όρου “Μακεδονία” είναι φαντασιώση, καθώς πρώτα ο κ. Σαμαράς, ο πρώτος μακεδονομάχος αποδέχθηκε τον όρο Μακεδονία, το 1991».
«Η αλήθεια είναι ότι το 1995 στην ενδιάμεση συμφωνία, δεχθήκαμε τον όρο “Μακεδονία”», πρόσθεσε.