Μητσοτάκης: Στόχος να φέρω την Ελλάδα σε investment grade μέσα σε 18 μήνες

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης εδωσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNBC. Όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ενόψει των φετινών εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύεται για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της αγοράς κατά το πρώτο έτος της διακυβέρνησής του, ενώ επιθυμεί να μειώσει τους φόρους για τις εγχώριες και τις διεθνείς επιχειρήσεις, σε μία κίνηση που περιγράφει ως «επιθετική και ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση».

 

«Είναι κάτι που μπορούμε να υλοποιήσουμε μέσα τον πρώτο μήνα», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

 

Οι προτάσεις του, σημειώνεται στο δημοσίευμα, περιλαμβάνουν σχέδιο μείωσης εταιρικού φόρου στο 20%, μέσα σε δύο χρόνια. «Θα στείλουμε ένα πολύ σαφές σήμα στις αγορές, ότι εννοούμε τις επιχειρήσεις. Εχω δεσμευτεί στον εαυτό μου να καταφέρω να φέρω την Ελλάδα σε investment grade μέσα σε 18 μήνες».

 

«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα δεν είναι ανάπτυξη 2%. Αυτό δεν θα κάνει τη διαφορά. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα 4%. Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει πραγματικά να θέσουμε», τονίζει.

 

Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου στέλνει «λάθος μήνυμα», προσθέτει. «Υπό την έννοια ότι το έχουμε παρακάνει με τη λιτότητα. Ο λόγος που έχουμε υπερβεί τους στόχους ήταν επειδή η κυβέρνηση υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη και ο λόγος που η κυβέρνηση ήθελε να έχει μεγαλύτερο πλεόνασμα από αυτό που είχε ζητηθεί ήταν επειδή ήθελε να χρησιμοποιηθεί αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα για να μοιραστεί ως προεκλογικές παροχές».

 

«Ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Νομίζω ότι είναι πολύ, πολύ αυστηρός, ένας πολύ αυστηρός στόχος. Εχω πει από την αρχή ότι σέβομαι τις συμφωνίες που κάνει η παρούσα κυβέρνηση, αλλά έχω επίσης πει στους ευρωπαίους εταίρους μου ότι εάν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, πρέπει να ανταμειφθούμε με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, τουλάχιστον το 2021 και το 2022», σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

«Δεν πρόκειται για αντιπαράθεση. Και τελικά, αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα –ας πούμε το 2021 ύψους 3 ή 2,5%- δεν πρόκειται να κάνει μεγάλη διαφορά όσον αφορά τη συνολική βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο, συμβολικά θα ήταν ανταμοιβή για τη χώρα που πραγματικά κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ