Δριμεία κριτική άσκησε κατά την εισήγησή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε όσους «παίζουν με τις λέξεις, συγχέοντας σκόπιμα την ορολογία των οίκων αξιολόγησης με καταστάσεις επώδυνες για την πραγματική οικονομία» χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και ότι η κυβέρνηση πρέπει να δουλέψει όλο το καλοκαίρι.
«Κάνοντας εμείς τη δουλειά μας, με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, εκ των πραγμάτων, θα συγκρουστούμε αλλού με μικρότερα, αλλού με μεγαλύτερα συμφέροντα.
«Εμείς προχωράμε, για να δείξουμε ότι η Ελλάδα κινείται ακριβώς σε αυτή την τροχιά, της βιώσιμης ανάπτυξης. Και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε και μια Ευρώπη που, πολλές φορές, σε αντίθεση με εμάς, αργεί και δυσκολεύεται να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και ότι η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις και δύσκολες διαπραγματεύσεις.
«Έχει σημασία για εμάς, στην Ελλάδα, να δείχνουμε αλλά και να είμαστε ενωμένοι, για να μεταδώσουμε την εμπιστοσύνη στους πολίτες, ώστε να ξέρουν ότι η Ελλάδα, η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της αυτή τη στιγμή, για να μπορέσουμε αύριο και στο εγγύς μέλλον να έχουμε ένα βιώσιμο χρέος και να διαχειριστούμε μέσα σε ομαλές συνθήκες αυτό το μεγάλο πρόβλημα, προκειμένου να χτίσουμε και πάλι μια δυνατή οικονομία, να φέρουμε επενδύσεις, να γίνει βιώσιμη η οικονομία μας και πιο δίκαιη η κοινωνία μας.»
Στο Υπουργικό εξετάστηκε το σχέδιο νόμου, με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση – θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πολιτισμού και Τουρισμού».
Εισηγητής του νομοσχεδίου ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πραγματοποίησε και μια ευρύτερη ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, με βάση τις συζητήσεις στο EUROGROUP και στο ECOFIN.
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει:
• Ασφαλιστικά ζητήματα. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το «ψαλίδισμα» των επικουρικών συντάξεων.
• Διατάξεις για την τουριστική κατοικία. Στόχος είναι να μπορέσει να αξιοποιηθούν καλύτερα οι τουριστικές εκτάσεις του κράτους, αλλά και των ιδιωτών ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω και ο κλάδος.
• Τυχερά παίγνια. Εκκρεμεί η γνώμη και της Κομισιόν.
• Τραπεζικά ζητήματα. Σε εφαρμογή των προβλέψεων του επικαιροποιημένου Μνημονίου.
• Φορολογικές διατάξεις. Ενδεχομένως να περιλαμβάνει ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλαγές στον φοροελεγκτικό μηχανισμό κλπ.
Πρώτη καταχώρηση: 13/07/2011, 20:21