«Θέλω να γίνει σε όλους σαφές πως δεν με αφορά καμία άθλια φιλολογία, μεθόδευση ή εργαλειοποίηση, που εντάσσεται στο δυσάρεστο κλίμα των ημερών, του ευτελισμού της πολιτικής και της Δημοκρατίας, του κυνισμού και των τυχοδιωκτικών επιδιώξεων, που υπηρετούν ιδιοτελείς μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες», τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου σε γραπτή του δήλωση, με την οποία τοποθετείται στις συνεχείς πληροφορίες και δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων τις τελευταίες μέρες, ότι πρόκειται να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση Προοδευτικού Μετώπου.
Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι έχει την ιστορική υποχρέωση και ευθύνη, απέναντι στην ιστορία και την Προοδευτική Παράταξη, να συμβάλλει στην ανασυγκρότησή της, στη διατήρηση της πολιτικής της αυτονομίας και στην εκ νέου ανάδειξή της σε μια ισχυρή, πρωταγωνιστική προοδευτική δύναμη απέναντι στη συντήρηση – είτε αυτή έχει δεξιό είτε αριστερό μανδύα. «Να συμβάλω στη δημιουργία μιας παράταξης που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην έξοδο από την κρίση, με ριζικές αλλαγές για να εξασφαλιστεί η πρόοδός της χώρας, ένα βιώσιμο μέλλον για τον Ελληνικό λαό».
Σημειώνει ότι «για τους σκοπούς αυτούς εργαζόμαστε όλοι στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, όπως και μέσα από τη συμμετοχή μας στο Κίνημα Αλλαγής» και συμπληρώνει:
«Η αναγέννηση της Προοδευτικής Παράταξης, είναι μια υπόθεση που πρέπει να πάρουν στα χέρια τους οι προοδευτικοί πολίτες, να αποστρέψουν το βλέμμα τους από τα επίπλαστα διλήμματα και να δώσουν οι ίδιοι απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τους ίδιους τους πολίτες και τη χώρα, να δώσουμε όλοι μαζί απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών», αναφέρει ενώ δηλώνει ότι «δεν αφορά τις κάθε φορά ανάγκες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τη χώρα και τους Έλληνες».
Ο πρώην πρωθυπουργός επικρίνει έντονα τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη ΝΔ λέγοντας ότι «η τότε αντιπολίτευση, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αντί να συμβάλουν, όπως επέβαλλε το πατριωτικό καθήκον στη διάσωση της χώρας, αφοσιώθηκαν σε ανεύθυνους λαϊκισμούς και στη ρητορική του μίσους. Έχουν ιστορική ευθύνη για αυτή τους την στάση. Έφτασαν να συμμαχήσουν σε κινητοποιήσεις που ζητούσαν να καεί η Βουλή, προκειμένου να κερδίσουν με κάθε τρόπο τις εκλογές. Όλα για την νομή της εξουσίας. Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν να αλλάξουν την πορεία της χώρας, να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές ώστε οι πολίτες να μην ξαναζήσουν παρόμοιες κρίσεις. Αυτές οι επιλογές τους άφησαν πληγές στην πολιτική ζωή της χώρας».