Προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας αυτή τη στιγμή δια στόματος του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου είναι η πρόληψη κατά των νοσημάτων, χρόνιων αλλά και μεταδιδόμενων, με στόχο να μην νοσήσει ο υγιής πληθυσμός.
Ο υπουργός Υγείας έδωσε κοινή συνέντευξη με τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη για την ένταξη των υπηρεσιών του Δήμου στο πρόγραμμα για τον προληπτικό έλεγχο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Σημαντικός κρίκος
Οι δήμοι, κατά την άποψη του υπουργείου, αποτελούν σημαντικό κρίκο στην προσφορά υπηρεσιών υγείας, και ιδιαίτερα στο επίπεδο του προληπτικού ελέγχου.
Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι δόθηκε έμφαση στη σημασία του Εθνικού Σχεδίου κατά του καρκίνου, στο οποίο μετέχουν πλέον τα δημοτικά ιατρεία της Αθήνας, όπως επίσης 100 Κέντρα Υγείας με αναφορά σε 7 περιφερειακά Νοσοκομεία και στα 4 Ογκολογικά, με δυνατότητα πιστοποιημένης πλήρους διάγνωσης και εγκυρότητας στα αποτελέσματα.
Το σύγχρονο Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, «δεν είναι Υπουργείο των Νοσοκομείων και των γιατρών, αυτό το κομμάτι της ελληνικής διοικήσεως είναι περιουσία του ελληνικού λαού, που την ακριβοπληρώνει από το υστέρημά του για να μην αρρωστήσει».
Γι αυτό, όπως εξήγησε, δίνει έμφαση στα προγράμματα πρόληψης κατά του καρκίνου, στα προγράμματα για σωστή διατροφή αλλά και στη δέσμη μέτρων κατά των μεταδιδόμενων νοσημάτων.
AIDS : Απειλή, οι σεξουαλικές συναντήσεις με την «αδήλωτη πορνεία»
Είναι χαρακτηριστικό ότι επέμεινε στην αύξηση των κρουσμάτων AIDS στη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της παράνομης μετανάστευσης και της αύξησης της χρήσης ναρκωτικών. Απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους της Αττικής να αποφεύγουν τις σεξουαλικές τους συναντήσεις με την αδήλωτη αυτή πορνεία, η οποία πια επεκτείνεται στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας.
«Η έλλειψη προσοχής ως προς το θέμα αυτό θα μεταφέρει το πρόβλημα στην ελληνική οικογένεια», προειδοποίησε.
Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτό το θέμα το έφερε προ μηνός στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας στην ομιλία του, τότε, ότι η Ελλάδα «υποφέρει από την επανάκαμψη του AIDS και η επανάκαμψη του AIDS η αυξητική της τάση το 2010 επιβεβαιώθηκε δυστυχώς το 2011».
Διευκρίνισε επίσης ότι το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, με τις έρευνές του, διαπίστωσε ότι «το πρόβλημα αυξάνεται διότι έρχονται στην Ελλάδα φορείς του ιού μέσω της παράνομης μετανάστευσης και η αναπαραγωγή είναι κρίσιμη μέσω τηςπορνείας, της μη ελεγχόμενης πορνείας».
Δωρεάν τέστ ΠΑΠ στο Δήμο Αθηναίων
Προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με δωρεάν τεστ Παπανικολάου, θα μπορούν να κάνουν οι γυναίκες ηλικίας 25-65 ετών, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στα δημοτολόγια του Δήμου Αθηναίων.
Τα έξι δημοτικά ιατρεία της Αθήνας ρίχνονται στη μάχη της πρόληψης, καθώς εντάσσονται στο «Εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας» του υπουργείου Υγείας. Ήδη, ο Δήμος Αθηναίων ξεκίνησε τη διαδικασία υλοποίησης από το δημοτικό ιατρείο των Πετραλώνων, μια περιοχή που συγκεντρώνει χαμηλά οικονομικά στρώματα.
Οι υπηρεσίες του Δήμου θα απευθύνονται σε γυναίκες ηλικίας 25-65 ετών, θα τους κλείνουν ραντεβού για να υποβληθούν σε τεστ ΠΑΠ και στη συνέχεια θα τους αποστέλλουν ταχυδρομικώς τα αποτελέσματα. Στην κοινή συνέντευξη, που έδωσαν σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρ. Λοβέρδος και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, δόθηκε έμφαση στη σημασία του Εθνικού Σχεδίου κατά του καρκίνου, στο οποίο μετέχουν επίσης 100 Κέντρα Υγείας με αναφορά σε 7 περιφερειακά Νοσοκομεία και στα 4 Ογκολογικά, με δυνατότητα πιστοποιημένης πλήρους διάγνωσης και εγκυρότητας στα αποτελέσματα. Ειδικά για τον έλεγχο με τεστ ΠΑΠ, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αν. Δημόπουλος επεσήμανε ότι «έχουμε 15% του γυναικείου πληθυσμού που θα έπρεπε να μπει στο θέμα της πρόληψης» και ο στόχος του προγράμματος είναι «να περάσουμεσε 50, 60, 70% μέσα στα 2-3 επόμενα χρόνια».
«Σημαντική η εκστρατεία του υπουργείου Υγείας»
Από την πλευρά του ο κ. Καμίνης, χαρακτηρίζοντας σημαντική την εκστρατεία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τόνισε ότι ο Δήμος είναι το κύτταρο που πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες και είναι επόμενο «η πρόληψη, η συμβουλευτική ιατρική να προϋποθέτουν μια πολύ στενή σχέση της τοπικής κοινωνίας με την πρώτη μορφή της φροντίδας».
Πάντως, ως προς τα δημοτικά ιατρεία, η κατάσταση των οποίων δεν είναι η καλύτερη ως προς την υποδομή και την επάρκεια προσωπικού, ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι «λειτουργούν κατά βάση με μονίμους υπαλλήλους» και ότι η συγκεκριμένη δράση «δεν τα επιβαρύνει καθόλου».
Παράλληλα, ωστόσο, επεσήμανε ότι η ένταξη των δημοτικών ιατρείων «ολοκληρωτικά σε ένα σύστημα προληπτικής ιατρικής και εξορθολογίζει το σύστημα και αποφεύγει την εμπλοκή τους σε δαπανηρότερες μορφές παρέμβασης».