Εγκρίθηκαν από το σημερινό υπουργικό συμβούλιο τα νομοσχέδια για τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και για τις δίκες με διαδικασίες εξπρές των πολιτικών προσώπων.
Σήμερα ο πρωθυπουργός και το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσαν το πράσινο φως για ριζική μεταρρύθμιση στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
“Προχωράμε με πάθος και ορμή” πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας προσθέτοντας ότι περιμένουμε προτάσεις από τους διάφορους φορείς ως την ημέρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου προς ψήφιση.
Το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε σήμερα, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, το νομοσχέδιο για την “εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος”.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό, θα δικάζονται με διαδικασίες εξπρές οι υπουργοί, υφυπουργοί κ.λπ. για αδικήματα διαφθοράς τα οποία διαπράττουν επωφελούμενοι τη ιδιότητάς τους και τα οποία (αδικήματα) δεν υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Το επίμαχο νομοσχέδιο θα τεθεί από αύριο σε δημόσια διαβούλευση
Γ. Παπανδρέου: Η Ευρώπη πρέπει να πάρει αποφάσεις ιστορικής σημασίας
Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να πάρει αποφάσεις ιστορικής σημασίας και ότι η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και να είναι συνεπής στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.
Η Ρένα Ασημακοπούλου πρόεδρος του Αρείου Πάγου
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το υπουργικό συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαντωνίου, προήγαγε σε πρόεδρο του Αρείου Πάγου τη Ρένα Ασημακοπούλου, σε αντιπροέδρους τους Αθανάσιο Κουτρομάνο και Γεώργιο Χρυσικό, σε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Αναστάσιο Γκότση, σε αντιπροέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον Μιχαήλ Ζυμή και την Ευφροσύνη Κραμποβίτη και σε Γενικό Επίτροπο Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων την Ελένη Διακομανώλη.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στη δικαστικά χρονικά τοποθετήθηκε γυναίκα τόσο στη θέση του πρόεδρου του Αρείου Πάγου όσο και στην άλλη, του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.
Γ. Παπανδρέου: «Άλμα δεκαετιών στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας»
Αναφορικά με το δεύτερο θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου, το σχέδιο νόμου: Οργάνωση Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ανεξάρτητη Αρχή για τη διασφάλιση και πιστοποίηση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έκανε λόγο για «άλμα δεκαετιών στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας».
Ο κ. Παπανδρέου, κατά την εισήγησή του, χαρακτήρισε το νομοθέτημα «μεταρρύθμιση ιστορικών διαστάσεων», που αλλάζει, όπως είπε, ριζικά το τοπίο της ανώτατης εκπαίδευσης όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Έκρινε επίσης αναπόφευκτες τις αντιδράσεις κατά του ν/σχ, αφού, όπως παρατήρησε, «κάθε μεγάλη αλλαγή, ξεβολεύει όλους αυτούς που είχαν συνηθίσει στα πράγματα ως είχαν μέχρι σήμερα».
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε, στο πλαίσιο του διαλόγου που συνεχίζεται, έκκληση, «στους συντελεστές της εκπαιδευτικής κοινότητας, όλες τις φωτεινές και με εθνική και διεθνή αναγνώριση δυνάμεις των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας», να στηρίξουν τις αλλαγές «που ξέρουν ότι είναι αναγκαίες και όχι να ταυτίζονται με τις δυνάμεις της αδράνειας, της συντήρησης και της στασιμότητας».
Γ. Παπανδρέου: Η ατιμωρησία δεν μπορεί να συνεχιστεί
Όσον αφορά το σχέδιο νόμου, Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, που επίσης συζητήθηκε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την εισήγησή του ανέφερε: «Αν κάτι ενοχλεί τους Έλληνες πολίτες αλλά και εμάς πρώτους ως προοδευτική δύναμη, είναι πάνω από όλα η συνεχής αίσθηση ατιμωρησίας που έχει κυριαρχήσει στην Ελληνική κοινωνία», διαμηνύοντας παράλληλα ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η κυβέρνηση «κάνει ό,τι περνά από το χέρι της σε όλα τα επίπεδα, για να συμβάλει στην διαφάνεια, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην απονομή της δικαιοσύνης». Παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα και δυσλειτουργίες στην κρατική μηχανή και υπενθύμισε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, καθώς και τη θωράκιση της ανεξαρτησίας της. Η δικαιοσύνη πρέπει με τη σειρά της να κάνει το καθήκον της, πρόσθεσε, ενώ αναγνώρισε πως τα μέχρι τώρα αποτελέσματα «υπολείπονται των προσδοκιών μας και της απαίτησης της κοινωνίας».
Καταλήγοντας, ο κ. Παπανδρέου, τόνισε πως «ήρθε η ώρα να παρέμβουμε ξανά νομοθετικά, για να εξασφαλίσουμε δια της νομοθετικής οδού πια, ότι οι πιο σοβαρές υποθέσεις, αυτές που αφορούν πράξεις διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, αλλά και όλα τα αδικήματα τα οποία στρέφονται κατά ιδιαιτέρως μεγάλου αριθμού πολιτών ή είναι εξαιρετικού δημοσίου ενδιαφέροντος, θα εκδικάζονται σε εύλογο χρονικό διάστημα».
Πρώτη καταχώρηση: 12 Ιουλίου 2011, 08:28